Life&style

Od cipela do računala: 6 neobičnih stvari koje možeš očistiti acetonom

  • Acetonom možeš očistiti cipele, otkloniti mrlje ili očistiti kozmetički pribor...
  • Iznenadit ćeš se što sve možeš napraviti s  običnim odstranjivačem laka za nokte
  • Ipak, najbolje je uvijek prije, na maloj površini, isprobati kako djeluje

Gotovo svi imamo negdje u ormariću ili na nekoj polici u kupaonici aceton. Naravno, prvenstveno ga koristimo za odstanjivanje laka s noktiju. Međutim, aceton je višenamjensko sredstvo koje nam itekako dobro može poslužiti u kućanstvu…

Možda vas zanima Boja kose ti nije ispala kako si zamislila? Evo što možeš napraviti Rubrika Life&style Life&style

1. Čišćenje tipkovnice računala 

Jednostavno stavi malo acetona na komadić vate ili blazinicu i oprezno prebriši tipkovnicu ugašenog računala. Da ne bi bilo neugodnih iznenađenja, uvijek je dobro prije čišćenja isprobati aceton na maloj površini kako bi vidjela kako će materijal reagirati. 

2. Otklanjanje mrlja od čaja ili kave 

Na bijelim se šalicama često ukorijene mrlje od kave ili čaja i ne nestaju niti nakon pranja u stroju za pranje suđa. I ovdje pomaže aceton. Jednostavno stavi malo acetona na vatu ili krpicu, trljaj mrlje dok ne nestanu i potom dobro isperi deterdžentom i vodom. Budi oprezna ako je na porculanskoj šalici nešto nacrtano – crtež će s vremenom izblijedjeti ako ponavljaš ovaj postupak. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

3. Poliranje kožnih cipela 

Ako otkriješ male ogrebotine na svojim kožnim cipelama, možeš ih otkloniti krpicom natopljenom acetonom. Jednostavno lagano prebriši pogođena mjesta (prije toga svakako testiraj na maloj površini!). 

4. Čišćenje brijača 

Aceton djeluje dezinficirajuće odnosno dobro čisti. Jednostavno nakon brijanja uroni oštricu brijača u aceton, ostavi da djeluje nekoliko minuta te isperi vodom. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

5. Uklanjanje naljepnica 

Vinjeta na staklu automobila ili dječje naljepnice na vratima često se toliko tvrdoglavo drže. Skini naljepnicu koliko je to moguće, a potom ostatak natrljaj acetonom. To najbolje djeluje na staklu. Na drugim površinama, poput drva, najprije testiraj aceton kako ne bi uništila površinu. 

Možda vas zanima 5 načina kako skinuti lak za nokte kad nemaš acetona Rubrika Beauty Beauty

6. Čišćenje beauty pribora

Dezinficirajuća svojstva acetona izvrsna su i kod čišćenja beauty pribora. Jednostavno ih okupaj u acetonu te temeljito isperi. Tako ćeš smanjiti rizik od pojave prištića i upala koji mogu nastati zbog prljavog pribora. 

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0