Life&style
Žena

Psihologinja otkriva koje navike nam mogu značajno poboljšati život

  • U partnerstvu s Arena Centrom, željeli smo doznati što je ženama zasita važno, a u našem istraživanju, pokazalo se da prepoznajete važnost obrazovanja
  • Mnogima od nas se obrazovanje čini naporno jer ga povezujemo s formalnim obrazovanjem koje je znalo biti puno stresnih situacija
  • Psihologinja Sandra Đurijanček zato donosi novi pogled na obrazovanje, kako ga prigrliti i objašnjava u čemu je njegova vrijednost 

Najčešće nam prva pomisao na pojmove „učenje“ i „obrazovanje“ može stvoriti nelagodu i odbojnost jer ih vežemo uz formalno obrazovanje kroz kojeg smo prošli počevši od predmeta koji nas nisu zanimali, ogromne količine zadaća pa sve do izrazito neugodnih provjera znanja. Možemo čuti kako određeni pojedinci kažu kako „ne vole čitati“ niti „učiti“. Međutim, tu se postavlja pitanje: Što točno ne vole – samu aktivnost čitanja i učenja ili područje o kojemu čitaju i uče?

 | Autor: Ukoliko definiramo područja i teme koje nas zanimaju, samo učenje ili čitanje neće biti naporan proces jer postoji velika vjerojatnost da ćemo uroniti u samu aktivnost. Možemo učiti o kuhanju, odgoju, tjelovježbi, zdravoj prehrani, svemiru, stranim, ali i programskim jezicima. Na nama je samo da odaberemo područje i pronađemo izvore koji nam odgovaraju.

Kako je moguće učiti u učionici, sada to možemo i putem online programa, video ili audio materijala, kao i kroz jasno definirana mentorstva. U svakom slučaju možete očekivati brojne prednosti neovisno o obliku i području kojeg odaberete. Možemo reći kako velik dio nas želi biti zadovoljan životom, a upravo ulaganjem u novo znanje i vještine omogućiti će nam bolju kvalitetu života. Ovo je samo dio prednosti koje dobivamo edukacijom, stoga vas potičemo da za sebe prvom prilikom definirate nova područja ulaganja i postanete bolja verzija sebe.

 | Autor:

Knjiga Poziv na novo promišljanje svijeta, Hoću knjigu; multifunkcijski printer EPSON EcoTank L3256, Chipoteka; IdeaPad UltraSlim 3, Lenovo; sve dostupno u Arena Centru


Novim znanjem i vještinama možemo:

1. Unaprijediti vlastito samopouzdanje

U svim područjima života, bilo to poslovno, akademski ili pak privatno možemo osjećati određene količine nelagode ili straha u izazovnim i nepoznatim situacijama. Međutim, kada raspolažemo većim brojem informacija ili vještina brže ćemo se i bolje snaći u nama izazovnom trenutku.

2. Živjeti u skladu s osobnim vrijednostima

Neprestanim ulaganjem u znanje i vještine koje nam nisu nužno propisani od strane formalnog obrazovanja već su u skladu s našim osobnim interesima možemo unaprijediti naše sveukupno zadovoljstvo životom.

3. Iskoristiti svoj puni potencijal

Ukoliko smanjimo ulaganja u trenutku kada smo skupili „dovoljno“ znanja postoji velika vjerojatnost da će nam ono što radimo u određenom trenutku postati dosadno zbog čega možemo smanjiti vlastiti angažman i uživanje u onome što radimo. Kako biste iskoristili svoj puni potencijal svakako je poželjno povremeno izaći iz zone ugode te tražiti nove izazove.

4. Unaprijediti način razmišljanja

Znanjem smo otvorili mogućnost za bržim donošenjem kvalitetnijih odluka, jednako tako s većom količinom znanja i vještina doći ćemo do kreativnijih rješenja kada je to uistinu važno.

5. Povećati karijerni uspjeh

Kroz novo znanje i vještine možete postati učinkovitiji na radnom mjestu, ponuditi više te se time bolje pozicionirati u poslovnom okruženju.

 | Autor: Sandra Đurijanček

Photo: Shutterstock

Komentari 0