Life&style 20. kolovoza 2020.

Nije ugodno, ali u ovoj situaciji baš nikad ne bi trebala osjećati krivnju ili sram

Shutterstock/instagram.

Ovaj događaj predstavlja psihičku traumu za ženu i izaziva strah zbog mogućeg ponavljanja. Žene o njemu rijetko govore pa većina ljudi nije upoznata s njegovom učestalošću

Spontani pobačaj nije rijetkost – čak jedna od četiri trudnoće završi spontanim pobačajem. Većinu nije moguće spriječiti i posve su prirodna pojava, pa ipak za žene predstavljaju velik emocionalni teret koji vrlo često ne podijele ni s kime. Libresseova kampanja #pričeiznutra odlučna je u tome da se ukinu tabui vezani za žensko tijelo i njegove funkcije, pa je pozvala žene diljem svijeta da javno progovore o svom iskustvu spontanog pobačaja.

O spontanom pobačaju se govori rijetko, ako se o njemu uopće govori – čak i među članovima obitelji i bliskim prijateljicama. Žene kojima se dogodi spontani pobačaj vrlo često osjećaju krivnju, sram, žalovanje, a neke i ljutnju. Neki od tih osjećaja za ženu su potpuno neočekivani i protive se njezinim vlastitim očekivanjima, drugi su snažniji nego što je mogla i zamisliti. Zataškavajući to iskustvo, većina žena koje dožive spontani pobačaj osjeća se usamljeno u svojoj priči, iako je zapravo dijeli s mnogim drugim ženama.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Do spontanog pobačaja dolazi kada embrij ili fetus ne prežive prva 23 tjedna u maternici. Razlog je u većini slučajeva nepoznat, iako se često smatra da do spontanog pobačaja dolazi zbog anomalije u kromosomima. Iako ih je većinom nemoguće spriječiti, moguće je smanjiti rizik od spontanog pobačaja pravilnom prehranom te izbjegavanjem lijekova i pušenja.

Kako prepoznati spontani pobačaj? Glavni je simptom krvarenje iz vagine praćeno bolovima u abdominalnom predjelu. Lagana krvarenja unutar prva tri mjeseca trudnoće su uobičajena (zato pozitivna indikacija na testu trudnoće ne znači i da odmah možete zaboraviti na svoje Libresse uloške), no bez obzira na to, sumnjate li na simptome spontanog pobačaja konzultirajte svog ginekologa i dogovorite pregled.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Svaka se žena nosi sa spontanim pobačajem na svoj način i svaki je način onaj pravi za nju. Neke će se izgubiti u poslu i aktivnostima kako ne bi mislile na nemili događaj. Druge će se odlučiti na predah kako bi sabrale misli i preispitale to iskustvo. Bez obzira na način nošenja sa spontanim pobačajem, nema razloga za krivnju ili sram, a time ni na šutnju.

Podijeli svoje iskustvo s obitelji i najbližim prijateljicama. Učiniš li to, vrlo vjerojatno ćeš doznati koliko drugih žena dijeli tvoje iskustvo. Drugim će ženama upravo tvoje iskustvo i otvorenost u vezi spontanog pobačaja pomoći u slučaju da i ga one dožive jednog dana. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Sigurno poznaješ barem jednu ženu koja je doživjela spontani pobačaj, a možda si i ti jedna od njih. Podijeli svoju ili njezinu priču o spontanom pobačaju putem društvenih mreža koristeći hashtag #pričeiznutra. Time ćeš pomoći skinuti veo srama i tajnovitosti u vezi iskustva koje je doživjelo ili će tek doživjeti velik broj žena i time im pomoći nositi se s time bez osjećaja usamljenosti.