Life&style

Nutricionistica predlaže novi popularni međuobrok uz koji ćete biti siti na poslu te ostati fit za ljeto!

Loša i neuravnotežena prehrana može dovesti do stvaranja viška kilograma, što se posljedično može odraziti i na poslovne mogućnosti

Realnost je to od koje ne možemo pobjeći i ona danas u prosjeku iznosi 22 minute, što je za trećinu kraće nego 2012. godine. U tako kratki vremenski okvir nije uvijek lako ugurati nutritivno bogat obrok zbog čega brojni zaposlenjaci biraju drugačija rješenja, kao što su sendviči, peciva ili neke druge varijacije brze hrane prepune šećera.

To se posebno odnosi na zaposlene žene koje uz obitelj često nemaju mogućnost izdvojiti više vremena za sebe i vlastitu prehranu. Pritom je važno naglasiti kako ženski organizam ima snažnu potrebu za unosom točno određenih namirnica. Nutritivna paleta uključuje specifične vitamine i minerale bitne za zdravlje žene koji se pritom drastično promjene u različitim fazama života, ali i tijekom duge izloženosti stresu. Primjerice, dovoljan unos željeza je puno bitniji za žene nego za muškarce zbog gubitka krvi tijekom menstruacije, kao i zbog zadržavanja zdrave količine hemoglobina u tijelu. Osim toga, ženama je više potrebno kalcija i vitamina D kako bi očuvale zdravlje kostiju.

 | Autor: PROMO PROMO

Loša i neuravnotežena prehrana može dovesti do stvaranja viška kilograma, što se posljedično može odraziti i na poslovne mogućnosti. Naime, istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno u devet europskih zemalja pokazalo je da nakupljanje suvišne tjelesne mase uz negativan utjecaj na zdravlje smanjuje i visinu plaće. Tako povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) od samo 10 posto kod žena može dovesti do smanjenja primanja za 1,8 posto.

No, na sreću, postoji rješenje uz koje je moguće unijeti dovoljnu količinu nutrijenata u organizam te u isto vrijeme obaviti sve potrebne poslovne obveze. Radi se o međuobroku, malenom zalogaju koji, unatoč količini, može sadržavati niz potrebnih nutrijenta. Odličan primjer je Oat Bite, novi proizvod iz palete Boom Boxa napravljen bez dodanog šećera, bez umjetnih aroma ili boja. Radi se o ukusnom zobenom veganskom zalogaju kockastog oblika u praktičnom pakiranju koji dolazi u tri okusa: šumsko voće i bijela čokolada, lješnjak i tamna čokolada te badem i tamna čokolada.

 | Autor: PROMO PROMO

Koliko je za normalni rad organizma bitno konzumiranje međuobroka, objasnila nam je i nutricionistica Karmen Matković Melki.

- Redovita konzumacija obroka, svaka četiri sata, omogućava normalnu izmjenu gladi i sitosti, zbog čega su i međuobroci važni. Predugo gladovanje tijekom radnog/aktivnog dijela dana može dovesti do značajnijeg pada glukoze u krvi i osjećaja slabosti, nervoze, slabije koncentracije i kasnijeg prejedanja. Laganiji i hranjivi međuobroci omogućavaju adekvatan i ravnomjeran unos energije kroz dan – objašnjava Matković Melki te dodaje da laganiji ili manji međuobrok može imati od oko 100 do 300 kcal, ovisno o sastavu i količini.

Odličan su izbor zato snackovi od cjelovitih žitarica poput zobi jer se polako probavljaju što daje duži osjećaj sitosti te polagano podižu i spuštaju šećer u krvi, a ujedno su odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina B skupine. Upravo jedan takav snack jest novi Oat Bite iz Boom Boxa.

 | Autor: PROMO PROMO

Osim toga, važno je naglasiti da su redoviti obroci i raznolika prehrana osnova zdravlja, ali i fit tijela, što je mnogima posebno važno pred ljeto i godišnji odmor. Manji i pravilno raspoređeni obroci omogućavaju, naime, cjelodnevni unos energije što je važno za aktivan životni stil.

- Osobe koje redovito vježbaju lakše i kvalitetnije provode tjelesnu aktivnost ako jedu laganije međuobroke bogate hranjivim tvarima. Ravnomjerno raspoređeni obroci kroz koje se u prehranu uključuju sve skupine namirnica najpravilniji su način održavanja fit tijela – zaključuje Matković Melki.

Photo: Pexels, Ksu&Eli