Life&style

Nutella od 3 sastojka? Pa, to stvarno možeš sama

Za pripremu ove ukusne poslastice potrebna su ti samo tri sastojka

Unatoč tome što je riječ o jednom od najpopularnijih čokoladnih namaza, činjenica je da ova poslastica nije uvijek najbolji izbor, mada je apsolutno neodoljiva. Tome u prilog idu i podaci koje Nutella navodi na svom pakiranju. Naime, samo dvije žlice ove čokoladne rapsodije sadrže 200 kalorija, 12 grama masti i 21 gram šećera. Ali ni to nije sve! Nutella se pravi od svega pet sastojaka od kojih je jedan palmino ulje, a svi dobro znamo kolike kontroverze to nezdravo ulje izaziva u javnosti. Čak se 2016. godine proizvođač Nutelle Ferrero morao braniti od zahtjeva Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je tvrdila da je palmino ulje kancerogeno. „Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja imala bi inferiornu zamjenu za pravi proizvod, to bi bio korak unatrag“, rekao je tada Vincenzo Tapella iz Ferrera.

No, što ako ti kažemo da to ne znači da ovu namirnicu moraš izbaciti iz prehrane jer možeš napraviti svoju vlastitu verziju zdrave Nutelle? Da, da – moguće je! I potrebna su ti svega tri sastojka. Recept ti donosimo u nastavku:

Sastojci: dvije šalice lješnjaka (380 g), pola šalice javorovog sirupa (125 ml) i tri žlice sirovog kakaa u prahu

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Znaš li što zapravo znači naziv „Nutella“? Rubrika Life&style Life&style

Postupak pripreme: Za početak, potrebno je 10-ak minuta peći lješnjake na 180 stupnjeva. Nakon toga izvadi iz ih pećnice, pusti da se ohlade, ukloni ljuskice i stavi ih u dovoljno jaki blender. Cilj je da se blendanjem pretvore u pastu. Kad dobiješ željenu strukturu lješnjaka, dodaj im javorov sirup, a potom i kakao. I tvoj zdravi namaz je spreman!

Zdravu Nutellu možeš kombinirati s različitim vrstama voća, proteinskim palačinkama ili punozrnatim kruhom i, vjeruj nam, nećeš osjećati grižnju savjesti dok je budeš jela!

Photo: None

Komentari 0