Life&style 28. rujna 2015.

Novo izdanje projekta "Reli po galerijama"

U četvrtak 1. listopada od 18 do 22 sata održava se drugi Reli po galerijama, manifestacija koja umrežava galerije te mapira virtualni i realni prostor među njima, a posjetitelje poziva na igru u kojoj spašavaju kulturu.

Reli po galerijama tvori akronim RPG, role playing game, zamišljen kao igra koju igrači(posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija i spasiti kulturu od nestanka. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići sve galerije na mapi osvojit će simboličnu Povelju časti za spas kulture.

 | Autor:

Tijekom Relija posjetitelji mogu koristiti sva prijevozna sredstva(tramvaj, bicikl, automobil) ili se kretati pješke. Ne postoje formalna pravila igre, a smjer kretanja po galerijama je djelomično određen. Prva postaja Relija je galerija Pikto, a posljednja ULUPUH. U 22 sata završava obilazak galerija, a druženje se nastavlja uz prigodan glazbeni program i dodjelu Povelja časti na Opatovini u Potepuhu do kojega posjetitelji dolaze nakon što su posjetili posljednju galeriju ULUPUH, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Posjetitelji se o detaljima mogu informirati na facebook stranici Relija po galerijama i na internetskoj stranici www.pikto.co

Svaka galerija koja sudjeluje u Reliju individualno osmišljava prigodni program.

Popis galerija koje sudjeluju u događanju:

Galerija Pikto -Branimirova 29(Branimir centar)

U galeriji Pikto posjetitelje očekuje otvorenje debitantske izložbe "Ostavi trag", mlade umjetnice Stele Pernarić koja djeluje pod pseudonimom Svetlie. Umjetnica se bavi svjetlosnim instalacijama i izrađuje lampe od prirodnih materijala. Postav svjetlosne instalacije zamišljen je kao izložbeni koncept koji se sastoji od četiri podne lampe izrađene od kombinacije hrasta,trešnje i bukve te šest lustera izrađenih od bršljana.

Galerija Studentskog Centra - Savska 25

Galerija SC u sklopu Relija Po Galerijama predstavlja izložbu studenata diplomskog studija fotografije ADU ISPIT 2015. autora Darije Cikač i Glorije Lizde. Galerija SC, jedno od najvažnijih i najaktivnijih prostora suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe u svom programu predstavlja najmlađu generaciju hrvatskih umjetnika te je usmjerena izlagačima i publici mlađe i srednje generacije te studentima, ali i afirmiranim hrvatskim i inozemnim autorima te interaktivnim događanjima i performansima. Osobita je pozornost usmjerena prema konceptualnoj umjetnosti, ambijentu i akcijama te međunarodnoj suradnji.

Galerija ULUPUH - Tkalčićeva 14

U Galeriji Ulupuh će se u terminu Relija Po Galerijama moći pogledati izložba Luke Jelušića i Mladena Ivančića „Oko vatre, oko vode – imaginarna baština“..
„Namjena predmeta predstavljenih na ovoj izložbi je trostruka: predmeti prvenstveno pričaju priču o naglim promjenama i nestajanju lokalnog identiteta tijekom proteklih nekoliko desetljeća, zatim daju naznaku moguće revitalizacije tradicionalnih obrta uvođenjem suvremenog dizajna, te najzad predstavljaju raspravu o stvarnom značenju pojmova tradicija, obnova tradicije i izmišljena tradicija.”

Hrvatski glazbeni zavod (Mala dvorana)

U Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda postavljena je izložba Družina mladih – „san na javi“, Scenske priredbe u Hrvatskom glazbenom zavodu 1940.–1946. autorica Seadete Midžić i Nade Bezić.
Izložba je posveta obnovi Male dvorane HGZ-a s prikazom jednog obogačujućeg segmenta iz povijesti njegove koncertne dvorane. Družina mladih bila je kazališna grupa pod vodstvom Vladimira Habuneka uz intenzivnu suradnju Radovana Ivšića, a okupila je niz značajnih umjetnika i intelektualaca. Mala dvorana Hrvatskoga glazbenog zavoda novi je koncertni i izložbeni prostor u Zagrebu.

Radnička galerija – Radnička cesta

U Radničkoj galeriji postavljena je izložba fotografija Mije Vesovića pod nazivom Rosebud II.

Matica hrvatska – Matičina ulica 2

Galerija Matice hrvatske djeluje od 1995. u prostorima palače Matice hrvatske. Za vrijeme Relija po galerijama izložit će izložbu Slikarstvo u karanteni umjetnice Tanje Škrgatić. Tanja Škrgatić rođena je 1989. u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo, smjer likovna kultura, u klasi prof. Damira Sokića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Njezino slikarstvo karakteritzira lirska gestualnost apstraktne provenijencije. Za svoj rad tijekom studija primila je 2014. Rektorovu nagradu te iste godine i prvu nagradu na natječaju Erste fragmenti koju dodjeljuje Erste banka umjetnicima do 30. godine starosti.

Galerija Juraj – Radićeva

Novootvorena galerija Juraj smještena je u Radićevoj ulici na broju 32 u prostorijama nekadašnje Demetrovićeve palače. U stalnom postavu nalaze se djela renomiranih hrvatskih slikara iz 19 i 20 stoljeća. Djelatnost galerije je prodaja i otkup slika, grafika i crteža hrvatskog modernog i suvremenog slikarstva.

Galerija Bravo - Ulica Petra Preradovića 34

Tijekom Relija po galerijama u Bra<8u vas očekuje izložbeni ciklus “Tri dana dosta” s Lukom Jurasom, umjetnikom,dizajnerom,biciklofilom i elektroničarom iz Zagreba.

Bravo je ad hoc galerija u Preradovićevoj 34, a “Tri dana dosta” je beskrajni niz blic izložbi u trajanju od tri dana. Juras o radovima kaže: “Ovi kolaži, nastali različitim tehnikama, produkt su onoga što je od informacija zastalo i zadržalo se u mojoj glavi u jednom trenutku izvađenom iz dijela vremena. U međuslojevima ovih radova nalaze se znanstvena fantastika, knjige, Tarkovski, ruski science-fiction, noir, glazba i tišina s kojima je sve nastajalo. Na prvu, možda, sve to djeluje prilično kaotično i nesistematizirano, pomalo nalik na bliježnicu za sve.”

Komentari 0