Life&style

Novo izdanje konferencije 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska': Zašto je važno pričati o STEM-u

Učiteljica Sandra Vuk i predavačica na FER-u Ana Sović Kržić govorit će na panelu 'Trending #digitalizacija znanja: Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava', 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru

Nastava na daljinu i novi način rada zatekao je mnoge nespremne, ali ne i učiteljicu Sandru Vuk. Do sada je educirala oko 13.000 nastavnika za provođenje nastave na daljinu, a webinare je održavala čak i u vrijeme potresa u Zagrebu, i to sve volonterski, u svoje slobodno vrijeme.

''Stalno sam se trudila uvoditi novitete. Ono što vidim vani ili neko iskustvo s vanjskih webinara nastavila sam primjenjivati u Hrvatskoj, ali bila je velika zapreka što su mene svi doživljavali samo kao učiteljicu razredne nastave, a sad se s Webučionicom sve to okrenulo'', ispričala je Sandra Vuk, koja je u vrijeme prvog lockdowna u samo dva dana nakon obavijesti o prelasku na online nastavu održala po šest webinara. Njezin inovativni pristup i korisnost Webučionice prepoznali su mnogi. Prate je i u Latviji i Litvi, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, pa čak postoji interes i u SAD-u.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Tisuće učitelja na webinarima

Zbog svega što je napravila za svoje učenike i kolege, te zbog stalnog unapređivanja nastave, Sandra Vuk dobitnica je ovogodišnje nagrade Ponos Hrvatske, a sudjelovat će i na 7. konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru.

''Uz redovni posao, učiteljica sam razredne nastave i učitelj savjetnik, već više od 10 godina aktivno se bavim edukacijom odraslih (prosvjetnih djelatnika) u više područja: projektnoj nastavi, korištenju digitalne tehnologije i građanskom odgoju i obrazovanju.
Posebno sam se specijalizirala za stručna usavršavanja koja su uvijek barem dva koraka ispred stručnih usavršavanja ostalih državnih institucija koje su to obavezne činiti'', ističe Sandra Vuk, koja je 2018 počela graditi projekt Webučionica.

''Naravno nisam u tome sama. Lock down i 16. ožujka 2020. dočekujemo s nizom webinara cijeli vikend gdje kolege umirujemo i na neki način dajemo preporuke alata za određene elemente, dajemo im upute koje metode koristiti i kako se obraćati učenicima u toj situaciji. Doživljavamo ogromnu posjećenost, webinare posjećuje od 700 do 1000 ljudi (po jednom webinaru)'', ističe ona.

Sve je više djevojaka u STEM-u

Na panelu "Trending #digitalizacija znanja: Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava", uz Sandru Vuk, o svojim iskustvima u radu sa studentima govorit će nam i Ana Sović Kržić, predavačica na FER-u te predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza. Ona ističe kako su na tom fakultetu u posljednjih desetak godina uveli upravo predmete koji omogućuju studentima da nauče prezentirati svoj rad. A posebno je važno istaknuti kako u STEM ulazi sve više djevojaka.

 | Autor: Pixsell Pixsell

''Na FER-u sad već upisuje oko 30% djevojaka i pri upisima primjećujemo da one postižu puno  na državnoj maturi. U zadnje vrijeme zapošljavamo sve više kolegica, jer su uporne, kad prime nešto, to i završe'', kazala je Ana Sović Kržić na konferenciji Škola budućnosti u listopadu.

O tome je li obrazovni sustav spreman osposobiti mlade za poslove budućnosti te koje sve promjene i zakonske regulative u obrazovnom sustavu startaju već od jeseni razgovarat ćemo na četiri panela, uz dva predavanja i prezentacije.

Pridružite nam se 5. travnja u Ziceru Zagrebačkog velesajma od 9 sati i na našim digitalnim platformama. Prijavite se na www.boljeobrazovanje.hr

Partneri projekta su Europska Komisija, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - Carnet, FINA, Erste, Končar i Stega tisak, a projekt podržavaju Zicer, FOI i FER.

Photo: Promo

Komentari 0