Life&style
Timothee Chalamet kao Willy Wonka

Novi Willy Wonka: Ovo je 14 najimpresivnijih uloga glumca Timothéea Chalameta

Tijekom proteklih nekoliko godina, Timothée Chalamet je učvrstio svoju reputaciju holivudske zvijezde, kombinirajući nastupe u filmovima sa šarmantnim pojavljivanjima u talk-showovima i pionirskim stilom na crvenom tepihu koji su, svi zajedno, osvojili globalnu publiku. Uoči izlaska drugog dijela filma 'Dina' te 'Wonke', njegova dva nadolazeća blockbustera koji bi kasnije ove godine trebali osvojiti kino blagajne, napravili smo uži izbor njegovih najboljih uloga do sada.

'Domovina' (2012.)

Nakon kratkih nastupa u serijama 'Zakon i red' i 'Liječnik na narudžbu', Chalametov prvi veliki glumački proboj došao je u obliku uloge Finna, sina potpredsjednika Williama Waldena, u drugoj sezoni serije 'Domovina'. Zločesti dečko vodi ljubavnu vezu s Danom, kćeri Nicholasa Brodyja, ali njihova se veza raspada nakon što se uplete u nesreću koja je rezultirala smrću žene. Finn se i sam suočava s tragičnim krajem u finalu sezone, kada pogine (od bombe) u automobilu zajedno sa svojom majkom.

'Interstellar' (2014.)

Znanstveno-fantastični ep Christophera Nolana priča je o bivšem pilotu NASA-e (Matthew McConaughey) koji je regrutiran da ode u svemir u potrazi za drugim naseljivim planetima. Chalamet glumi njegovog sina. Unatoč tome što je za Chalameta snimanje trajalo samo 10 dana, mladi glumac proveo je mjesece na setu s izvrsnom glumačkom ekipom koja je uključivala i Jessicu Chastain, Anne Hathaway, Matta Damona i Caseyja Afflecka (potonji glumi Chalametovo 'starije ja').

'Miss Stevens' (2016.)

Problematični srednjoškolski profesor prati troje učenika na dramsko natjecanje u dirljivom redateljskom debiju Julije Hart. Lily Rabekoja je glumila gospođicu Stevens, osvojila je SXSW-ovu nagradu za najbolju glumicu nakon premijere filma, ali Chalamet je bio pravo otkriće. Glumi Billyja, najtalentiranijeg od tri mlada glumca, koji se bori s problemima ponašanja i očajnički traži emocionalnu povezanost. To je srcedrapajuća izvedba koja nagovještava zvjezdanu budućnost za mladog glumca.

'Skrivena ljubav' (2017.)

Za mnoge obožavatelje će Chalamet uvijek biti Elio, mladi tinejdžer na plesnom podiju pored Armieja Hammera u suncem okupanoj romansi Luce Guadagnina. Chalamet je u tom filmu govorio i francuski i talijanski, svirao klavir i gitaru i zadivio svakoga na koga naišao, pa je taj lik savršen izlog mnogih njegovih talenata i donio mu je nominacije za SAG, BAFTA-u, Zlatni globus i Oscara.

Dina: Drugi dio Možda vas zanima Trailer za drugi dio 'Dine' otkriva najmoćnijeg lika u svemiru kojeg glumi slavni glumac, jedva čekamo nastavak Rubrika Life&style Life&style

'Vruće ljetne noći' (2017.)

U kriminalističkoj drami o odrastanju Elijaha Bynuma, mršavi usamljenik poslan je u Cape Cod kako bi proveo ljeto sa svojom tetom. Umjesto toga upada u grubu gomilu prevaranata i kriminalaca i pomaže im da svoj posao dilanja droge podignu na višu razinu. Slijedi niz zabava i jurnjava automobilima, ali film zapravo drži Chalametova izvedba - opojan koktel otkvačene karizme i mutne seksepilnosti.

'Lady Bird' (2017)

Kyle, pretenciozni umjetnik s kojim lik Saoirse Ronan izlazi u solo redateljskom debiju Grete Gerwig, utjelovljenje je buntovnika s početka 2000-ih: Seksi basist raščupane kose koji je opsjednut teorijama zavjere i ratom u Iraku. Chalamet ga sprječava da skrene u klišej, glumeći tihom inteligencijom i ranjivošću. Premda je njegova veza s Lady Bird kratkog vijeka, donosi neke od najsmješnijih trenutaka u filmu i podiže glumčev profil u nove visine.

'Neprijatelji' (2017.)

U ulozi francuskog vojnika Philippea DeJardina, Chalametova uloga u brutalnom vesternu Scotta Coopera daje mu priliku da se druži s Christianom Baleom i Rosamund Pike. Priča prati konjičkog časnika koji je dobio zadatak da vrati ratnog poglavicu Čejena i njegovu obitelj u njihovu plemensku domovinu. DeJardin je najmlađi regrut u časničkom timu, a film provodi jašući konje i pripremajući se za zasjede, a i izgleda sjajno u uniformi dok to radi.

'Divan mladić' (2018.)

U drami o ovisnosti Felixa Van Groeningena Chalamet glumi izmučenog Nica uz Davida Stevea Carella, dok otkrivaju da put do oporavka rijetko teče glatko. Dirljiva i melankolična, Chalametova izvedba donijela mu je široko priznanje te nominacije za nagrade SAG, BAFTA i za Zlatni globus.

'Kralj' (2019.)

U Shakespeareovom epu Davida Michôda je Chalamet Hal, vladar koji vodi Englesku u bitku protiv Francuske uz pomoć podložnih dvorjana i svog odanog prijatelja Falstaffa (Joel Edgerton). Ima dosta intriga u palači, sekvenci krvavih bitaka i obračuna s Dauphinom (zlonamjernim Robertom Pattinsonom), što označava hrabar odmak od Chalametovih prethodnih artističkih uloga.

'Male žene' (2019.)

Pridruživši se izvrsnoj glumačkoj ekipi u adaptaciji omiljenog klasika Louise May Alcott, Chalamet se ponovno ujedinio s Gretom Gerwig i Saoirse Ronan iz 'Lady Bird'. Utjelovio je lik Laurie, koji posjećuje balove i juri po selu u raskošnim starinskim kostimima izjavljujući svoju privrženost Saoirse Ronan (Jo March). Međutim, nakon godina odbijanja, na kraju obori s nogu njezinu sestru, Amy, koju glumi Florence Pugh.

'The French Dispatch' (2021.)

Komedija Wesa Andersona krcata je zvijezdama - Tilda Swinton, Frances McDormand, Adrien Brody, Benicio del Toro, Jeffrey Wright, a ipak Chalamet nekako krade šou kao Zeffirelli, pričljivi brkati studentski revolucionar divlje kose koji ima kratku aferu s McDormand'sovom iskusnom novinarkom Lucindom Krementz. 

'Dina' (2021.)

Chalamet je preuzeo glavnu ulogu u prvom nastavku znanstveno-fantastične senzacije Denisa Villeneuvea kao nasljednik plemićke kuće čiji se članovi nađu uvučeni u opasan sukob na negostoljubivom pustinjskom planetu. Chalamet mijenja svoje crno odijelo za uniformu dok oplakuje gubitak oca (Oscar Isaac), prelazi dine sa svojom majkom (Rebecca Ferguson), pronalazi saveznika u ratnici (Zendaya) koju je viđao u svojim vizijama, pobjeđuje najbolje u borbi prsa o prsa i priprema se za rat koji dolazi…

'Ne gledaj gore' (2021.)

Još jedna uloga u kojoj nadmašuje svoje zvjezdane kolege je mračna satira Adama McKaya o skorom smaku svijeta. U filmu Chalamet oblači bejzbolsku kapu naopako kako bi glumio Yulea, teoretičara zavjere koji se ubacuje astronomki Jennifer Lawrence— i, na vlastito iznenađenje, uspijeva. Provode svoje posljednje dane na zemlji, uz Leonarda DiCaprija, Meryl Streep i Cate Blanchett, razgovarajući pod zvijezdama, a Yule se pokazuje pažljivijim i ranjivijim nego što je itko ikada mogao posumnjati. Njegov komični tajming također je besprijekoran.

'Bones and All' (2022.)

U sirovoj, zanosnoj ljubavnoj priči Luce Guadagnina, koja prati dva kanibala u bijegu od zakona, Chalamet igra jednu od svojih najsnažnijih uloga dosad i to nasuprot spektakularnoj Taylor Russell. Par putuje zemljom u potrazi za hranom i sigurnošću, usput susrećući druge lutalice, koji polako jedno drugome otkrivaju svoje traumatične, krvlju natopljene prošlosti. Smrtno blijed, s prljavom kosom prošaranom crvenim pramenovima i šupljim jagodicama, glumac bez napora spaja neodoljivu glad očajnog vuka samotnjaka s iznenađujućom dozom šarma, nježnosti i istinske topline.

Film 'Sreća za početnike' Možda vas zanima Ljubav na kampiranju: Na Netflix uskoro stiže nova romantična komedija 'Sreća za početnike' Rubrika Life&style Life&style
Photo: WarnerBros

Komentari 0