Life&style
1/25

Novi spot i dvije nominacije za Porin, može li bolje?

Kako izgleda snimanje glazbenog video spota? Ne znam jesam li ja prava osoba koja može odgovoriti na to pitanje jer sam ih do sad sa bendom snimila tek pet, ali pokušat ću. Nakon dogovora i pregovora koji su trajali tjednima, razmišljanja i smišljanja što i gdje snimiti, konačno smo dogovorili temu spota i lokaciju seta.

Srećom, bitku oko izbora redatelja nismo dugo vodili, odluka je odmah donesena. Novi spot režirat će nam Ljubo Zdjelarević, a kasnije ću vam pojasniti i zašto. Kako zabilježiti slikom ono o čemu ˝Imam˝ govori? 

 | Autor: Ljubo Zdjelarević Ljubo Zdjelarević

Slušajući pjesmu od prve demo faze pa sve do konačnog miksa u mojoj glavi je uvijek bila samo jedna slika; ples dvoje ljudi u nekom zamračenom i tamnom prostoru. Pokušala sam s drugima podijeliti svoju ideju, ali smatrali su da ja uvijek ˝zabrijem na art˝ i da se takve stvari ne mogu snimiti, što god im to značilo. Srećom, bez puno pogovora ideja je prihvaćena. Kako će se kasnije pokazati, i Ljubo je imao sličnu asocijaciju. Sada kada bolje razmislim, mislim da mu nikad točno nisam ni rekla što i kako vidim, ali on je očito vidio isto.

Naravno, za ples sam već imala nekoga na umu; moju dragu prijateljicu Andreu Solomun koja me očarala predstavom Prison of Decision. Ova plesna predstava nastala je kao suradnja Andree i kolegice Eme Janković. Predstava prenosi priču ljudskih odnosa bilo da je riječ o ljubavnom, prijateljskom ili nekom drugom odnosu. Tako nekako sam i ja doživjela ˝Imam˝, pa mi je Andrea bila i više nego logičan odabir.

Konačno je došao dan snimanja. Dečki su navukli bijele košulje i crna odijela, jer iskreno u tome nekako najviše izgledaju 'bengbengovski', a ja sam se ponovo prepustila u ruke Ivanu Alduku. Retro frizuru složila mi je draga Ana Androšević Borovčak iz frizerskog salona Ivy´s, a šminku moja prijateljica i nekad partnerica u pjevanju 'bekova' Bianka Žugelj. Trebam li naglasiti da su dani kada snimam spot rijetke prilike u kojima imam cijeli dan za sebe i svoj izgled? Možda je to jedini glamurozni trenutak u samom snimanju.

 | Autor: Ljubo Zdjelarević Ljubo Zdjelarević

Nakon jutra provedenog u uređivanju i friziranju došla sam na set. Velika betonska dvorana bila je spremna. Svjetla, kamere, objektivi - sve je bilo na svojim pozicijama. Set je izgledao odlično i jedva sam čekala vidjeti prve snimljene kadrove. Zahvaljujući Ljubi i cijelom njegovom timu, snimanje se odvijalo poprilično brzo, a i dečki iz benda su me iznenadili svojim glumačkim i plesnim pokretima. Uskoro su se pojavili i plesači. Andrea je za svog partnera odabrala mladog i talentiranog (moram istaknuti i zgodnog) Christiana Nujstera. Iako je dvorana bila poprilično hladna, plesači se nisu bunili što će snimati u kratkim majicama i hlačicama. Prvo smo snimili nekoliko kadrova mene s bendom, zatim nas s plesačima, a onda je uslijedilo samo snimanje plesa.

 | Autor: Ljubo Zdjelarević Ljubo Zdjelarević

Svi smo se poredali iza kamere i čekali. Moram vam odati jednu tajnu; Andrea i Christian na setu su se po prvi put susreli i zajedno zaplesali. Ali ˝kemija˝ se osjetila u prvom pokretu. Prepustili su se pjesmi i improvizaciji, ponovili svega par puta i spot je snimljen. Redatelj, cijela ekipa i bend ostali su fascinirani. Bilo ih je i teško 'loviti' po prostoru jer ih je ples vodio po cijeloj dvorani, a oni su očito uživali jer su kadrovi i pokreti izgledali fantastično. Promatrala sam ih i ponavljala u sebi: 'tako sam i zamislila spot!'

 | Autor: Ljubo Zdjelarević Ljubo Zdjelarević

Nakon dva tjedna spot je bio gotov, montiran, a mi presretni! Sada jedva čekam našu sljedeću suradnju! Nekoliko dana prije samog izlaska spota, razveselila nas je i vijest o nominacijama za Porin. Naime, Bang Bang osvojio je čak dvije nominacije! Lagala bih kad bi rekla da nisam ništa očekivala, naravno da sam o tome razmišljala i potajno je priželjkivala. Jednu nominaciju, naravno, dvije nisam mogla ni sanjati.

Na svečanu objavu nominacija pozvana sam da kao prezenter pročitam neke kategorije i nominirane. Tu ulogu podijelila sam s prijateljicom i kolegicom Leom Mijatović, pjevačicom Teške Industrije. Glavna preokupacija Lee i mene bila je hoćemo li znati ispravno pročitati sva imena nominiranih i naslove pjesama i albuma. Čovjek ne bi vjerovao da nakon toliko nastupa i koncerata još uvijek postoji trema uoči iščitavanja tekstova s papira pred publikom, ali eto. Možda me je to podsjetilo i na školske dane kad vas profesor izvede pred cijeli razred da čitate neki tekst, a u glavi vam se samo vrte misli: ˝nemoj napraviti neku glupu pogrešku, svi će kasnije o tome pričati.˝ Srećom, čitanje smo položile s odličnim i taman kad sam mislila kako ću se opustiti jer je stres prošao, trznula me Lea s grljenjem i vriskom: ˝Pa stara, nominirani ste!˝

 | Autor: Ljubo Zdjelarević Ljubo Zdjelarević

Naša pjesma ˝Nešto me pogodilo˝našla se u utrci s odličnim bendovima ˝Vatrom˝ i Detourom i njihovim singlovima ˝Tango˝ i ˝Snijeg˝ u kategoriji najbolja izvedba grupe s vokalom. Treću kategoriju sam onda malo pozornije slušala jer sam tu nekako i priželjkivala. I da, moja želja se ostvarila! Bang Bang nominiran je i u kategoriji za novog izvođača godine i to u konkurenciji s odličnim sinjskim bendom M.O.R.T. i riječkim Jonathanom. Nimalo laka konkurencija, ali zato i zanimljiva.

Veselimo se putovanju u Split i nastupu na Porinu, a za sve ostalo - que sera sera!

U galeriji pogledaj više fotografija...

Photo: Ljubo Zdjelarević

Komentari 0