Life&style

Nova SEAT Arona: urban i elegantan SUV u koji ćeš se zaljubiti na prvi pogled

Od njezina prvog uvođenja na tržište tijekom 2017. godine, SEAT Arona nizala je jedan uspjeh za drugim, a s više od 350.000 prodanih primjeraka postala je ključnim stupom unutar ponude marke. Redizajnirana SEAT Arona sada je spremna nastaviti ispisivati priču o uspjehu ovog modela, a model već možete vidjeti u svim ovlaštenim salonima u Hrvatskoj.

Novi, snažniji, robusniji i pouzdaniji karakter te izgled samo su početak. Ovo urbano SUV vozilo doživjelo je transformaciju unutar putničke kabine. Nove razine povezivosti i sustava potpora za vozača također su integrirani u redizajnirani model SEAT Arona.

„Model SEAT Arona važan je stup unutar ponude, a lani je ujedno bio drugi najprodavaniji model marke SEAT”, rekao je Wayne Griffiths, predsjednik SEAT-a i CUPRA-e. „Osvježeni i unaprijeđeni redizajn ovog modela pridonosi vrhunskim atributima vozila, zahvaljujući čemu on predstavlja još bolju ponudu te se odlikuje poboljšanim dizajnom.”

 | Autor: SEAT Arona

U svijetu u kojem vlada sve viši stupanj digitalizacije, SEAT Arona spremna je integrirati umrežene živote kupaca u putničkom prostoru na jedan sasvim intuitivan način. Također sadrži cijeli niz funkcija, dok revolucija dizajna unutrašnjosti osigurava još bolji osjećaj kvalitete koji se postiže unaprijeđenim jezikom dizajna. Pridodaju li se tomu upotreba tehnologije osvjetljenja radi poboljšanja atmosfere u putničkom prostoru te integracija najsuvremenijih zaslona infotainment sustava, osobnost ovog automobila odiše izražajnim jezikom dizajna i osjećajem.

A uz ponudu novih sustava potpora za vozača koje vožnju ovoga urbanog SUV vozila čine opuštenijom, bez obzira na situaciju u vožnji, SEAT Arona spremna je suočiti se sa svim izazovima koji joj se pojave na putu. 

Dizajnirana, razvijena i proizvedena u Barceloni, u sjedištu marke SEAT u Martorellu - proizvodnja nove verzije SEAT Arone već je započela.

Glavne istaknute značajke

Poboljšan vanjski dizajn

Vanjski dizajn modela SEAT Arona unaprijeđen je kako bi se naglasio njegov karakter i istaknula urbana osobnost ovog SUV vozila: redizajniranom estetikom postiže se novi karakter robusnosti, većeg dojma sigurnosti i offroad svojstava putem nove varijante opreme Xperience. Ona obuhvaća 100-% LED tehnologiju u okviru serijske opreme kojom se osigurava bolja vidljivost uz nižu potrošnju energije.

 | Autor: SEAT Arona

Nova SEAT Arona odlikuje se markantnijim izgledom: redizajniran prednji dio vozila te novo dizajnirani prednji branik uključujući nova svjetla za maglu – kojima se naglašava offroad karakter – te novi stražnji spojler i difuzor koji dodatno naglašavaju novi, robusni izgled, dok osvježeni izgled zaokružuju novi izbor dizajna kotača od lakog metala i naziv modela ugraviran u rukopisnoj izvedbi na stražnjem dijelu vozila u kombinaciji s novim logotipom marke SEAT u dvobojnoj kromiranoj završnoj izvedbi.

Revolucija dizajna unutrašnjosti

Zahvaljujući revoluciji u pogledu dizajna stvara se novi osjećaj u putničkom prostoru. Potpuno nova, mekana instrumentna ploča s većim, lebdećim središnjim infotainment sustavima – koji su sada smješteni na višem položaju radi još bolje ergonomičnosti – te novo, ergonomično višenamjensko kolo upravljača presvučeno napa kožom dodatno naglašavaju novi jezik dizajna u unutrašnjosti te unutar putničkog prostora osiguravaju novu dimenziju osobnosti. Ta je osobnost dodatno unaprijeđena upotrebom tehnologije osvjetljenja radi osvjetljavanja novodizajniranih otvora za zrak.

 | Autor: SEAT Arona

Povezanost sa suvremenim životom

Model SEAT Arona potpuno je povezan uz povezivost unutar i izvan vozila: ona obuhvaća Full Link sustav koji donosi funkcije Android Auto i CarPlay u putnički prostor; povezivost izvan vozila poboljšana je zahvaljujući usluzi SEAT CONNECT. Korisnici mogu rukovati novim 8,25" i 9,2" infotainment sustavima upotrebom prirodnog jezika zahvaljujući aktivacijskoj frazi „Hola Hola”.

Još neviđena sigurnost

Novi sustavi potpora za vozača kao što je Travel Assist osiguravaju poluautomatiziranu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. A uza sustave kao što su Lane Assist, Side Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova i potpora za duga svjetla SEAT Arona opremljena je najnovijim dostignućima u području sigurnosnih sustava. Pri tome se ne smije zaboraviti ni na potporu za parkiranje Park Assist koja automatski i bez poteškoća parkira vozilo.

 | Autor: SEAT Arona

Stvorena u Barceloni

Redizajnirana SEAT Arona 100 % je stvorena u Barceloni: dizajnirana je, razvijena i proizvedena u Barceloni, u sjedištu marke u Martorellu.

Vanjski dizajn

Vanjski dizajn modela SEAT Arona unaprijeđen je i redizajniran kako bi mu se osigurao još izraženiji offroad karakter, zahvaljujući čemu će imati robusniji izgled i bolju percepciju sigurnosti.

U prednjem je dijelu vozila već ionako prepoznatljivi, trodimenzionalni izgled unaprijeđen izvedbama dizajna vruće oblikovane rešetke hladnjaka – došlo je i do male promjene za sve dostupne varijante opreme: Reference, Style, Xperience (koja zamjenjuje varijantu Xcellence) i FR, dok prednji spojler u Reflex srebrnoj boji zaokružuje izgled.

 | Autor: SEAT Arona

Vanjsko osvjetljenje svakog vozila prozor je u njegovu dušu, a prelazak modela SEAT Arona na 100-% LED tehnologiju u okviru serijske opreme – ekološke LED diode s mogućnošću nadogradnje na cjelovite LED diode – poboljšavaju akcente dizajna prednjeg dijela vozila te istovremeno nude bolju vidljivost uz manju potrošnju energije.

Izgled prednjeg dijela modela SEAT Arona Xperience može se unaprijediti novo dizajniranim i pozicioniranim svjetlima za maglu – koja su dostupan opcijski i kojima se dodatno naglašava karakter SUV vozila. Kupci time mogu birati između dvije različite izvedbe izgleda prednjeg dijela vozila.

Estetika bočnog profila poboljšana je trima novim izvedbama dizajna kotača od lakog metala: dostupna je jedna nova opcija za 17" i dvije nove opcije za 18" kotače, a sve one obogaćene su paletom od 10 vanjskih boja, uključujući tri nove opcije: Dark Camouflage, Asphalt plavu i Sapphire plavu. U doba kada kupci u sve većoj mjeri žele individualizirati svoja vozila, SEAT Arona na raspolaganje im stavlja i tri boje krova: Midnight crnu, Magnetic Tech i novu Candy bijelu.

U stražnjem dijelu vozila svježi je, mladenački, funkcionalni i uzbudljivi dizajn upotpunjen uvođenjem novog spojlera i difuzora. No postoji završni akcent s nazivom modela u izvedbi ugraviranog rukopisnog natpisa – što je značajka na vozilima marke SEAT, pa tako i na modelu Arona.

Naposljetku, novi logotip marke SEAT izveden je u dvobojnoj kromiranoj optici – prednji mu je dio matiran, a obrubi su sjajni – kako na prednjem tako i na stražnjem dijelu vozila, čime se vozilu osigurava dašak stilske završne obrade.

Dizajn unutrašnjosti

Unutrašnjost modela SEAT Arona doživjela je revoluciju i krenula sasvim novim smjerom. Tehničke, precizne linije i lakše proporcije i dalje osiguravaju osjećaj prostranosti, dok su izgled i osjećaj putničkog prostora iznova osmišljeni kako bi se poboljšala percepcija kvalitete. To je postignuto uvođenjem novih materijala, digitalnih i povezanih tehnologija te sustava osvjetljenja kojima se unaprjeđuje karakter vozila.

 | Autor: SEAT Arona

Novi lebdeći središnji zaslon infotainment sustava očigledna je istaknuta značajka u ovakvu novom pristupu dizajnu unutrašnjosti. Zaslon se u prosjeku povećao više od 20% u usporedbi sa svojim prethodnikom – veličina zaslona u okviru serijske opreme sada iznosi 8,25", dok opcijska veličina zaslona iznosi 9,2". Također, njegovim višim položajem unutar putničkog prostora – u razini vozačeva vidnog polja – poboljšava se ergonomičnost, zahvaljujući čemu je rukovanje njime sigurnije i praktičnije. Pridoda li se tomu kristalno jasni 10,25" Digital Cockpit, unutrašnjost novog modela Arona potpuno je digitalna. Putnički prostor zrači osjećajem prostranosti i udobnosti.

Poboljšanja su provedena u pogledu materijala, završne obrade i kvalitete u cjelokupnom putničkom prostoru: nova, mekana instrumentna ploča, koja je povezana s novim, ergonomičnim višenamjenskim kolom upravljača presvučenim napa kožom (opcijski dostupan u okviru varijante opreme Style te u okviru serijske opreme u varijantama opreme Xperience i FR), osigurava višu razinu sofisticiranosti. Nove presvlake sjedala također osiguravaju dodatnu razinu vrijednosti u unutrašnjosti vozila.

 | Autor: SEAT Arona

Upotrebom tehnologije osvjetljenja poboljšava se karakter u unutrašnjosti modela SEAT Arona. Na vozačevoj i suvozačevoj strani nalaze se novo dizajnirani otvori za zrak koji profitiraju od LED dioda koje ih okružuju – za varijante opreme FR i Xperience – uz drukčiju boju dostupnu ovisno o odabranoj varijanti opreme – Daring crvena za varijantu opreme FR, Aran zelena za varijantu opreme Xperience te Honey za varijante opreme Style i Reference. To znači da je putnički prostor u većoj mjeri prilagođen kupcu.

Putnici na stražnjim sjedalima sada profitiraju od još više razine praktičnosti jer varijante opreme Xperience i FR uključuju stražnja unutarnja svjetla. Ona su mali detalj koji čini veliku razliku. Ukupni kapacitet prtljažnika ostaje na 400 litara, a prostor za prtljagu nudi više praktičnih značajki od pukog prostora. Dvostruka podnica čini stražnji dio vozila još svestranijim, dok četiri metalne kuke omogućuju upotrebu mreže kako bi se osiguralo sve što se prevozi u prtljažniku.

Photo: None