Life&style

Noć Harryja Pottera će knjižare pretvoriti u Hogwarts, Zabranjeni hodnik i Ormar ispod stuba. Kakva nas još čuda čekaju?

  • Idućeg će se četvrtka, 12. listopada, u knjižarama 'Hoću knjigu' održati jubilarna peta Noć Harryja Pottera
  • Posjetitelje i ovoga puta očekuje čarobna večer s mnoštvom magičnih događanja za sve uzraste
  • Temu je tradicionalno zadala izdavačka kuća Bloomsbury i ove su godine to Magična mjesta pa će knjižare postati različite lokacije iz svijeta obožavanog čarobnjaka

Dvanaest izdavačkih kuća odbilo je izdati prvu knjigu J.K. Rowling o malenom čarobnjaku prije no što je u konačnici Bloomsbury prepoznao njezin potencijal. Danas se, vrlo vjerojatno, sve redom lupaju po glavi jer su priče o Harryju Potteru osvojile sve generacije, sedam knjiga prodano je u više od 600 milijuna primjeraka, a upravo zbog razmjera fenomena kojemu se ni blizu ne nazire kraj, sve je više događanja posvećenih omiljenom čarobnjaku koja polagano postaju tradicija.

Jedno od najpopularnijih je Noć Harryja Pottera koja se petu godinu zaredom obilježava i kod nas, a održat će se idućeg četvrtka, 12. listopada, u knjižarama 'Hoću knjigu' koje su ju prve i organizirale još 2019. godine. Za razliku od čarobnjačkog svijeta u kojemu se mnoge informacije taje od bezjaka, uspjeli smo doznati što nas sve ovoga puta očekuje, a kao i uvijek, svi su bezjaci skupa s malenim čarobnjacima pozvani da se pridruže slavlju. 

 | Autor: Pr Pr

"Kao velikom fanu Harryja Pottera bila mi je iznimna čast priključiti 'Hoću knjigu' ovom globalnom događanju, no iako sam znala da smo pripremili zanimljiv i drugačiji program koji dotad nije bio predstavljen u Hrvatskoj, bila sam šokirana količinom ljudi koja je prve godine odlučila prisustvovati. Kroz knjižare se doslovno nije moglo hodati, ali bez obzira na sve tehničke probleme dobili smo mnoštvo pohvala od zadovoljnih roditelja te sretne djece", prisjetila se Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija 'Hoću knjigu' te dodala: "To nas je ponukalo da svake godine budemo sve spremniji na ogroman interes koji ovo događanje pobuđuje."

Unatoč imenu, Noć Harryja Pottera obično počinje već u poslijepodnevnim satima - rade se čarobni štapići, pričaju se razne priče, natječe se i osvaja nagrade, no svake se godine, pa tako i ove, zahvaljujući jedinstvenoj i drugačijoj temi nađe mjesta za neke zanimljive novosti. 

 | Autor: Pr Pr

"Organizator Noći Harryja Pottera je izdavačka kuća Bloomsbury, koja svake godine zada novu temu, stoga su naša događanja uvijek prilagođena toj aktualnosti. Ove godine tema su Magična mjesta pa će sve naše knjižare postati različite lokacije iz svijeta Harryja Pottera i u njima će se održavati aktivnosti vezane baš uz tu lokaciju. Primjerice, naša najveća knjižara Megastore na jedan će dan postati Hogwarts i u njoj ćemo imati radionice vezane uz tu najpoznatiju čarobnjačku školu, poput radionica Čarobnih napitaka, Travarstva i izrade čarobnih štapića. U City centru West, koji postaje Zabranjeni hodnik na trećem katu, pokušat ćemo pronaći Kamen mudraca u knjižari kroz zagonetke i testove logike, ali i pravi šahovski tečaj te turnir koji će se održati u prizemlju trgovačkog centra. A u našoj najmanjoj knjižari u Varaždinu, koja će predstavljati Ormar ispod stuba u kojem je Harry živio mnoge godine, pričat će se bajke Barda Beedlea te učiti pisati priče uz domaću autoricu Srebrenku Peregrin", najavila je Sanja.

 | Autor: Pr Pr

No, promjena programa nije jedina promjena koja je aktualna ove godine pa su tako oni najveći obožavatelji zasigurno primijetili da se ona, za razliku od prethodnih godina, ne održava prvoga četvrtka u veljači, već drugog četvrtka u listopadu, a što je također bila odluka glavnog organizatora Bloomsburyja. No nema sumnje da, koji god datum bio odabran za ovu manifestaciju, fanova i uzvanika neće manjkati. Svaki će sudionik programa dobiti i maleni poklon na temu Harryja Pottera koji će se dijeliti do isteka zaliha, a ono što će ovu noć učiniti još čarobnijom su popusti na odabrani dio magičnog asortimana u knjižarama 'Hoću knjigu'. Što se pak samog programa tiče, svi detalji čekaju nas na službenoj stranici

 | Autor: Pr Pr

Photo: Pr

Komentari 0