Life&style

Njega narcisa: S ovim trikovima će ovo predivno proljetno cvijeće dugo ostati svježe

  • Narcisi su proljetno cvijeće i među prvima krase naše vrtove i cvjetnjake 
  • Kako biste što dulje uživala u ovom predivnom cvijeću, dobro je imati na umu nekoliko savjeta
  • Otkrit ćemo ti kako ćeš lako produžiti životni vijek rezanog cvijeća, ali i kako ga pripremiti za sljedeću sezonu

Narcisi ili sunovrati ultimativni su vjesnici proljeća i svojom jarko žutom ili bijelom bojom odmah šire dobro raspoloženje. Ako želiš dobro raspoloženje donijeti kući, možeš birati između rezanog cvijeća za vazu ili sadnice u tegli.

Ako se odlučiš za rezano cvijeće, stabljike najprije odreži ukoso prije nego što ih staviš u vazu. Tada bolje upijaju vodu. Važno je da koristiš što oštriji nož. Ako koristiš škare, mogla bi ozlijediti nježne stabljike.

Nakon što su sve stabljike obrađene, stavi cvijeće u vazu napunjenu hladnom vodom na svijetlo, hladno mjesto (kao što je prozorska daska). Za najbolje rezultate malo podreži stabljike svaki dan i mijenjaj vodu svaki drugi dan.

 | Autor: Unsplash/Simon Moore Unsplash/Simon Moore Foto: Unsplash/Simon Moore

Narcise treba staviti 'solo' u vazu

Naime, ako u tvom buketu ima drugih vrsta cvijeća, prvo odvoji narcise. Razlog: njihove stabljike izlučuju tekućinu koja uzrokuje brže venuće tulipana, zumbula itd.

Također se savjetuje oprez kada narcisi dođu u dodir s kožom, jer njihov biljni sok može izazvati iritaciju.

Biljke za balkon Možda vas zanima Vrijeme je da počnemo razmišljati o uređenju balkona: ove biljke će uspjeti i najvećim antitalentima Rubrika Life&style Life&style

Pravilno uzgajanje narcisa

Premda se navedenim trikovima može produžiti životni vijek rezanog cvijeća, ono ne traje vječno. Želiš li i sljedeće godine uživati u narcisima, preporučamo kupnju lučice narcisa u tegli. Neće uginuti nakon cvatnje, nego će se pripremati za sljedeće cvjetanje koristeći hranjive tvari iz lišća. Stoga lišće odreži tek kada se potpuno posuši.

 | Autor: Unsplash/Kavita Joshi Rai Unsplash/Kavita Joshi Rai Foto: Unsplash/Kavita Joshi Rai

U ranu jesen možeš posaditi lukovice u zemlju na sunčano ili djelomično zasjenjeno mjesto u vrtu. Alternativno ih možeš staviti u hladan podrum. Uz malo sreće, sljedećeg će proljeća u posudi niknuti novi narcisi. Držimo fige!

Možda vas zanima Ovaj začin neočekivani je spas za kućne biljke, dići će iz mrtvih čak i one već gotovo uvele Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    da