Neki smatraju da su nastale u doba Otomanskog Carstva, drugi da su rezultat snalažljivosti iz kriznih dvadesetih godina 20. st.
Sigurno znamo da je ta orijentalna verzija pizze danas specijalitet u kojem uživaju svi koji posjete Tursku. Iako recepti kažu da je dovoljno da tijesto odstoji sat do dva, poznavatelji turske kuhinje napominju da je najbolje kad odmiruje barem 12 sati.
Pide s paprikom i limunovim sokom
Tijesto: 300 g namjenskog brašna, 5 ml soli, 14 g suhog kvasca, 1 šalica tople vode, 45 ml maslinova ulja
Za nadjev: 1 glavica luka, 400 g mljevene junetine, ½ zelene paprike, 2 rajčice, 1 žličica limunova soka, 15 ml maslinova ulja, prstohvat soli, svježe mljeveni crni papar, jaje
Pomiješajte kvasac s pola količine tople vode i pustite da djeluje pet minuta. Pomiješajte brašno i sol u većoj zdjeli, ulijte ostatak tople vode, dvije žlice maslinova ulja i mješavinu s kvascem. Umijesite tijesto, položite ga u zdjelu, pokrijte i neka odstoji nekoliko sati. Zagrijte u tavi malo maslinova ulja i popržite na njemu sitno nasjeckani luk i kockice paprike. Pirjajte oko tri minute, a kad omekša, stavite nasjeckane i oguljene rajčice i pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte limunov sok, sol i papar te pirjajte još nekoliko minuta. U zdjelu stavite mljeveno meso i primiješajte mu pirjano povrće, te dobro promiješajte. Tijesto podijelite na dva, tri manja dijela i razvaljate tako da formirate duguljaste lađice. Položite tijesto na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Po površini tijesta nanesite nadjev i zavrnite rubove tako da budu malo izdignuti iznad nadjeva i da završavaju u špic. Umutite jaje s malo maslinova ulja i time premažite rubove tijesta. Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190°C 25 - 30 minuta, dok rubovi postanu zlatnosmeđi.
Pide s medom, datuljama i pistacijama
Tijesto: 300 g + 2 žlice namjenskog brašna, 5 ml soli, 14 g suhog kvasca (2 paketića po 7 g), šalica tople vode, 45 ml maslinova ulja
Nadjev: ¼ žličice cimeta, ¼ žličice crvene paprike, ¼ žličice crnog papra, 500 g mljevene piletine, glavica luka, 1 češanj češnjaka, 1 svježa crvena paprika, šalica ukuhane rajčice, ¼ šalice pistacija, vezica peršina, ½ šalice grčkog jogurta, 5 datulja
Pomiješajte kvasac s pola količine tople vode i pustite da djeluje pet minuta. Pomiješajte brašno i sol u većoj zdjeli. U sredini napravite udubinu i ulijte ostatak tople vode, dvije žlice maslinova ulja i mješavinu s kvascem. Umijesite tijesto, položite ga u zdjelu, pokrijte i neka odstoji sat. U tavi pirjate na malo ulja sitno nasjeckani luk, kockice paprike, češnjak i mljevenu piletinu. Dodajte rajčicu, cimet, papriku, papar i peršin te dobro izmiješajte. Pirjate nekoliko minuta i maknite s vatre. Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte na krugove tijesto i položite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom. Poprskajte tijesto maslinovim uljem i nanesite na njega obilno nadjeva s piletinom kojem ste primiješali nasjeckane datulje. Pecite dok rubovi tijesta postanu smećkasti oko 15 minuta. Izvadite ih i odmah pospite pistacijom i peršinom. Poslužite uz grčki jogurt.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.