Life&style

Nismo mogli to zamisliti, ali slavna knjiga uskoro će postati Netflix serija!

  • Netflix je otkupio prava na adaptaciju romana ''Sto godina samoće'' Gabriela Garcie Marqueza 
  • U ulozi izvršnih producenata naći će se Garcijini sinovi Rodrigo i Gonzalo
  • Gacria Marquez oštro se protivio filmu, ali sinovi misle da je serija odličan format za ovaj roman

''Sto godina samoće'' jedan je od najpopularnijih romana Gabriela Garcie Marqueza, kolumbijskog pisca, novinara i Nobelovca čija je književnost osvojila svijet i popularizirala latino-književnost. Knjiga objavljena 1967. godine vrlo brzo osvojila je cijeli svijet, a Garcia Marquez stekao je naklonost i publike i kritike. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monika • Bookstagram (@przeczytawszy) on

Povijest Južne Amerike

Popularni roman priča o sedam generacija Buendia koji žive u fiktivnom gradiću Macondo koji su osnovali Jose Arcadio Buendia i njegova žena Ursula Iguaran. Ursula se tijekom romana razvija u jedan od ključnih likova romana, a živi jako dugo te prolazi kroz sve generacije obitelji. S obzirom da Ursula doseže između 114 i 122 godine, ona postaje svjedokinja svih obiteljskih uspona i tragedija, a s obiteljskom mikropoviješću isprepliće se makropovijest Južne Amerike. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RadBookishCorner (@radbookishcorner) on

 

Magijski realizam
 

Ovaj roman nabijen je gustom simbolikom vječnosti, samoće i tjeskobe, a likovi su vrlo često zarobljenici povijesti koja se ponavlja.  Primjer je magijskog realizma kojeg je njegovao Garcia Marquez, a ima veoma kompleksnu strukturu prepunu flashbackova i vremenskih elipsi. Već za vrijeme Maquezova života, mnogi su tražili prava na filmsku adaptaciju ovog voljenog romana, ali sam autor nije vjerovao da se sva njegova značenja mogu ''skupiti'' u jednoj uskoj strukturi filma. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Gabriel Garcia Marquez s obožavateljima pri posjetu rodnom gradu


 

Snima se u Kolumbiji

Pisac je preminuo u travnju 2014. godine, a ovih dana, gotovo 5 godina poslije, sedma umjetnost napokon je došla na svoje. Netflix je ovih dana otkupio prava na snimanje Maquezovog remek-djela. Međutim, ova obiteljska saga ipak neće stati u okvire jednog filma. Po romanu ''Sto godina samoće'' snima se serija na španjolskom jeziku, a snimat će se u piščevoj voljenoj Kolumbiji. Da sve želje pokojnog velikana budu ispunjene pobrinuli su se Rodrigo i Gonzalo Garcia, njegovi sinovi, koji će se naći u ulozi izvršnih producenata.

 

''Naš otac desetljećima je odbijao prodati prava na ''Sto godina samoće'' jer je vjerovao da se adaptacija ne može napraviti u vremenskim ograničenjima filma ili da će film na bilo kojem jeziku osim španjolskog biti nepošteno rješenje za knjigu. Međutim, sada je zlatno doba serije, a postoji nevjerojatan broj pisaca i redatelja, sadržaj ima kinematografsku kvalitetu te publika širom svijeta prihvaća programe na stranim jezicima. Nismo mogli odabrati bolji trenutak'' - rekla su braća Garcia koja su svjesna da je film Roma na španjolskom upravo dobio Oscara, a serija Narcos o Pablu Escobaru netom je oduševila svijet. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mara 📚 (@maragtzrbooks) on

Netflix je dosada već adaptirao brojne zahtjevne projekte, ali moramo priznati da je ''Sto godina samoće'' priličan izazov s kojim nedvojbeno treba oprezno postupati. Na Netflix produkciji težak je zahtjev - kako ne iznevjeriti očekivanja publike koja već godinama voli, čita i prečitava ovu knjigu? Jedva čekamo vidjeti što će učiniti! 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0