Life&style

Nikad više toplo vino, pivo, džin: evo trik kako u 5 minuta ohladiti bocu ili limenku

  • Gotovo je s onim hororom: pijuckanjem toplog vina, piva i džin tonika jer si zaboravila piće staviti u hladnjak ili ga tek toplog donijela iz dućana
  • S dolaskom ljeta ovaj trik postaje više nego koristan
  • Stvar je u zakonima fizike, a ključni je sastojak - sol!

Ne mora biti riječ ni o tome da si zaboravila staviti piće u hladnjak. Ima situacija kad jednostavno ne možemo spriječiti da se ono ugrije - otvorene boce stoje na stolu, limenke trebaju biti pri ruci dok se peče roštilj... U svim tim slučajevima ovaj je trik zlata vrijedan. Jer, u toplim danima nema veće divote nego kad ledeno hladna tekućina klizne niz grlo...

Za samo 5 minuta, bez zamrzivača

Relativno brzo, ali relativno, bocu ili limenku možemo ohladiti u zamrzivaču, no malo kome se nije dogodilo da nešto od toga na kraju i zaboravi u zabrzivaču. Staklena boca pukne, limenka procuri i evo nam nepotrebne štete. I posla. Ova je metoda jednostavnija. Možda nećeš imati sve što ti treba pri ruci ako si na izletu, no kod kuće bilo koje piće možeš ohladiti za 5 minuta. Znanost će ti pomoći da više nikad u usta ne staviš toplu Colu, prosecco ili džin tonik.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kako stvar funkcionira?

Uzmi posudu ili kantu dovoljno veliku da u nju stane više boca ili limenki. Obična posuda od plastike, metala ili stakla će biti OK. Napuni je hladnom vodom, ledom i solju! Soli, što više to bolje kad je o ovom triku riječ. Vode mora biti toliko da su boce i/ili limenke potpuno uronjene u vodu jer će to pomoći da se brže ohlade. Sjajno je i ako posuda ima poklopac. Zatvori je poklopcem jer će tako zrak u njoj ostati duže hladan. Pričekaj 5 minuta i... gotovo! Posluži se savršeno ohlađenim pićem.

Malo znanosti

Što se dogodilo? Slana voda može postići mnogo nižu temperaturu nego neslana, točka zamrzavanja je mnogo niža, -21°C. Što znači da slana voda ostaje puno duže u tekućem stanju, a pri tom je hladna kao led. Kad slana voda dođe u dodir s kockicama leda, one će se otopiti, ali neće postati toplije. Zapravo će slana voda postati još hladnija! A kako su boce sasvim uronjene u hladnu vodu, brže će se ohladiti.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0