Life&style

Nije svaki tip depilacije za svaku kožu: Evo što treba znati

Kako bi depilacija prošla glatko, što bezbolnije i uspješnije, dobro pripremite teren.

Nekoliko dana prije bilo kojeg od brojnih tretmana odstranjivanja dlačica izvršite temeljit piling tijela kako biste odstranili površinski sloj odumrlih stanica kože i izbjegli urastanje dlačica. Nakon pilinga umasirajte hidratantnu kremu, ali dlačice odstranjujte s čiste kože. Čime god odstranjivali dlačice, 24 sata nakon depilacije izbjegavajte bilo kakvo izlaganje kože toplini, poput sauna ili toplih kupki, kao i bilo kakvo tamnjenje kože, poput solarija, sunčanja ili nanošenja preparata za samotamnjenje. Najbolje je da prihvatite činjenicu da će neka područja boljeti više od drugih, primjerice nausnica je jedan vrlo osjetljiv dio tijela za depilaciju, dok područje ispod pazuha i nije tako strašno! Izbjegnite osip i burnu reakciju kože na britvicu pa prije brijanja dezinficirajte kožu uz pomoć antiseptičkog losiona.

 | Autor: Getty Images Getty Images Brijanje će olakšati specijalna krema ili gel za brijanje koji će pri tome da hidratizira kožu. Idealnim se smatra brijanje tijekom tuširanja jer vlaga omekšava dlačice i kožu. Iako je brijanje najbrži, najpraktičniji i najjeftiniji način, njegovi su rezultati najkraćeg daha, a britvica često iritira površinski sloj kože. Međutim, brijanje pazuha još će dugo biti sastavni dio jutarnjeg tuširanja.

Kemijska depilacija elegantnim kremama i inovativnim sprejevima pripada kategoriji brzog i lakog odstranjivanja, ali ne preporučuje se osobama vrlo osjetljive kože. Prije nanošenja depilacijske kreme svakako provjerite reagirajte li burno na kremu jer postoji opasnost da usred depilacije dobijete alergijsku reakciju s bolno upaljenom kožom i zabrinjavajućim crvenilom koje može potrajati nekoliko dana.

Aparati za epilaciju jamče trajno rješenje problema jer ne skraćuju vrhove dlačica, poput kemijskih preparata ili britvice, nego ih čupaju iz korijena. Ako se depilirate uz pomoć epilacijskog aparata, činite to na potpuno suhoj koži.

U kućnoj radinosti

Depilacija toplim voskom i egipatska depilacija hladnim voskom ima trajnije rezultate, ali je i najbolnija. Odlučujemo li se za vosak, činimo to zato što smo mirni i do tri tjedna. Dok toplim trakama voska najčešće depiliramo noge, osjetljiva zona bikinija sve se više tretira egipatskom depilacijom. Riječ je o hladnoj smjesi rastopljenog šećera, vode i limuna koja, za razliku od povlačenja traka toplog voska, mnogo manje iritira kožu, ne izaziva pucanje kapilara i smanjuje urastanje dlačica. Međutim nije ništa manje bolna od depilacije toplim voskom. U kućnoj radinosti svakako su zgodne trake za depilaciju koje su već spremne za upotrebu, a vaš je zadatak da ih dobro pritisnete uz kožu, skupite hrabrosti i povučete u smjeru suprotnom od rasta dlačica.

Bezbolno i dugotrajno rješenje omogućuju tretmani laserom i IPL-om (intenzivnim pulsirajućim svjetlom), ali su neusporedivo skuplji od svih navedenih tehnika.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0