Life&style

Nezgoda s depilacijom, što učiniti?

U parfumeriji ste kupili komplet za uklanjanje dlačica s lica. Zamolili ste prijateljicu da vam pomogne ukloniti dlačice iznad usnama pomoću voska. Kada je strgnula traku s vapeg lica, zaboljelo je više nego što je uobičajeno. Pogledali ste u ogledalo i opazili iritacije koje su zacijelile tek nakon tjedan dana.

Što se dogodilo? Iako su preparati za uklanjanje dlačica s lica na bazi voska za kućnu primjenu najčešće savršeno sigurni, postoji nekoliko mjera opreza koje moratepoduzeti - osobito ako je vaša koža osjetljiva. Provjerite sastav kozmetičkih preparata koje redovno koristite. Ako sadrže retinol, benzoil peroksid, sumpor, alfa ili beta hidroksilnu kiselinu (najčešće su u obliku glikolne, salicilne i laktične kiseline), prestanite ih koristiti tri dana prije depilacije.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Ove tvari pojačavaju proces obnavljanja stanica, zbog čega će koža biti tanja nego obično i lakše će se perutati. I nikada se nemojte depilirati voskom, na bilo kojem dijelu tijela, ako pijete lijekove protiv akni koje vam je propisao liječnik. Također, izbjegavajte piling i produženo izlaganje suncu nekoliko dana nakon depilacije, jer je koža nakon toga osjetljivija, pa i podložnija iritacijama. Ukoliko se i usprkos poduzimanju ovih mjera opreza pojavi crvenilo, nekoliko minuta hladite ledom to područje i utrljavajte malo kreme na bazi hidrokortizola u narednih nekoliko dana (dva puta dnevno).

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0