Life&style

Neugodan zadah? Ovih 7 stvari će pomoći

To je jedna tema o kojoj nerado razgovaramo čak i s najboljom prijateljicom: neugodan zadah…

Nisi jedina koja pati od neugodnog zadaha – to je raširena pojava i mnoge od nas borile su se protiv toga. Također, to ne znači da ne pereš redovito zube i ne paziš na higijenu – jedan od glavnih razloga neugodnog zadaha je (pogrešna) prehrana. Dobra vijest: možemo se riješiti neugodnog zadaha jednako brzo kao što smo ga i dobile – sasvim lako, s pomoću ovih namirnica! 

Kako se neugodan zadah jednostavno može „pojesti“ 

1. Voda 

Rješenje je ponekad jako lako i pred nosom. Naime, kad nam se usta i želudac isuše, nastane neugodan zadah. Kad se sluznica opet navlaži, potom u većini slučajeva opet nestane. 

2. Jogurt 

Mliječne bakterije koje se nalaze u jogurtu pomažu pri uklanjanju lošeg zadaha. Mliječna kiselina sprječava stvaranje bakterija truljenja. Doduše, treba paziti na to da se konzumira običan jogurt, a ne proizvodi s dodatkom šećera. 

3. Jabuke 

Umjesto žvakaće gume radije uzmi jabuku! Kiseline koje sadrži ovo voće neutralizira neugodne mirise. Još jedna prednost su vitamini koje ćeš unijeti u tijelo. 

4. Vrući limun 

Kao i kod jabuke, i tu nam pomažu kiseline. Pošto je nekima čisti limun previše kiseo, najbolje ga je pomiješati s toplom ili hladnom vodom – ovisno o želji. 

5. Začinsko bilje 

Mnogo začinskog bilja, među kojima su komorač, metvica i matičnjak, sadrže apiol. To je biljno ulje koje veže na sebe mirise. U obliku čaja jako je učinkovito! 

6. Crni čaj 

Sadrži polifenole koji sprječavaju nastanak bakterija koje izazivaju neugodan zadah.  

7. Višnje 

Sadrže tvar koja neutralizira jake mirise. 

Ako to sve, u kombinaciji s redovitom higijenom usne šupljine (pranje zuba, konac, čišćenje jezika), ne pomogne – potraži savjet liječnika. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0