Ovo je tema o kojoj čak i s najboljom prijateljicom nerado razgovaramo
Nažalost, neugodan zadah prilično je raširen problem i mnoge od nas sigurno su se već borile protiv toga. Uzrok nije uvijek loša higijena usne šupljine – često je to i (pogrešna) prehrana. Dobra vijest: često možemo zloglasni zadah riješiti jednako kao što se i pojavio – sasvim lagano i brzo. I to s pomoću određenih namirnica.
1. Voda
Rješenje je ponekad tako lako. Naime, kad su usta i želudac „isušeni“, nastaje neugodan zadah. Kad se sluznica opet navlaži, neugodan miris u većini slučajeva vrlo brzo nestaje.
2. Jogurt
Mliječne bakterije koje se nalaze u jogurtu pomažu pri sprječavanju neugodnih mirisa iz usta. Mliječna kiselina sprječava „rad“ bakterija koje izazivaju truljenje. Doduše, treba jesti prirodni jogurt jer razni „voćni“ i slični „aromatizirani“ jogurti sadrže šećer – te imaju suprotan učinak!
3. Jabuke
Umjesto žvakaće gume, jednostavno uzmi jabuku! Kiselina koju sadrže jabuke neutralizira neugodne mirise. Još jedna prednost: ekstra porcija vitamina!
4. Limun
I ovdje pomaže kiselina – jednako kao kod jabuke. Pošto je čisti limun uglavnom jako kiseo, preporučuje se pomiješati iscijeđeni limun s vrućom ili hladnom vodom – ovisno o želji.
5. Začinsko bilje
Puno vrsta začinskog bilja, poput koromača, matičnjaka ili metvice, sadrže apiol. To je biljno ulje koje na sebe veže neugodne mirise. U obliku čaja je vrlo učinkovito.
6. Crni čaj
Crni čaj sadrži polifenole. Imaju snažnu antioksidativnu vrijednost te sprječavaju nastanak bakterija koje izazivaju neugodan zadah.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.