Life&style

Neprijatelji blistavog osmijeha: Koju hranu morate izbjegavati?

Na popisu zabranjenih gastronomskih užitaka nalaze se i pomalo iznenađujuće namirnice u kojima svakodnevno uživate

Sigurno su i vas još u djetinjstvu roditelji upozoravali da izbjegavate sve one primamljive slatkiše, kolače i gazirane sokove ako se ne želite zauvijek pozdraviti s blistavo bijelim osmijehom.

No, postoji cijeli niz drugih opasnih namirnica koje trajno oštećuju vaše zube, a koje bezbrižno konzumirate iz dana u dan. Problem je u tome što većina tih namirnica sadrže šećer koji se kasnije pretvara u kiselinu pogubnu za zdravlje zubi.

Ovo je pet najopasnijih:

Sokovi

Ovdje pripadaju čak i prirodni sokovi od svježe cijeđenog voća. Naime, oni nisu toliko zdravi koliko se misli. Čak i sokovi od naranče, grejpa ili limuna imaju svoju negativnu stranu koja se zove - šećer. Ipak, ako ih pijete uz pomoć slamke možete drastično smanjiti štetu.

Gumeni bomboni

via GIPHY

Uživanje u ovim slatkim "napastima" može biti glavni krivac za nastajanje karijesa jer sadrže velike količine šećera koji se kasnije pretvara u štetne kiseline. 

Sušeno voće

Iako puno zdravija opcija i sušeno voće, baš kao i gumeni bomboni, sadrže veliku količinu šećera koja može biti pogubna za vaš osmijeh.

Bijelo vino

via GIPHY

Za crno vino vam je već svima jasno da može ostaviti tamne mrlje na vašim zubima, ali priča nije puno drugačija ni s bijelim vinom. Iako vam njegovo ispijanje neće ostaviti tamne mrlje, zubi će vam postati osjetljiviji na boje iz drugih pića i hrane. 

Umaci

Ako prečesto konzumirate slasne umake mogli biste se suočiti s karijesom i gubitkom bijele boje, a kako biste to izbjegli preporučuje se pranje zubi odmah nakon jela.

 

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0