Life&style

Nepravilna ljetna njega kože? Pripazi na ove znakove

Teško ti je odoljeti nekom novom proizvodu za njegu lica ili tijela? Znamo kako se osjećaš. Odabir i isprobavanje novih proizvoda za njegu lica, za njegu tijela ili kose raduju mnoge od nas i mogu biti vrlo uzbudljivi. Ali uzbuđenje prođe vrlo brzo kada novim proizvodom ne postignemo željene rezultate ili još gore, ako njime iziritiramo kožu.

Imaj na umu da samo zato što je neka krema za lice ili šminka odgovarala tvojoj prijateljici ne mora značiti da će odgovarati i tebi. Pripazi na ovih 6 znakova i proizvode za njegu lica i tijela biraj pažljivo.

1. Pojavio se osip na koži

Pojava osipa na koži ili prištića definitivan je znak da tvoj novi proizvod za njegu lica nije dobar za tebe i tvoj tip kože. Cijela je lista mogućih razloga zašto se to događa – možda je u pitanju alergija na neki od sastojaka ili je naprosto ta kombinacija sastojaka preoštra za tvoj tip kože – najbolje što možeš učiniti u ovom slučaju je odmah prestati sa upotrebom novog proizvoda.

2. Tvoja šminka nije dobra

Neugodne reakcije kože mogu se primijetiti i kod nanošenja šminke. Makeup je najbolji kada se nanosi na čistu i hidratiziranu kožu – i zbog toga sve neugodne reakcije kože mogu postati vrlo očite. Kada je riječ o krivo odabranom proizvodu za šminkanje mogu se primijetiti brojne promjene na koži od perutanja preko isušenosti do crvenila kojeg je gotovo nemoguće sakriti. Brojne blogerice ističu koliko je važno voditi dnevnik za njegu kože, a takvi dnevnici su ti dostupni putem neke od brojnih aplikacija za pametne telefone. Vrijedi pokušati jer koža voli rutinu.

3. Ne koristiš kremu s faktorom

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je ljeti važno koristiti proizvode sa zaštitnim UVA/UVB faktorom – od kreme za lice, spreja za kosu i neizostavne ulja ili kreme za sunčanje. Dapače, kreme sa zaštitnim faktorom preporučljivo je koristiti i tokom zimskih mjeseci. Poznato je da sunce ubrzava starenje kože, bez zaštite možeš dobiti opasne opekotine, a pretjerano izlaganje može prouzrokovati i neugodne alergijske reakcije. Zato ne riskiraj, i zaštiti se!

 | Autor: Bigstock/Jeftinije.hr Bigstock/Jeftinije.hr Bigstock/Jeftinije.hr

4. Koža je suha

Tijekom ljeta koža treba laganu i osvježavajuću hidrataciju, a idealno vrijeme nanošenja je upravo nakon tuširanja kada je koža još vlažna. Ako je koža zategnuta, osjećaš svrbež ili se dolazi do perutanja kože vrlo je vjerojatno da je krivac tvoj novi proizvod za njegu kože lica. Slično kao i kod osjetljivosti kože, ako se pojave ovi simptomi provjeri sadrži li tvoj novi proizvod za njegu sastojke koji isušuju kožu poput alkohola. U ovom slučaju najbolje je odmah prestati sa upotrebom proizvoda i kožu dobro i temeljito hidratizirati.

5. Promjena godišnjeg doba

Dobra je ideja prilagoditi njegu lica i tijela i njegu kose vremenskim uvjetima odnosno godišnjem dobu. Svi proizvodi nisu primjereni za sve sezone, baš kao što sigurno imaš omiljene parfeme koje koristiš isključivo ljeti. Ako tijekom ljetnih mjeseci koristiš novi proizvod koji ti je bio odličan tijekom zime – posljedica može biti premasna i iscrpljena koža.

6. Koristim ga tek tjedan dana

Kada kreneš s korištenjem novog proizvoda, ne treba biti pretjerano strpljiv. Ali ako neki novi proizvod koristiš tek tjedan dana i još uvijek ne vidiš rezultate – a pod uvjetom da se ne javljaju neki od gore nabrojanih simptoma – budi strpljiva, čuda se ne događaju preko noći.

Za kraj, obavezno provjeravaj svoj ormarić sa šminkom i kozmetičkim proizvodima, svi znamo da koža teško oprašta. Sve nepravilnosti na koži, nastale krivo odabranim proizvodima za njegu ili šminkom kojoj je istekao rok trajanja, trebat će puno više vremena i strpljenja da bi se izliječile i uklonile nego što je trebalo da uopće nastanu. Zato je još važnije da kod pripaziš kod odabira proizvoda za njegu kože.

Photo: Bigstock/Jeftinije.hr

Komentari 0