Life&style

Nema više paštete na britanskom dvoru, kralj Charles ju je zabranio!

  • Vijest da se na britanskom dvoru više ne jede pašteta objavila je ponosno PETA
  • Naime, Charles III. zabranio je posluživanje foie gras zbog izuzetno okrutnog postupanja prema guskama koje se uzgajaju za proizvodnju paštete
  • Sad PETA, organizacija koja se bori za etičko postupanje prema životinjama, ima nešto za reći i o Charlesovom krznenom plaštu...

Međunarodna organizacija koja se bori za prava životinja, PETA, je potvrdila: kralj Charles zabranio je posluživanje guščje paštete na britanskom dvoru. Možda nije najvažnija odluka koju je ili će tek donijeti kao kralj Ujedinjenog kraljevstva, ali je svakako važan korak u humanijem tretiranju životinja. Naime, novi je kralj zabranio na dvoru foie gras, čuvenu francusku deliciju guščju paštetu.

Kako bi se ona napravila, guske i patke koje se uzgajaju u tu svrhu, poznato je, šopaju gurajući im kroz metalne tuljce nasilu hranu u grlo. Životinjama se ulijeva vrlo masna hrana čija je baza kukuruz zbog čega im jetra naraste i do deset puta veća nego što bi prirodno bila i tako se dobije repromaterijal za paštetu koja se prodaje po visokoj cijeni.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ovo se smatra najnasilnijim činom u uzgoju životinja. Naravno da nijedan uzgoj za ljudsku prehranu nije human, ali ovo se smatra posebno okrutnim. U Velikoj Britaniji proizvodnja guščje paštete je zabranjena, no dozvoljen je uvoz foie grasa i njegova prodaja pa se tako nalazio i na stolovima u dvoru i drugim rezidencijama kraljevske obitelji.

PETA ovo smatra velikom pobjedom i rado je to oglasila u medijima, a i mi pozdravljamo Charelsov kraljevski dekret. No isto tako je ova organizacija najavila što joj je sljedeći cilj - da Charles odustane od nošenja tradicionalnog kraljevskog plašta obrubljenog s crno-bijelim krznom hermelina. Koji će, očekivano imati pri krunidbi.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ovako je izgledala krunidba njegove majke, kraljice Elizabete II., no, hm, možda se Charles III. odluči za kakvu bundicu od umjetnog krzna. Ipak se i običaji kraljevske obitelji mijenjaju... Možda krzno iz high street kolekcija umjesto plašta od pravog krzna? H&M možda? Zara? Bershka?

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0