Life&style

Neke žene koriste menstrualne čašice kako bi brže zatrudnjele - ima li to smisla?

Što ginekolozi kažu o ovoj novoj 'metodi'?

Mnogi parovi spremni su isprobati sve i svašta kako bi napokon dobili bebu. Neki imaju sreće i uspije im iz prvog pokušaja, neke žene mjesecima prate svoj ciklus, izračunavaju plodne dane i redovito imaju spolne odnose s partnerom – a od trudnoće ništa. Ako to dulje potraje, može biti itekako neugodno i naporno

Mnoge žene u poslejdnje vrijeme u namjeri da što prije zatrudne koriste - menstrualnu čašicu. Riječ je o zvonolikoj posudici malo većoj od tampona, napravljenoj od glatkog medicinskog silikona. Menstrualna čašica se tijekom mjesečnice umeće u vaginu i, za razliku od tampona i higijenskih uložaka koji upijaju, skuplja menstrualnu krv. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Kako menstrualna čašica može pomoći da zatrudnimo?

Ginekologinja dr. Sherry Ross je potvrdila činjenicu da mnogi parovi koriste menstrualne čašice kako bi žena brže zatrudnjela, ali i kako bi izbjegli skupe tretmane plodnosti  "Jedna metoda je da muškarac izbaci spermu u čašicu koju zatim žena umetne u vaginu, a druga je ta da žene odmah nakon spolnog odnosa stavljaju menstrualnu čašicu u vaginu kako bi osigurale da sperma ostane na mjestu, blizu ulaza u maternicu", objasnila je dr. Ross za Parents.

Iako nije potvrđeno da ova metoda stvarno djeluje, dr. Ross smatra da bi mogla pozitivno djelovati. "Držanje sperme blizu vrata maternice i omogućavanja kretanja sperme samo u jednom smjeru, moglo povećati šanse za začeće."

Na što parovi još moraju paziti?

Menstrualna čašica treba ostati u tijelu što je moguće duže kako bi se povećala mogućnost za trudnoću. Zdravi spermiji žive do tri dana, s što su duže u blizini uterusa, veća je šansa da će otplivati do jajašca i oploditi ga. Dr. Ross preporučuje da se čašica ostavi u tijelu najviše do 12 sati kako bi se izbjegle posljedice po zdravlje. 
Ginekologinja i stručnjakinja za neplodnost, dr. Daniela A. Skora, pak upozorava kako bi korištenje čašice u tom razdoblju moglo promijeniti vaginalni PH, što može dovesti do infekcije, ali i razvoja bakterija.

Dakle, izgleda da je najbolje o svakom zdravstvenom pitanju, pa tako i ovom, razgovarati sa svojim liječnikom - i poslušati što on kaže. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0