Life&style

Ne postoji pravi način starenja, ni 'pravi' način odijevanja s 50! - poručila je Kate Moss i odjenula prozirnu čipku

  • Kate Moss je napunila 50 godina, a mi smo se prisjetili njezinog prošlogodišnjeg intervjua o toj čarobnoj brojci
  • Priznala je tada za 'The Times' da neće napuniti 50 i da se definitivno ne osjeća kao da joj je 50, u svome nas stilu podsjetivši na par vrijednih životnih lekcija
  • Kao na recimo onu da je stvar isključivo našeg izbora koliko će i na koji način svjećice na našoj torti utjecati na naše živote, ljubavi i karijeru

Koliko god mi bili ok i u miru sa starenjem, neki nam rođendani, navodno, padaju nešto teže od drugih. Tridesete? Tek počinjemo živjeti kak' se spada. Četrdesete? Četrdesete su nove tridesete. Pedesete? E, ovdje nas već lagano presječe i više nam nije toliko svejedno pa i oni najopušteniji po pitanju starenja teško progutaju spoznaju da su proživjeli čitavu polovicu jednog stoljeća. 

Čak nismo sigurni ni da je ta magična brojka toliko problem koliko su problem sva ona pisana i nepisana pravila o tome što je (ne)poželjno, (ne)primjereno ili (ne)dopustivo u određenom periodu života, no na našu veliku sreću, još uvijek postoje žene čija je misija pokazati nam da su godine doista samo broj koji sam po sebi ne znači ništa, a jedna od njih je i Kate Moss.

Njezin su rođendanski outfit, crnu čipkastu haljinu koja otkriva sve, mediji tako rado popratili. Paparazzi su snimili Kate Moss zajedno s dečkom Haiderom Ackermannom kako izlaze iz pariškog Ritza gdje su proslavili roođendan bivšeg modela. Kate ni hladnoća niti činjenica da slavi 50. rođendan nisu odvratili od toga da odjene prozirnu haljinu i svileni ogrtač preko nje. 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia; Kate Moss s dečkom Haiderom Ackermannom

Svoj 21. rođendan slavila je u 'The Viper Roomu' u kojem su joj pjevali Michael Hutchence i Johnny Depp, 34. u Dorchesteru gdje je rođendanska proslava trajala punih 18 sati, a 42. u društvu Davida Bowieja na tematskoj zabavi koja je trajala cijelog vikenda u njezinoj kući u Cotswoldsu. približavanje statusu petogodišnjaka mora se činiti još nadrealnijim. Nije ni čudo što Kate Mossis osjeća juhu poricanja. “Neću napuniti 50”, komentirala je za 'The Times' prošle godine, upitana o svom jučerašnjem rođendanu. “Ne. Ne razmišljam o tome. Ne osjećam se kao da mi je 50”, priznala je.

Možda vas zanima Najstariji model na svijetu: 92-godišnjakinja Carmen još uvijek snima kampanje, naslovnice, nosi revije Rubrika Life&style Life&style

Njezin nas je odgovor, priznajemo, malo natjerao na razmišljanje. Osjeća li se itko kao da mu je 50? Što uopće znači da se osjećaš kao da ti je 50? Kakav god netko imao odgovor na ovo pitanje, Kate se sa svojih 50 osjeća i više nego dobro. Danas je wellness guru i ima svoje uspješno Cosmoss carstvo koje nam to i potvrđuje. Pokrenula ga je prije dvije godine kada je brend počeo prodavati 'Ritual Packages' po cijeni od 288 funti, parfem 'Sacred Mist' kojemu cijena iznosi 125 funti te vrećice čaja od 20 funti imućnijim ženama, a svoje je tijelo počela tretirati kao hram kojeg njeguje kupanjem na mjesečini, jogom, ledenim kupkama, opuštajućim i iscjeliteljskim putovanjima i okrepljujućim seoskim šetnjama. Plaža i sunce? I dalje dolaze u obzir, ali samo uz oprez i obavezno nakon nanošenja  SPF-a. 

Ako postoji jedna stvar koju nas starenje uči, to je da je stvar isključivo našeg izbora koliko će i na koji način svjećice na našoj torti utjecati na naše živote, ljubavi i karijeru. Hoće li Kate još uvijek ponekad uživati u tequili, nije ničija briga osim njezine vlastite, no bez obzira imali wellness carstvo ili ne, godine života uče nas da svoju energiju krenemo usmjeravati na aktivnosti koje ne uključuju uvijek alkohol. Do 50. godine naši se prioriteti najčešće promijene jer jutra jednostavno postanu previše dragocjena za mamurluke.

Baš kao što se ne osjeća kao da ima 50, Kate ni ne izgleda kao da joj je 50 - i ne samo zato što je danas ograničavajuće i uzaludno definirati kako izgleda netko tko je napunio 50. Pedesete izgledaju onako kako mi to želimo i kako se osjećamo, bilo da to znači ostavljanje svoje sijede kose ili održavanje boje kose iz naše mladosti. “Sljedeće pitanje!”, brzinski je uzvratila Kate kada su je upitali je li bila na botoksu ili fileru. Hoćemo li se podvrgnuti ovakvim tretmanima ili ne, naša je odluka i samo naša stvar, kao i to želimo li, ukoliko im se podvrgnemo, to priznati ili držati u tajnosti.

Možda vas zanima Sarah Jessica Parker otvorila dušu: "Ne razmišljam o svojim godinama, možda se ne želim suočiti sa stvarnošću..." Rubrika Stars Stars

A baš kao što ne postoji 'pravi' način starenja, ne postoji ni 'pravi' način odijevanja u 50. godini. Razlog zašto toliko žena kako stare gube hrabrost i samopouzdanje po pitanju odjeće je taj što ih društvo tako strogo osuđuje. Nitko se s 50 ne probudi s potpuno drugačijim modnim ukusom, ali naše odabire poljuljaju svi oni koji će spremno podijeliti svoje mišljenje o tome treba li netko ili ne nositi minicu nakon 50. Ovakva mišljenja Kate ni najmanje ne diraju. I dalje ima isti urođeni smisao za stil i zavidnu garderobu kojom još uvijek u jednakoj mjeri oduševljava svoje obožavatelje. U svijetu prepunom kopija, ona je original, netko tko je imao vlastitu  Topshop liniju i netko tko je bio zaštitno lice gotovo svakog brenda, od Chanela i Burberryja do Saint Laurenta. I dalje nitko ne nosi uske traperice, crni prsluk ili biciklističku jaknu tako dobro kao ona, niti izgleda više chic nego što izgleda ona u haljini Ossie Clarke ili kaftanu iz 70-ih. Kao istinska modna kameleonka, ni danas ne slijedi trendove, već nosi ono što joj pristaje i u čemu se osjeća sjajno. 

Nedostaje li nam Kate koja mamurna izlazi iz svog apartmana u Claridgeu nakon fantastične zabave koju je priredila povodom proslave svog 30. rođendana? Pa, više nam nedostaju same godine u kojima se to događalo. Generacija koja je imala tu sreću da je bila mlada u devedesetima, svjesna je da je to kulturno i ekonomski bilo zlatno vrijeme za biti mlad i živ, no još jedna lekcija koju su nas godine i dr. Seuss naučili je da ne treba biti tužan jer je nešto završilo, već biti sretan jer se dogodilo. A tebi, Kate, sretan rođendan i uživaj u novom poglavlju!

Photo: Instagram @katemossagency
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zgodna