Life&style

Ne mora uvijek biti meso… Veganski zamjenski proizvodi za meso mame za roštilj

Jedan nam je od dugoročnih ciljeva jačati ekološku osviještenost i potaknuti razmišljanje o individualnim potrošačkim navikama. I što bi moglo biti prikladnije nego zapitati se u sezoni roštiljanja: Mora li danas nužno biti komad mesa na roštilju?

Veganske kobasice i ostalo – je li izvedivo?

Vegansko roštiljanje ne znači da će samo povrtni ražnjići završiti na rešetkama. dmBio veganske kobasice ili pikantne kobasice za pečenje od sejtana te veganski odresci slasne su i ukusne alternative za tipične komade mesa te mogu osvojiti i strastvene ljubitelje mesa.

Ako rado pripremate vlastiti burger s trganom svinjetinom, onda i za vas postoji slasna mogućnost: dmBio zamjena za meso od biljke jackfruit. Ta je egzotična voćka zahvaljujući svojoj posebnoj konzistenciji savršena zamjena za meso! Riječ je o svježem, mladom voću koje se oguli, opere i na kraju reže na komadiće. Zahvaljujući teksturi koja nalikuje mesu, to je voće idealna zamjena za meso – u jelima iz tave, juhama, varivima ili burgerima (zbog prirodnog neutralnog okusa jackfruit je potrebno začiniti ili marinirati). Ta alternativa mesu osobito je bogata vlaknima.

Ukusni proizvodi na bazi biljki

Zamjenski proizvodi na bazi soje ne mogu se tako lako riješiti svojeg lošeg imidža „bezukusne zamjene za meso“ što je zapravo nerazumno jer dmBio tofu natur, nudi toliko mnogo ukusnih mogućnosti za pripremu! Marinirano, dobro zapečeno ili ukusan dodatak umacima – tofu je zapravo uvijek dobra mogućnost!

Ako ste ljubitelj začinjene hrane, najbolje je odabrati dmBio dimljeni tofu. Svoju intenzivnu aromu taj tofu postiže dimljenjem nad drvom bukve. Osim različitih inačica tofua (ne možemo ne spomenuti tofu badem/lješnjak), tu su i dmBio sojine ljuskice kao dodatna raznovrsna alternativa uobičajenom mljevenom mesu. Ti su fini komadići savršeni za primjenu u klasičnim jelima poput bolonjeza, chili con carnea ili lazanji.

Uostalom soja nije samo odlična zamjena za meso, nego uz to sadrži i vrijedne hranjive tvari i visok udio proteina!

Novost je u ponudi i dmBio veganski mljeveni pripravak – 100 % biljni proizvod s visokim udjelom proteina. Idealan za okruglice, vegetarijanske bolonjez umake, chilli sin carne, lazanje, odnosno za pripremu svih klasičnih jela u koja biste inače stavili mljeveno meso.

Masovna proizvodnja mesa ne dovodi samo do povećane patnje životinja, nego smanjuje i kvalitetu mesa. Utjecaj mesne industrije na okoliš i uzročno-posljedična veza proizvodnje mesa sa zagađenjem okoliša predmet je raznih rasprava. Tako je 2006. Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN-a objavila izvještaj za Ujedinjene narode „Duga sjena stočarstva" u kojoj se navodi da je stočarstvo odgovorno za 18 % sveukupnog ispuštanja CO2 u svijetu što je više i od prometa. Nadalje, prema jednom istraživanju Nacionalnoga instituta za stočarstvo u Japanu, radi dobivanja jednoga kilograma govedine, izbacuje se jednaka količina CO2 koliko ga proizvede i jedan europski automobil svakih 200 kilometara.

Tako možemo unedogled, ali ako osvijestimo to da svaki zalogaj može napraviti razliku i za okoliš i za naše zdravlje, možemo krenuti s prilagodbom jelovnika ili pak sa smanjenim količinama obroka. Osviješten način života često se ne događa od danas do sutra, ali i mali koraci u tom smjeru izazivaju primjetne razlike. Jednostavno posegnite jednom za dimljenim tofuom ili bacite veganske kobasice na roštilj i tko zna? Možda su veganski proizvodi uskoro dio stalnog popisa za kupnju.

 

Photo: dm.hr