Life&style

Naušnice nisu više samo modni dodatak, već i kontracepcijsko sredstvo

  • Američki znanstvenici su razvili koncept nakita koji je ujedno i kontracepcijsko sredstvo
  • Na modne dodatke poput naušnica, ogrlica i satova se postavljaju flasteri napunjeni hormonima koji se potom upijaju u kožu
  • Hormoni djeluju na jednak način kao oni u kontracepcijskim pilulama

Istraživači s Georgia Institute of Technology otkrili su kako rade na konceptu koji bi mogao postati novi omiljeni način kontracepcije - naušnicama. Da, dobro ste pročitali! I naušnice mogu postati kontracepcijsko sredstvo.

 | Autor: Mark Prausnitz,Georgia Tech Mark Prausnitz,Georgia Tech

Alternativa metoda za koju izumitelji očekuju da će imati znatno veću stopu uspjeha od dosadašnjih kontracepcijskih metoda, dolazi u obliku ljepljivih flastera koji se mogu pričvrstiti na nakit.

 | Autor: Mark Prausnitz,Georgia Tech Mark Prausnitz,Georgia Tech

Još u eksperimentalnoj fazi 

Istraživači smatraju da su modni dodaci poput naušnica, ogrlica i satova najbolji način za prenašanje kontraceptivnih hormona jer tako ostaju u bliskom kontaktu s kožom. Na naušnice s klipom se postavlja flaster napunjen sintetičkim hormonima koji se kroz kožu uha apsorbiraju u krvotok. Očekuje se da se naušnice nose 16 sati dnevno te skinu preko noći, na najmanje osam sati, kako bi zadržale kontracepcijske hormone u tijelu. Hormoni djeluju na isti način kao oni koje nalazimo u klasičnim kontracepcijskim pilulama. Koncept naušnica još nije testiran na ljudima, ali je pokazao obećavajuće rezultate na svinjama i bezdlakim štakorima.

 | Autor: Mark Prausnitz,Georgia Tech Mark Prausnitz,Georgia Tech

Bolja kontrola reproduktivnog zdravlja

Ovakav oblik kontracepcije putem flastera nije posve nov. Također, već si sigurno čula za flastere koji prenose druge vrste lijekova kroz kožu, poput onih s nikotinom ili onih koji pomažu kod simptoma menopauze. No, Mark Prausnitz, profesor i voditelj Kemijskog i biomolekularnog inženjerskog instituta Georgia Institute of Technology, vjeruje da bi kombiniranje kontracepcijskih flastera s nakitom moglo ih učiniti privlačnijim i diskretnijim za žene. A što je više kontraceptivnih mogućnosti koje žene imaju, one će bolje moći kontrolirati svoje reproduktivno zdravlje.
Bi li se ti odlučila na nošenje ovakvog nakita?

Photo: Mark Prausnitz,Georgia Tech

Komentari 0