Life&style

Novo izdanje kultnog Smojinog Malog i Velog mista objavljeno je s ilustracijama Tisje Kljaković Braić

  • 'Kronika o našem Malom mistu' i 'Kronika o Velom mistu' kultna su djela i odavno simbol Dalmacije
  • 100. godišnjica smrti njihova autora Miljenka Smoje bio je povod izdavačkoj kući V.B.Z. da ponovno objavi knjige
  • Naslovnice, kao i kutiju u kojoj u kompletu dolaze tri knjige, ilustrirala je Tisja Kljaković Braić 

U povodu 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje V.B.Z ponovo objavljuje njegove kultne klasike 'Kronika o našem Malom mistu' i 'Kronika o Velom mistu' (dil prvi i dil drugi). Knjige koje su postale svojevrstan simbol Dalmacije i dalmatinskog duha i mentaliteta dostupne su u jedinstvenoj kutiji. Naslovnice svih knjiga, kao i kutiju, ilustrirala je izvanredna Tisja Kljaković Braić koja je svojim ilustracijama na maestralan način oživila Smojine neponovljive likove.

 | Autor: Pr Pr

Miljenko Smoje ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Splita i šire. Njegovo bogato stvaralaštvo obuhvaća brojne knjige, serije i dramske tekstove koji su duboko ukorijenjeni u splitsku baštinu i svakodnevicu. Splitsko ljeto, međunarodna glazbeno-scenska manifestacija koja obuhvaća dramski, operni, baletni i koncertni program a uz Dubrovačke ljetne igre, najveći je i najstariji nacionalni kazališni festival, pružilo je platformu za proslavu i predstavljanje rada Miljenka Smoje, te će promocija njegovih kultnih knjiga biti jedan od programa kojima završava ovaj značajni kulturni festival.

 | Autor: Pr Pr

Zatekneš li se u Splitu 14. kolovoza možeš i prisustvovati predstavljanju knjiga na Šperunu, posljednjeg dana Splitskog ljeta, u 19:30 sati. Feđa Klarić, Tisja Kljaković Braić, Ivica Ivanišević i Josip Antić govorit će o bogatstvu Smojinih priča i približiti nam književno stvaralaštvo koje nadahnjuje generacije. Iza Miljenka Smoje (1923. – 1995.) ostale su tisuće stranica koje prate i vole Dalmaciju iz dana u dan, epohe u epohu. Kronike malog i velog mista književni su vrh te njegove predanosti, knjige koje su u kolektivnoj memoriji postale znamen Dalmacije. Objavio je djela: 'Kronika o našem Malom mistu' (1971.), 'Hajdučka legenda' (1971.), 'Dalmatinska pisma' (1976.), 'Dnevnik jednog penzionera' (1981.), 'Libar Miljenka Smoje' (1981.), 'Pasje novelete' (1995.), 'Kronika o Velom mistu' (1997.).

 

Photo: Pr

Komentari 0