Life&style

Naša kosa otkriva mnogo o našem karakteru - čak i koliko imamo novaca

  • Kosa može često otkriti puno stvari o karakteru neke osobe 
  • Međutim, može li nam otkriti nešto o životnom standardu ljudi?
  • Nedavno provedeno istraživanje tvrdi da doista može - naime, znanstvenici su istraživali slučajno odabranu odrezanu kosu u frizerskim salonima 

Naša frizura može puno toga reći o našem karakteru – svejedno je li kosa dugačka, imamo romantične beach waves ili pak kratku kosu. Međutim, čini se da kosa može puno više otkriti o nama. Naime, ako se podvrgne takozvanom izotopnom ispitivanju, kemijskoj analizi, može se otkriti iz kojeg kraja ili klimatske zone netko potječe. Bioelementi i geoelemnti – poput kisika, ugljika i stroncija nalaze se u prirodi kao izotopi. 

Izotopi su različite vrste atoma koji se međusobno razlikuju samo brojem neutrona u jezgri atoma, dakle, svojom masom. Nalaze se u zraku, u vodi i tlu. Na primjer, izotopno ispitivanje radi se u sudskoj medicini kad se želi saznati odakle dolazi ubojica. 

Sada znanstvenici žele s pomoću kose otkriti životni stil čovjeka. Ne zato jer neki više čupaju kosu od drugih, nego s pomoći izotopnog ispitivanja. Bioznanstvenici na Sveučilištu Utah istraživali su što kosa otkriva o prehrani stanovništva. Naime, izotopi također otkrivaju što imamo na tanjuru. 

via GIPHY

Kosa upućuje na to koliko novaca imamo na raspolaganju 

Za analizu su znanstvenici sakupljali kosu u frizerskim salonima. Istraživali su odnos izotopa ugljika i dušika. Oni daju direktne dokaze za konzumaciju životinjskih proizvoda poput mesa, mlijeka ili jaja. Analiza pokazuje i indirektne naznake. Naime, u izotopima ugljika pokazuju se, tvrde autori istraživanja, i tragovi tipične stočne hrane – kao što je u slučaju SAD-a to uglavnom kukuruz. Biljne namirnice iskazuju drugačiji profil izotopa. Tako se mogu razlikovati vegetarijanci od onih koji jedu meso. 

Možda vas zanima Tanka i oslabljena kosa može se oporaviti: treba ti ricinusovo ulje, a ovo je postupak... Rubrika Beauty Beauty

Znanstvenici su analizom prehrane zaključili kakav je socioekonomski status ljudi. Naime, pogled u statističke podatke otkrio je da ljudi iz siromašnijih područja češće konzumiraju jeftine bjelančevine. Tamo također živi i većina pretilih ljudi. Znanstvenici su sakupili kosu iz 65 gradova u cijeloj državi te u 29 mjesta oko Salt Lake Cityja. Od koga je bila kosa nisu saznali. Ukupno su istražili ostatke kose od 700 osoba. U mjestima oko Salt Lake Cityja mogla se ustanoviti veza sa socioekonomskim uvjetima čak i prema cijenama frizera. Naime, šišanje je bilo najjeftinije tamo gdje se jede puno životinjskih bjelančevina. 

via GIPHY

Možda vas zanima S ovih 5 malih promjena u životu uštedjeti ćeš popriličnu svotu novca Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0