Life&style 05. kolovoza 2012.

Narančasta boja prostora za dobro raspoloženje

Thinkstock.
1/12

Narančasta boja je jednostavno predodređena za dobro raspoloženje. Boja toplih sunčevih zraka, boja mandarina i naranči, ona je senzualna i topla. Koju nijansu narančaste odabrati i kako ispravno oličiti zidove, savjetuje Jasmina Kauzlarić iz Dulux-a.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Narančasta je prisutna je na svim poljima, odjevnim komadima, cipelama, kozmetici, a taj trend prate i interijeri. Namještaj, zidovi, ukrasi i sitni detalji, u narančastoj boji podižu raspoloženje i unose toplinu i svježinu u vaš životni prostor.

Prednosti narančaste boje

Narančasta boja čest je odabir prilikom kupnje kuhinja. To ni ne čudi, jer ova boja budi apetit. Prema Feng Shuiju ona također jača koncentraciju i volju za učenjem te je zbog toga idealna i za uređenje sobe školarca ili studenta. Brojna istraživanja su pokazala da je narančasta boja prikladan odabir ukoliko planirate prinovu jer ublažava tegobe u trudnoći i opušta grčeve u donjem tijelu trbuha.

Unesite vedrinu u svoj prostor komadima namještaja u narančastoj boji, poput naslonjača. Ako niste spremni ili nemate financijskih mogućnosti, osvježite stambeni prostor detaljima, poput satova, vaza, poslužavnika ili posuđa.

 | Autor: Narančasta boja zidova

Ako želite svom domu napraviti efikasan i itekako vidljiv makeover, odlučite se za promjenu boje zidova.

"Narančasta boja zidova daje prostoru živost i toplinu, bez obzira radi li se o detaljima na zidu ili stolariji, ili o cijelom prostoru. No, ukoliko se radi o intenzivnim narančastim tonovima, treba pripaziti na predradnje prije samog bojanja. Ovakvi intenzivni tonovi sadrže visok postotak pigmenta, a relativno malen postotak punila, što im smanjuje moć prekrivanja. Zbog toga je potrebno koristiti pretpremaz: u pravilu je dovoljno podlogu prebojati jednim naličem bijele boje, pa potom u dva naliča nanijeti željenu nijansu", istaknula je Jasmina Kauzlarić.

Određene nijanse narančaste mogu biti vrlo intenzivne te stoga zahtijevaju pretpremaz u nekoj blažoj nijansi narančaste. Intenzivne nijanse posebno su osjetljive na pristup vapna u podlozi. Stoga, ako je u podlozi vapnena žbuka ili glet-masa na bazi vapna, treba se strogo pridržavati uputstva proizvođača o vremenu koje treba proći prije bojanja.

"Vapno, naime, veže ugljikov dioksid iz zraka i može kroz 2 – 3 tjedna, ovisno o debljini sloja, u potpunosti prijeći u karbonat koji nije agresivan prema pigmentu u boji. U protivnom, pojavit će se blijede mrlje na zidu koje signaliziraju oštećenje pigmenta. Ukoliko se to ipak dogodi, treba samo pričekati neko vrijeme, i premazati još jednom željenom nijansom. I na kraju, prilikom samog rada, treba paziti i na način na koji se obrađuju kutevi i rubovi. To se obično radi kistom, pa se površine između poslije bojaju valjkom. Ovdje treba paziti da se uvijek radi mokro-na-mokro, to jest, da se ne dopusti da se boja nanesena kistom ne osuši prije izjednačavanja površine valjkom. Nanos kistom ima drugačiju strukturu i debljinu sloja, i ako se dopusti da se osuši, valjak ga neće moći izjednačiti, te će potezi kistom ostati prilično vidljivi", naglasila je Jasmina Kauzlarić.

 | Autor: Boje donose radost u prostor, no kao i svako umijeće, zahtijevaju i pažljiv pristup i određeni stupanj vještine i ako se s njima radi prema uputstvima i s pažnjom, nagradit će vas interijerom u koji ćete se s užitkom vraćati i boraviti.

U galeriji pogledajte namješaj i detalje u narančastoj boji...

Komentari 0