Life&style

Napokon znamo odakle nam potreba da istiskujemo prištiće

Znamo, znamo da ih ne bismo smjele dirati. Računamo i na to da bi nam mogli ostati odurni ožiljci. Ali kad vidimo prištć, ne možemo odoljeti. Znanstvenici su nedavno objasnili zašto se to događa...

Da je istiskivanje prištića užasno loša ideja dokazale su već davno brojne dermatološke studije. Rezultat tog čina nove su upale, crvenilo i ožiljci. Ali ljudi to ne prestaju činiti! Priznajmo si, uživamo u procesu koji nas zapravo boli i apsolutno nam ne čini dobro. Tako se, dakako, nameće pitanje zašto nam se to događa i što nas to nagoni na duge epizode istiskivanja prištića sebi i/ili drugima). 

Ovaj fenomen pokušali su objasniti brojni stručnjaci. Nicole Karcinski, psihijatrica i stručnjakinja za mentalno zdravlje, ustvrdjela je da se ovaj fenomen mnogo češće pojavljuje kod žena. ''Kliničke studije pokazale su da žene istiskuju prištiće mnogo češće od muškaraca'' - izjavila je doktorica te dodala da to veoma često čine u emocionalno nabijenim situacijama. Kada su nervozne, uzbuđene ili čak sretne, istiskivat će mnogo više prištića. To, dakako, ima i svoje biološko objašnjenje.   | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric ''U našem tijelu oslobađa se dopamin i to je prava neurobiološka pozadina navike'' - tvrdi Karcinski koja je pojasnila da je dopamin, uz serotonin i oksitocin, hormon koji čini da osjećamo sreću i zadovoljstvo. Eto, sad znamo objasniti zašto baš, baš moramo istisnuti prištić.   | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric Svoje tumačenje ovog fenomena dao je i Robin Dunbar, poznati evolucijski psiholog. On kaže da nam je sklonost ka istiskivanju prištića evolucijski uvjetovana. Njegova istraživanja pokazali su da slično rade orangutani i čimpanze. ''Oni će ukloniti sve što se nalazi na površini kože, a privlači im pažnju.'' - objašnjava znanstvenik. To je dio njihova (i našeg?) procesa uljepšavanja. Dunbar tvrdi da nam je 'sram' zbog istiskivanja prištića kasnije nametnut društvenim normama, ali sam proces je - dio našeg genetskog koda!

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0