Life&style

Nakon deep dish pizze i 'doomsday' senzacije Pizzeria Chello nastavlja tradiciju gastro inovacija i kvalitete

  • Pizza majstor i vlasnik pizzerije Chello Darijan Katalinić idejni je tvorac jedinstvene zagrebačke pizze koja je nastala u povodu smaka svijeta, a mnogi su je kasnije 'prisvajali'
  • Oko 'doomsday' pizze prije desetak godina dignuo nezamislivi hype, svi su htjeli isprobati nevjerojatno bogatu i sočnu 'doomsday' pizzu idealnu za dvije osobe
  • Katalinić je prvi u Zagrebu 'izbacio' i deep dish pizzu, poznatu kao simbol gastro scene Chicaga. Oduševila je čak i Amerikance jer je bila puno sočnija od onih 'preko bare'

Zagrebačka gastro scena posebno je živahna posljednjih godina, dobili smo mnogo zanimljivih i nova mjesta s finom klopom u gradu, a mnogi se sjećaju pizza revolucije kad je u Zagrebu izbačena prva doomsday pizza. No zbog te inovativne pizze i danas se "lome koplja".

Znate li tko je osmislio legendarnu doomsday pizzu oko koje se i danas 'lome koplja'? Pizza majstor i vlasnik pizzerije Chello, Darijan Katalinić idejni je tvorac ove slasne jedinstvene zagrebačke pizze, koja je nastala u povodu smaka svijeta, a mnogi su je kasnije 'prisvajali'.

Koliko puta smo dosad čekali smak svijeta? Predviđali su ga Nostradamus, Baba Vanga, s iščekivanjem smo čekali 2000. godinu kada su kvaziproroci predviđali da će, nakon što brojke datuma na računalima prijeđu s 1999. na 2000., doći do raspada svih računala na svijetu. To se, naravno, nije dogodilo.

Tu su i Maje, čiji kalendar završava 21. prosinca 2012. i taj se datum spominje kao dan kada će nastupiti 'smak svijeta'. Upravo je majanski kalendar inspirirao jednog od najboljih pizza majstora u Zagrebu, Darijana Katalinića koji se prije više od deset godina zapitao: „Što bih volio pojesti kao posljednji obrok?“ Darijan je tada poželio napraviti pizzu s pet vrsti sira, četiri vrste mesa i čak tri umaka i ubrzo ju je „lansirao“ gostima pizzerije Chello. Oko 'doomsday' pizze ubrzo se dignuo nezamislivi „hype“, svi su htjeli isprobati nevjerojatno bogatu i sočnu „doomsday“ pizzu idealnu za dvije osobe.  

 | Autor: Pizzeria Chello Pizzeria Chello

Cijeli grad pričao je o 'doomsday' pizzi, koja u vrlo kratkom roku postala gastro hit, a njezina popularnost nije se smanjila do danas. Darijan je svoju ideju prenosio na pizza majstore koji su tada s njim radili kako bi zadovoljio ogromnu potražnju za 'doomsday' pizzu. Tu je pizzu Darijan zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, no kako su pizza majstori odlazili na nova radna mjesta ili su otvarali svoje lokale, tako su svojim gostima počeli nuditi inačice 'doomsday' pizze.

No, Darijana nije pokolebala takva poslovna praksa bivših kolega, već je zahvaljujući svojoj kreativnosti i maštovitosti u kreiranju novih i drugačijih pizza prvi u Zagrebu „izbacio“ i deep dish pizzu inspiriranu susjedovom željom, koji je Amerikanac, da napravi sličnu pizzu kao u Chicagu. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti. Nakon što se je Amerikanci probali u Zagrebu, Chellina deep dish pizza oduševila ih je jer je bila puno sočnija od onih u Americi. 

Chellina tajna je u sočnom umaku i domaćoj buđoli dok Amerikanci imaju manje umaka i salamu. Darijan nam je otkrio svoje male tajne pripreme svojih revolucionarnih pizza.

„Među prvima u svijetu kao sastojke za pizzu počeli smo koristiti različite vrste sireva, poput dimljenog sira, čardaša, topljenog sira i ementalera koje kombiniramo s različitim mesnim varijantama. Jako pazimo na sastojke koje koristimo u svim svojim jelima, ne samo pizzama. Kupujemo najbolje sireve, surađujemo s brojnim OPG-ovima od kojih nabavljamo svježe povrće, za suhomesnate proizvode i meso imamo jednu od najboljih mesnica u gradu, Igomat, a odnedavno surađujemo i sa Slavonskim zlom, od kojih nabavljamo domaće ljute umake“, ispričao je Chello revolucionar, Darijan Katalinić.

 | Autor: Pizzeria Chello Pizzeria Chello

Otkako su otvorili Chello u zagrebačkom naselju Špansko u Kaljskoj ulici 14, ne prestaju pohvale gostiju za domaću slavonsku atmosferu, kojoj uvelike pridonose unikatni starinski predmeti, koje je “ Gloria mahom naslijedila od svoje obitelji, a najviše uspomena veže je uz bakine stvari koje su brižno izložene u 200 četvornih metara ovog restorana.  Domaćini se mogu pohvaliti i nevjerojatno bogatom vinskom kartom vrhunskih domaćih vinara, a u ponudi imaju i ogroman broj craft piva, pa će svaki gost pronaći nešto za svoj gušt.

Photo: Pizzeria Chello

Komentari 0