Life&style 27. travnja 2020.

Najslađe su pudl-mačke? Upoznaj čudnu sortu maca s kovrčavim krznom pudlice

Instagram/gina_and_gepetto.
  • Mace kovrčave dlake su jedinstvene, a njihovo im je krzno priskrbilo nadimak pudl-mačke i mačke-ovce
  • Ova vrsta maca nastala je genetskom mutacijom, a danas je više nego popularna
  • Preslatke su i dobro se slažu sa svim ljudima, izvrsno se uklapaju u obitelji s djecom

Mačke su fascinantna stvorenja. Naravno, nisu tako odane, željne igre s ljudima i poslušne poput pasa, no kad pogledaš koliko je šašavih videa s macama na YouTubeu, jasno je da mogu biti jednako zabavne. Ljudi se često mjere na ljubitelje pasa i ljubitelje mačaka, no čak ni ovi prvi neće biti ravnodušni prema ovim kovrčastim stvorenjima.

Predstavljamo stoga Selkirk Rex iliti "pudl-mačke", možda najslađu vrstu mačaka koja trenutačno postoji. Što kažeš?

Osim što su neovisne, znatiželjne i zaigrane, ove jedinstvene mace krasi kovrčava dlaka što ih je učinilo izuzetno popularnim među ljubiteljima mačaka. Ime, Selkirk Rex vrsta je dobila po planini Selkirk u Wyomingu gdje je prvo takvo leglo rođeno u skloništu za životinje 1987. Mačići su imali prelijepu, ali vrlo neobičnu kovrčavu dlaku zbog genske mutacije. Nakon daljnjeg testiranja tijekom eksperimentalnog uzgoja otkriveno je da je gen dominantan odnosno da se može prenositi na potomstvo generacijama.

Otada ova je vrsta postala prilično popularna u SAD-u i Kanadi, a zbog debele, kovrčave dlake prišili su im nadimke pudl-mačke ili čak mačke-ovce. Mogu biti rođene s dužim ili kraćim krznom, žive otprilike 13 godina, a zahtijevaju i posebnu njegu - svakodnevno češljanje češljem velikih zubaca kako se dlaka ne bi zapetljala niti se stvorili čvorovi.

Mace s kračom dlakom treba češljati rijeđe, ali i dugodlake i kratkodlake ne treba češljati prečesto jer kovrče neće biti tako istaknute. Ove mace prikladni su kućni ljubimci za sve, slažu se dobro i i djecom.

Komentari 0