Life&style

Najšareniji (i najukusniji) zalogaji za uskršnji stol

Obitelj, prijatelji, djeca, u društvu ili u dvoje – za Uskrs se okupljaju dragi ljudi – najčešće oko bogatog blagdanskog stola

Popularni ovogodišnji uskršnji recepti koji se mogu pronaći po raznim internetskim stranicama imaju nešto zajedničko: osim što su melem za nepce, također su pravi melem za oči. Svejedno jesu li sočni – poput profinjenih muffina s jajima ili šarene pite, slatki – poput torte s čokoladnim zečevima – ideja je bezbroj i sigurno će svatko pronaći inspiraciju za svoje uskršnje zalogaje. 

Muffini s jajetom – spoj tradicije i modernog – apsolutno savršeno za uskršnji stol. 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Mrkvice punjene sirom, vrhnjem i povrćem – uistinu privlačno i prigodno. Izbor nadjeva prepustit ćemo tvojoj mašti i ukusu. 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Povrtna uskršnja pita

Jednostavan recept za povrtnu pitu koja će sigurno biti kraljica uskršnjeg stola.  

Sastojci za 4 osobe: 

• 1 prhko tijesto (može kupljeno – npr. gotovo tijesto za pite)

Nadjev: 

• 150 g punomasnog vrhnja

• 125 g mozzarele (ploške)

• 60 g parmezana

• ½ žličice soli

• ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića

• 1 žlica soka od limete

• 2 žlice listića majčice dušice

Rolice:

• 2 žute tikvice 

• 2 zelene tikvice

• 2 narančaste mrkve

• 2 ružičaste mrkve

• 2 žlice maslinova ulja

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Priprema: 

Obloži kalup za pitu tijestom. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Za nadjev pomiješaj sve sastojke te začini po želji. Potom nadjev raspodijeli po tijestu. Povrće naribaj na trake, oboružaj se prstohvatom strpljenja, namotaj ih u rolice te poslaži po piti. Potom ih premaži sa 2 žlice maslinova ulja. Peci oko 50 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 25 minuta pečenja prekrij pitu aluminijskom folijom. Dobar tek! 

Uskršnja sendvič-torta 

Za ovaj Uskrs preporučujemo da ispečeš (OK, nije riječ o pečenju nego o slaganju namirnica) ovakvu originalnu tortu. Spravlja se brzo i jednostavno, a i vrlo je ukusna. 

Sastojci za 6 osoba: 

• 12-14 ploški tosta 

• 150 g kuhane šunke 

• 120 g ribanog sira 

• 150-200 g svježeg sira sa začinskim biljem 

• 6 rotkvica (ploške)

• ¼ krastavca (ploške)

• 2 kuhana jaja (ploške)

• 2 žličice senfa

• 4 listića bosiljka 

Za ukrašavanje: 

• vlasac ili peršin

• rotkivce 

• mini rajčice

• 150 g svježeg sira

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Priprema: 

1. Kalup (promjera 20 cm) obloži papirom za pečenje. Odreži koricu od tosta. Obloži kalup slojem kruha. Po tome slaži u slojevima: svježi sir, ploške krastavaca, kuhanu šunku (prije je tanko premaži senfom), 60 g ribanog sira, kruh, svježi sir, ploške rotkvica, ploške kuhanih jaja, 60 g ribanog sira, bosiljak (nasitno nasjeckan), kuhanu šunku (tanko premazanu senfom), kruh i na kraju još tanki sloj svježeg sira. Naravno, sastojke ne moraš stavljati tim redoslijedom – slobodno se poigraj. Potom stavi tortu u hladnjak na 2 sata. 

2. Tortu izvadi iz kalupa te cijelu premaži svježim sirom (bez začinskog bilja). Zatim po želji ukrasi začinskim biljem, rotkvicama, rajčicama… 

S malo mašte dočaraj uskršnje motive – nadasve ukusne! Tko bi im mogao odoljeti?

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit  | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit  | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Naravno, nakon dobrog jela vrijeme je i za  fine slastice. Počasti (se) s kolačima s tradicionalnim uskršnjim motivima (i čokoladom 😉 ). 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit  | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit  | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit  | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Photo: Pinterest/AlbionFit

Komentari 0