Da je Santorini prelijep baš kao na razglednicama, uvjerio se Vedran Vuginec, koji je u Grčku avanturu poveo djevojku Tatjanu
Grčki otok s najljepšim zalaskom sunca, to će svi potvrditi koji su bili na Santoriniju. Često meka za ljubavne parove, i ova putopisna priča odvila se upravo zbog i iz - ljubavi. “Mojoj djevojci bio je velik san otići na ovaj grčki otok, a meni je bio izazov jer mi je ovo bilo prvo putovanje koje sam sam organizirao, a time mi je i veći izazov bio”, počinje Vedran Vugrinec, inače inženjer građevine, koji je prije puta dobro ispitao svoje prijatelje Putoholičare da mu pomognu da ovo putovanje prođe savršeno. Karte s presjedanjem u Ateni kupio je kao iznenađenje za djevojku, smještaj rezervirao preko Airbnb-ja i grčka pustolovina mogla je početi.
- Prvo što nas je šokiralo je bila temperatura. Putovali smo sredinom 10. mjeseca prošle godine i nismo očekivali 25-30 stupnjeva. Vrijeme je bilo predivno i idealno za istraživanje otoka. Do kraja 9. mjeseca cijene su ekstra skupe, gužve brutalne, a temperature visoke, tako da je kraj sezone idealno vrijeme za put. Naravno, može se i kupati jer more je toplo - priča Vedran, a doček je bio kao iz filma, sam vlasnik hotela dočekao ih je na aerodromu s natpisom Vugrinec. Hotel na brdu, soba s najljepšim pogledom ikad. Pogled s balkona pružao se na otvoreno more s istoka. “Santorini je poznat po tome da su tamo najljepši zalasci sunca, ali gledati izlazak sunca iz udobnosti kreveta svako jutro je neprocjenjivo”, dodaje.
- Sve linije vode u Firu. To je glavni gradić na otoku i sve linije s cijelog otoka vode u Firu i iz Fire. Svaka vožnja stoji dva eura. Nama se ipak činilo jeftinije i bolje rentati auto i to je topla preporuka ovdje (20 eura po danu) - ističe Vedran. Odlučili su krenuti s jedne strane otoka na drugu, a sam otok zapravo je krater vulkana koji je u dalekoj prošlosti eruptirao i urušio se te je krater vulkana ispunila morska voda. Na liticama kratera ljudi su počeli graditi kuće u stijeni kopanjem rupa i tako su nastala predivna naselja Fira i Oia, objašnjava. Na prvu se odmah ne zamijeti da je cijeli otok zapravo veliki vinograd jer se vinova loza ne sadi kao kod nas uspravno, nego se sadi uz tlo i veže u gnijezdo te tako raste na tlu kao grm zbog jakih vjetrova koji pušu zimi.
- Stigavši u gradić, najprije smo željeli vidjeti prizore kao s razglednica (smijeh). Probijajući se kroz uske uličice i stepenice, dolazimo na drugu stranu otoka u uviđamo prizor od kojeg stvarno zataje dah. Bijele fasade s plavim krovovima na liticama iznad nepreglednog mora. Jednostavno vas pogled zatekne i samo stojite i gledate, beskrajna ljepota - govori Vedran. A kad minute prijeđu u sate gledanje, malo i ogladnite. Već za 2,5-5 eura može se dobro najesti na uličnim fast food restoranima.
Izbjegavajte restorane na liticama s pogledom. Samo ulicu dalje u unutrašnjosti cijene su 60-70% manje. Na terasama plaćate ekskluzivan pogled, a ne hranu. Njihov gyros inačica je našega kebaba u tortilli, vrlo ukusna. Naravno, probali smo sve njihove specijalitete koji su uglavnom vezani uz rajčicu, a koja je njihov glavni proizvod uz vino. Na otoku ima i brojnih trgovina, čak i Lidl (smijeh), nastavlja. Ako ste kavoljupci poput Vedrana i Tatjane, evo nekoliko savjeta iz prve ruke:
- Na otoku možete piti dvije vrste kave. Onu standardnu iz kafića i, ako pijete kavu s mlijekom, naručite cappuccino. Da, cappuccino. Nama su trebala tri dana i četiri pokušaja da dobijemo kavu s toplim mlijekom. Druga vrsta kave koju možete popiti je grčka. To je kao naša domaća ‘turska kava’ ili više kao bosanska ‘kahva’. Najbolje mjesto gdje smo pili grčku kavu je na vrhu malog brda na krovu kuće u selu Pyrgos. Mali skriveni kafić Franco’s Cafe kroz koji vode uske i strme stepenice na krov s predivnom terasom i pogledom na cijeli otok. Selo se nalazi u sredini otoka, nije toliko razvikano i vrlo je mirno s malim brojem turista. Nas je oduševilo. Pravi otočni život bez šminke i fensi izloga s tipičnim šarenim terasama i još ljepšim tipičnim dvorištima plavih vrata s puno šarenog cvijeća i ljudi koji se druže uz kavu. Toliko nas je oduševio Pyrgos da smo se vraćali nakon nekoliko dana i opet ga razgledali - oduševljeno priča Vedran. Ne probati njihovo vino koje sami proizvode bio bi grijeh svjetskih razmjera. Santos Vine najpoznatija je vinarija na otoku s kušaonicom vina na vrhu litice i terasom od koje zastaje dah. Na kušanje se dobije pet vina s maslinama i sirom za grickanje. U vina se, kažu, ne razumiju, ali su bila izvrsna, a ona od sušenoga grožđa podsjećaju na likere. Ono što su jedva čekali je bila Oia, mjesto koje se može vidjeti na svim razglednicama.
- To je najstarije naselje na otoku i nama najljepše. Svi turisti navečer se skupljaju u tome mjestu na liticama i terasama kako bi gledali najveličanstveniji zalazak sunca koji možete vidjeti. Nakon što smo i mi bili dio toga, prošetali smo ulicama osvijetljenih terasa s brojnim izlozima skupih marki odjeće obuće i brojnih prodavaonica zlata keramike i umjetnina. Sve je to organizirano i posloženo za bogate turiste koji tamo dolaze brojnim kruzerima. Ponekad i dva, tri puta na dan. Velike gužve i skupe cijene možda su minus, ali samo mjesto je zaista predivno - ističe. Opijeni ljepotom arhitekture i samih naselja, Vedran i Tatjana “prebacili” su se na plaže. Kako im je hotel na istočnoj strani otoka, koja je zapravo padina vulkana, tu se nalazi velik broj uređenih plaža sa šetnicom i bezbroj restorana. A ono po čemu su te plaže posebne je crni “pijesak” koji zapravo i nije pijesak nego su crni obli kamenčići vulkanskog podrijetla.
- Na otoku je poznata i crvena plaža, koja je u tom trenutku bila sivo-bijela zbog osušenih algi koje je nanijela voda, do koje se može samo pješačenjem i laganim planinarenjem na vlastitu odgovornost jer se nalazi u podnožju litice koja se neprestano obrušava. Zanimljivo je to da ljudi čak i tu kopaju rupe u liticama te rade prostorije s ulaznim vratima - priča Vedran. I još puno toga nudi ovaj otok, no u sedam dana ne može se istražiti baš sve, ali zato uvijek postoji drugi put, dodaje.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.