Life&style

Najljepše ljubavne priče iz svijeta glazbe: Svoje ljubavi su opjevali i učinili besmrtnima

  • U mjesecu zaljubljenih sve je u znaku emocija, a cijeli niz emocija prikupili smo u jedinstvom specijalu prepunom ljubavi i sada ga prenosimo tebi
  • miss7 ti predstavlja 77 najljepših ljubavnih priča koje će te dirnuti direktno u srce
  • U posebnom serijalu tekstova otkrivamo ti najljepše ljubavne priče iz Hrvatske, svijeta, glazbe, filma, povijesti...
  • Ljubav je inspirirala brojne glazbenike da napišu neke od najljepših pjesama, a na taj način zauvijek su ovjekovječili i svoju ljubav. Ovo su neke od najljepših ljubavnih priča iz svijeta glazbe.

Ljubavne priče glazbenika oduvijek su nas intrigirale. Možda zato jer brojne pjesme koje pjevamo, volimo, i posvećujemo "nekome svome", su zapravo stvarne priče o ljubavi. Đorđe Balašević je ljubavi svog života, Oliveri, posvetio jednu od svojih najljepših pjesama koju je nazvao njenim imenom, dok je June Carter za Johny Casha napisala "Ring of Fire" - pjesmu koja ga je lansirala među zvijezde. Ljubav je najjača inspiracija, a upravo to dokazuju i ovi parovi.

Clara Wieck i Robert Schumann

Godine 1830. Robert Schumann je živio i studirao kod poznatog učitelja klavira Friedricha Wiecka. Tijekom pet godina provedenih s obitelji Wieck, Schumann se strastveno posvetio klaviru i svojim romantičnim skladbama. Schumannovu pozornost privukla je Friedrichova tek raspupala 16-godišnja kći; njih dvoje ubrzo su postali vrlo bliski prijatelji koji su dane kratili u dugim šetnjama i zajedničkim sviranjem klavira. Schumann je zaprosio Claru čim je napunila 18 godina, ali im je njen otac zabranio da se druže. Iako je stari Wieck dao sve od sebe da ih razdvoji, Clara i Schumann nastavili su udvaranje kroz pisma puna čežnje i ljubavnih pjesama. "Kad si mi dao prvi poljubac, mislila sam da ću se onesvijestiti; sve se ugasilo i jedva sam mogla držati lampu koja ti je osvjetljavala izlaz", zapisala je Clara u jednom od pisama. A kad joj je bilo 20 godina, par se vjenčao bez Friedrichova dopuštenja. Prve tjedne braka proveli su svirajući klavir i skladajući, a zajedno su vodili čak i bračni dnevnik. "Danas smo u braku četvrt godine i to je najsretnija četvrt godine u mom životu", zapisala je Clara 5. prosinca 1840. Nažalost, par nije dugo uživao u svojoj sreći. Schumann je patio od strašnih napadaja depresije pa su ga nakon pokušaja samoubojstva 1854. poslali u bolnicu, gdje je i umro 29. srpnja 1856. godine.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Clara Wieck i Robert Schumann

Linda Eastman i Paul McCartney

Basist Beatlesa Paul McCartney upoznao je američku fotografkinju Lindu Eastman 1967. na koncertu grupe Georgie Fame u noćnom klubu The Bag O'Nails u londonskom Sohou. Bilo je dovoljno da im se pogledi sretnu i da Paul odmah zaboravi da je u ozbiljnoj vezi s Jane Asher. Nakon zajednički provedene noći, Linda se vratila u Ameriku, gdje su je čekali posao i kći iz prethodnog braka. Paul i Linda ponovno su se sreli tek godinu dana kasnije, u New Yorku. Postali su nerazdvojni i ubrzo se Linda s kćeri preselila u London. Godinu dana kasnije uplovili su u bračnu luku, unatoč velikoj svađi noć uoči vjenčanja. Linda je Paulu rodila troje djece, a on je i službeno posvojio njenu Heather. McCartney je znao reći da mu je Linda spasila duhovnu ravnotežu i karijeru, a njoj je posvetio i neke od svojih najljepših pjesama poput "Maybe I'm Amazed". Skladan brak, nažalost, nije potrajao vječno; Linda je preminula u 56. godini nakon borbe s rakom dojke, a posljednje dane provela je s Paulom i djecom na obiteljskom ranču u Arizoni. "Tvoj prekrasni pastuh Appaloosa čeka te spreman. Lijep je proljetni dan, a nebo je kristalno plavo", bile su zadnje riječi koje joj je Paul šaputao dok je ona u miru sklapala svoje oči. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Linda Eastman i Paul McCartney
 

Trudie Styler i Sting

Par se upoznao 1982. godine, a on se odmah zaljubio u nju. “Čim sam je spazio, osjećao sam kao da se oduvijek poznajemo”, prisjeća se Sting trenutka kad je prvi put ugledao Trudie Styler, prijateljicu svoje tadašnje supruge. Njihova je veza u medijima bila dočekana na nož, ali je ljubav izdržala test vremena. Vjenčali su se 20. kolovoza 1992. i otad su nerazdvojni. Nikad nisu razmišljali o tome da će imati djecu, ali su ih s godinama napravili čak četvero. Bile su "najsretnije nesreće", znao je reći Sting, ponosan što su njihova djeca izrasla u ozbiljne i sretne ljude. O međusobnoj seksualnoj privlačnosti para i višesatnom tantričkom vođenju ljubavi ispisane su stranice trač rubrika. Par ne krije da se između njih i danas osjeća prilično intenzivan seksualni naboj, no to nije glavni razlog zašto su tolike godine ostali jedno uz drugo. Oni svoju vezu nikad ne uzimaju zdravo za gotovo i trude se biti i dobri prijatelji, a ne samo ljubavnici. "Ljubav je strast, ali zapravo voljeti nekoga i uživati u nečijem društvu ipak je nešto više i traje dulje", objašnjava Sting. "Trudie i ja možemo se ne slagati oko nebitnih stvari, ali radije ćemo razgovarati nego zapodijevati svađu. To su svakodnevni pregovori, poput sporazuma. I važno je u svemu ne gubiti živce."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Sting i Trudie Styler

June Carter i Johnny Cash 

Ljubavna priča June Carter i Johnnyja Casha najveća će i najopjevanija romansa country glazbe, jača od protoka vremena, teških ovisnosti te uspona i padova umjetničke slave. U srpnju 1956. Johnny Cash je s pjesmom "I Walk the Line" debitirao na pozornici legendarne koncertne dvorane Grand Ole Opry i tamo upoznao June Carter. "Ne mogu se sjetiti o čemu smo razgovarali, pamtim samo njegove oči", pričala je kasnije June. Sljedećih godina bila mu je prateća pjevačica i u međuvremenu prošla kroz razvod i još jedan brak. Njihova je ljubav sve vrijeme tinjala, a oboje su pazili da se ne rasplamsa; ne dok su oboje u braku s drugima. Ona se dugo plašila prepustiti sudbini i o tome je spjevala pjesmu "Ring of Fire" s kojom će Cash steći planetarnu slavu. Godine su tako prolazile, a njih se svoje borilo s bračnim nevjerama i ovisnostima. Cash je napokon 1968. zaprosio June na pozornici London Ice Housea, a vjenčali su se nekoliko tjedana kasnije. Ostali zajedno do kraja života, a svijet su napustili 2003., u razmaku od samo četiri mjeseca. Iza njih ostala je priča o velikoj ljubavi o kojoj svjedoče i Cashove riječi, upućene supruzi na njen 65. rođendan: "Još uvijek me fasciniraš i nadahnjuješ i od mene činiš boljeg čovjeka. Ti si predmet moje želje, prvi zemaljski razlog mog postojanja."

 | Autor: Profimedia / Saul Holiff Profimedia / Saul Holiff June Carter i Johnny Cash

Mary Austin i Freddie Mercury

Mary Austin i Freddie Mercury nikad nisu bili u braku, ali ona je bila i ostala jedina prava ljubav u kratkom i turbulentnom životu frontmena Queena. Upoznali su se u mondenoj londonskoj četvrti Kensington, gdje su oboje prodavali odjeću. Ubrzo su počeli živjeti zajedno, a njoj su trebale tri godine da se zaljubi do ušiju. Problem je nastao kad je Freddie krenuo stazama uspjeha; ona mu nije željela stajati na putu pa ga je htjela napustiti. No, Freddie nije htio ni čuti. Darovao joj je veliku kutiju u kojoj je bio niz sve manjih kutija, a u onoj najmanjoj stajao je prsten od žada. Zaprosio ju je, ona je pristala, a on joj je posvetio pjesmu "Love of My Life". No, Freddie je ubrzo počeo izbjegavati razgovore o svadbi i sve se rjeđe i kasnije vraćati kući. A onda je napokon skupio hrabrost i priznao: "Ja sam biseksualac", rekao joj je, a ona mu je odgovorila "Ne, Freddie, mislim da si gay”. Raskinuli su zaruke i Mary se iselila, ali nije otišla daleko jer joj je Freddie kupio stan blizu svog. Mercury je poslije ljubavnike mijenjao kao čarape, ali zamjenu za Mary nikad nije pronašao. A kad je 1991. umro od posljedica AIDS-a, ostavio joj je većinu svog imetka, uključujući ljetnikovac u kojem ona i dalje živi. Zauzvrat, ona je ispunila obećanje, dano na samrtnoj postelji, da će tajno prosuti njegov pepeo i nikad nikome neće reći gdje. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Mary Austin Freddie Mercury

John & Yoko

Par se prvi put sreo u studenom 1966. u londonskoj galeriji Indica, gdje je Yoko Ono priprema izložbu svojih konceptualnih radova. Legenda kaže da Lennona zaintrigirao njen projekt u kojem je trebalo zakucati čavao u dasku. Ona mu nije dopustila da to učini prije otvorenja izložbe; navodno, ona uopće nije znala tko je taj razmetni mladić, puno mlađi od nje. Na kraju je popustila, pod uvjetom da joj plati pet šilinga; Lennon joj je na to u svom stilu odgovorio: "Dat ću ti zamišljenih pet šilinga i zabiti zamišljeni čavao ". I tako je započela burna i često kontroverzna romansa, zbog koje je Yoko navukla bijes milijuna obožavatelja Beatlesa; mnogi su i dan danas uvjereni da je baš ona najveći krivac za raspad Beatlesa. Lennona nije bilo briga što drugi misle i potpuno se predao svojoj novoj ljubavi u kojoj je pronašao novu suprugu, vatrenu ljubavnicu, surogat majku umjesto one koju je izgubio još kao dječak, intelektualno ravnopravnu, ako ne i nadmoćnu partnericu, pa čak i svodnicu koja mu je namjestila ljubavnicu po njenom izboru. Njihov buran javni život smirio se nakon što im se rodio sin; Lennon se povukao u mir četiri zida iza kojih je kuhao i podizao potomka. Idila je prekinuta 1980., kad ga je ulazu u hotel u kojem je živio ubio pomahnitali obožavatelj. Bila je to najbesmislenija smrt iza koje je ostala velika praznina i neodgovoreno pitanje: Zašto? 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Yoko Ono i John Lennon

Iman Abdulmajid i David Bowie

Brak međunarodne glazbene superzvijezde i svjetskog supermodela te se 1992. tabloidima činio kao dar s neba. No, veza Davida Bowieja i Iman Abdulmajid pokazalo se stabilnijom i čvršćom nego što su to predviđali lovci na skandale. Par se upoznao na večeri dvije godine ranije, a za Bowieja je to bila ljubav na prvi pogled. Tu noć nije mogao zaspati od uzbuđenja i do zore je shvatio da je jednostavno mora oženiti. Za početak, ujutro ju je nazvao i pozvao na popodnevni čaj. Iman poziv nije odbila, a potpuno mu se predala kad ju je dva tjedna kasnije na aerodromu dočekao s buketom u rukama. Njeno je objašnjenje bilo jednostavno: "Nisam se zaljubila u Davida Bowieja. Bowie je samo lik, pjevač, zabavljač. Zaljubila sam se u Davida Jonesa." (to je Bowiejevo pravo ime, op.a.) Znali su u što se upuštaju jer su oboje već bili u brakovima. Odlučili su vezu njegovati u tišini, daleko od očiju javnosti. Zajedno su se dali uslikati samo dvaput; jednom za Vogue i drugi put kad im se 2000. rodila kći Alexandrie. Njihova želja za privatnošću bila je tolika da je svijet ostao šokiran kada je Bowie 10. siječnja 2016. umro u 69. godini od raka jetre. Dvije godine kasnije, Iman je napokon otvorila dušu: "Nikad se neću ponovno udati. Spomenula sam neki dan svog muža, a oni su me pitali: ‘Misliš na svog pokojnog muža?’ Rekla sam, ne, on će zauvijek biti moj muž."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Iman i David Bowie

Gabi Novak i Arsen Dedić

Kažu da su se Gabi Novak i Arsen Dedić prvi put sreli pedesetih godina prošlog stoljeća ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice. On je u to vrijeme bio tek estradni početnik, a Gabi je već pjevala s Louisom Armstrongom. Njihov je odnosu početku bio strogo poslovni; on je bio njen kompozitor, a ona njegov izvođač. Suradnja je s vremenom prerasla u prijateljstvo, a ono u ljubav na kraju okrunjenu brakom. Uostalom, kad su se upoznali, oboje su ionako već bili oženjeni. O njihovoj se romansi počelo pisati tek godinama kasnije, a Gabi je na brak s Arsenom pristala tek nakon rođenja sina Matije 1973. Oboje su se zapravo željeli maknuti od tog "vašara taštine", kako je estradu zvao Arden; željeli su stvorili čvrstu obitelj, posvetiti se djeci, roditeljima, braći i radu. Godine su prolazile i oni su živjeli mirnim životom sve dok 2004. Arsenu u Padovi nisu transplantirali jetru. U tim teškim trenucima Gabi mu je bila najveća podrška, baš kao i nakon operacije kuka. Puna optimizma nadala se kako će zajedno mir potražiti negdje uz more. Nažalost, Arsen je preminuo 17. kolovoza 2015., ostavivši iza sebe gomile vječnih pjesama od kojih su mnoge bile posvećene njegovoj Gabi, ženi koja mu je, znao je reći, bila "namrijeta".

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot Gabi Novak i Arsen Dedić

Olivera i Đorđe Balašević

Ljubavna priča započela je na snimanju filma "Pop Ćira i pop Spira" na kojem su se sreli studentica i uspješna gimnastičarka Olivera i sve popularniji pjevač Đorđe iza kojeg su već bila dva dobro prodavana albuma. Vidjevši je, Đorđe je odmah pomislio kako bi je rado ženio. Sljedećih tjedana dolazio bi joj pod prozore i zviždukao, na što bi se ona sjurila niz hodnik da ga vidi. Tim su se zviždukom otad koristili da se pronađu u gužvi. Da ne može živjeti bez nje shvatio je kad je otišao na ljetovanje u Umag; nazvao ju je s recepcije hotela i pitao hoće li se udati za njega. Odgovor nije čekao; sjeo je u golfa i nije stao sve do Zrenjanina. Vjenčanje je stiglo 1981., bez velike pompe, čak su i sami skoro zakasnili na njega. Podigli su i troje djece, da bi 1998. došli na rub pakla. Kći Jelena stradala je u prometnoj nesreći i život joj je neko vrijeme visio o koncu; oporavak je trajao četiri duge godine... "Takvo vas iskušenje prekali, ali i ošteti, dezorijentira, samelje", rekla je Olivera kojoj je Đole posvetio pregršt pjesama, pa tako i onu koja nosi njeno ime i uz koju je i pokopan. Njihovu vezu nisu pratili skandali. Svađe si, rekao je Đorđe, ionako mogli dopustiti jer su se morali dogovoriti tko će kada voditi djecu u školu. Bilo bi doduše razdoblja kad bi se malo durili jedno na drugo, ali u odnosu na ružičaste tonove njihovog braka, ona su bila samo malo manje ružičasta.

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot Olivera i Đorđe Balašević

Elton John i David Furnish

Elton John je svog sadašnjeg supruga Davida Furnisha upoznao 1993. na večeri u vlastitom domu nakon što je prijatelju rekao da želi upoznati nove ljude. Elton je taman bio prestao piti i život gledati očima trezvenjaka. Davidu se baš i nije išlo, ali kad već nije imao što pametnije za raditi... Međusobna privlačnost bila je trenutna; sljedeći dan zajedno su večerali i ubrzo su shvatili da su zaljubljeni jedan u drugoga. David je 15 godina mlađi od Eltona i cijeli se život borio sa svojom seksualnošću i Kanadu je napustio zbog srama što je drugačiji od okoline. Elton je pak imao iskustva sa ženama; bio je zaručen pa čak i u braku. Građansko partnerstvo njih su dvojica sklopili 2005., a vjenčali su se 2014., čim su istospolni brakovi legalizirani u Velikoj Britaniji. Vjenčanje je bilo raskošno, a među uzvanicima su bili David i Victoria Beckham, David Williams, Ed Sheeran, Hugh Grant i Gary Barlow. Zajedno već gotovo trideset godina, Elton i David još uvijek nalaze vremena da budu nevjerojatno romantični jedno prema drugome. Upoznali su se u subotu, pa svaki tjedan na taj dan jedan drugome pišu ljubavne poruke. Oni su i ponosni očevi dvojice dječaka koje im je rodila ista surogat majka. Elton, nadaleko poznat po raskošnom uživanju u čudnim predmetima, danas kaže kako su mu djeca u život unijela više radosti od bilo čega na svijetu. "Svaki trenutak s njima vrijedi više od bilo koje slike, bilo koje fotografije, bilo koje kuće ili hit ploče."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Elton John i David Furnish

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0