Life&style

Najfiniji recepti s gljivama koje ćete danas isprobati

Carska hrana, lijek i delikatesa iz jesenske šume, bremenite mirisima i plodovima

Iako su sve gljive šumski plodovi u kojima se uživa od pamtivijeka, nisu sve hranjive, ukusne i zdrave. Ali nećete mnogo izgubiti ako se držite samo onih nekoliko poznatih vrsta koje se tradicionalno beru i toliko su ukusne da malo koji gurman neće u jesen poželjeti vrganje s odreskom ili barem jajima. Ali i gljive iz prodavaonica dovoljno su ukusne da u nedostatku drugih uživate u okusu šume i lagano sluzavoj teksturi mesa i isprobajte nešto novo: klobuke za pohanje i punjenje, stabljike za nadjeve i gulaše.

Gljive na popečku od krumpira

500 g krumpira, 1 glavica luka, sol, svježe mljeveni crni papar, ulje, 2 glavice ljutike, 250 g lisičarki, 250 g mladih vrganja, 2 mlada luka, 4 grančice majčine dušice, 1 žlica maslaca  

 Skuhajte krumpir u ljusci, ohladite ga, ogulite i naribajte, posolite i poparite. U tavi svijetlo popržite na malo ulja sitno nasjeckanu glavicu luka i primiješajte ga krumpiru. Tako pripremljen krumpir stavite u tavu koju ste premazali uljem i dobro utisnite, da bude poput velike i debele palačinke. Pecite s obje strane oko sedam, osam minuta. Ponovite postupak dok potrošite krumpir, pa stavite popečke od krumpira na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom. U tavi popržite sitno nasjeckanu ljutiku i na komade narezani donji dio mladog luka, dodajte lisičarke narezane na četvrtine i vrganje na ploškice, te listiće otrgane s grančica majčine dušice. Posolite, poparite i pirjajte dok se ispari tekućina koju su gljive pustile. Pred kraj stavite zeleni dio mladog luka. Gljive rasporedite po krumpirovim palačinkama. Po vrhu dodajte maslaca i stavite peći 30 minuta u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180°C.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Poširano jaje na gremolati s gljivama

1 limun, 1 češanj češnjaka, vezica peršina, sol, malo maslinova ulja, 3 jaja, 3 ploške integralnog kruha, 300 g šampinjona, 1 glavica ljutike, 2 žlice maslinova ulja

Za gremolatu, naribajte koricu jednog limuna i pomiješajte je sa sitno nasjeckanim peršinom, usitnjenim češnjakom, žlicom maslinova ulja i malo soli. Sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji. U posudi na vatri neka provrije voda, ulijte malo octa i razbijte u vodu jaja. Kuhajte dvije do tri minute. Gljive narežite na četvrtine i pirjajte ih na žlici maslaca dok ispari tekućina, posolite i poparite ih. Kruh popecite u tosteru. Na tanjur položite plošku popečenog kruha, na nju stavite žlicu mješavine peršina i limuna, a preko toga položite poširano jaje. Uz to poslužite dvije do tri žlice pirjanih gljiva.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Photo: Stock Food

Komentari 0