Life&style 26. travnja 2016.

Najčešće zablude o aknama: Što je istina, a što laž?

Guliver Image/Getty Images.

Savjeti o riješavanju akni stižu sa svih strana - od roditelje, prijatelja, stručnjaka... Ako vam je teško odlučiti koga trebate poslušati, otkrivamo koji su savjeti dobri, a koje trebate ignorirati

Istiskivanje akne pogoršava problem (djelomično točno)
Ovisi o načinu istiskivanja. Ako budete primjenjivali nekoliko savjeta, spriječit ćete širenje upale i nastanak ožiljka. Pričekajte da vrh akne bude zagnojen. Aknu je lakše stisnuti kada je koža zagrijana, na primjer, nakon tuširanja ili kupanja. Umotajte prste čistom papirnatom maramicom, a potom obuhvatite aknu tako da istisnete sadržaj iz njezinog korijena. Radite to nježno, sve dok ne istisnete bijeli vrh. Nikada nemojte stiskati 'do krvi', jer je to uvjet za nastanak ožiljka.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Brza hrana i čokolada uzrokuju pojavu akni (netočno)
Konzumiranje čokolade neće utjecati na stvaranje akni - ako su hormoni pravi uzrok njihove pojave. Ipak, istina je da šećer može utjecati na razinu hormona i da stimulira proizvodnju adrenalnih žlijezda, a time može izazvati i nagli skok udjela glukoze u krvi i priljev energije. To, na određeni način, može utjecati na pojavu akni, ali ne značajno.
Sunce rješava sve probleme s kožom (netočno) 
Iako neki ljudi vjeruju da sunčeve zrake čiste kožu, to je zabluda. Preplanulost može maskirati određene probleme (akne, celulit, strije), a i osjećamo se puno bolje nakon odmora, pa nam se čini da se stanje kože popravilo. Istina je, ipak, drugačija - sunčeve zrake stimuliraju proizvodnju sebuma, što pogoršava stanje akni.

Komentari 0