Life&style
Najbolji vege restorani u Zagrebu

Za ljubitelje vege kuhinje: Najbolji vegetarijanski restorani u Zagrebu

  • Odabrali smo za tebe najbolje vege restorane u Zagrebu
  • Premda ih još nema baš toliko puno, naš glavni grad može se pohvaliti s određenim porastom broja restorana gdje se može pojesti izvrsna vegetarijanska i veganska hrana
  • Stoga smo odlučili predstaviti ti neke nove vege restorane, ali i podsjetiti se pionira zagrebačke vege scene 

Posljednjih godina je sve više ljudi koji postaju sve svjesniji zdravstvenih benefita vege prehrane pa prelaze na vegetarijansku ili vegansku prehranu. Međutim, postoje i oni koji ponekad pojedu koji mesni zalogaj, ali uživaju u finoj vege kuhinji i novim okusima. Premda su brojni benefiti vege kuhinje odavno poznati, naša je restoranska scena u tom pogledu još uvijek vrlo sramežljiva i skromna. 

Međutim, vege scena se polako (ali sigurno) budi, a osobito u posljednje dvije do tri godine. Stoga se danas na menijima brojnih restorana mogu naći ukusna vege jela (ne samo na brzinu smućkana salata ili povrće sa žara s krumpirom), a i sve je više vegetarijanskih i veganskih restorana. Namirnice poput tofua, tempeha, seitana, biljne pljeskavice, plant based namirnica, razne juhe i maštovita šarena variva od povrća danas su sve češće na menijima i nisu više bauk čak ni najokorjelijim mesojedima. 

Stoga smo odlučili napraviti listu najboljih vege restorana u Zagrebu, koju ćemo, iskreno se nadamo, svake godine morati nadopunjivati novim imenima.    

Zrno bio bistro

Zrno Bio bistro je prvi 100% organski veganski restoran u Hrvatskoj, a nalazi se u Medulićevoj ulici 20. I dalje je jedan od najboljih restorana za sve vegane i vegetarijance i vrlo često će ga prvog preporučiti svi ljubitelji vege kuhinje. Nude namirnice dostavljene svakog jutra direktno s prvog hrvatskog eko imanja Zrno. U Zrnu vjeruju da je organska hrana budućnost prehrane zbog čega je cijeli jelovnik certificiran organski, a to znači da su svi sastojci, uključuju voće i povrće, bez kemikalija i pesticida. Netom ubrano povrće, svježe napravljeni tofu i seitan te topli beskvasni kruh iz njihove pekare dolaze u kuhinju restorana kako bi pronašli svoje mjesto u maštovitim jelima. Salata od kvinoje, seitan cordon bleu, topli kayu sendvič i falafel tek su neka o popularnih jela koja nude, a uz svježe, sezonske namirnice možete popiti i finu organsku kavu, vino, čaj, sok, frape ili shake.  

 | Autor: Zrno bio bistro Zrno bio bistro

Vegehop, Vlaška ulica 79

Kombinirajući ekološke cjelovite žitarice, mahunarke, klice, alge, superhranu i druge namirnice bogate nutrijentima, Vegehop kuhari stvaraju maštovita jela puna okusa. Neka od jela koja ćete naći su avokado burger, cezar salata, razne kombinacije sa sejtanom, tempehom i tofuom, a volimo i to što nude dnevne menije koji mogu biti i bezglutenski. Tu su i fini deserti te zdrava pića, a ako ikada zatrebate, nude i catering.

Ovaj veganski restoran uspješno posluje već 20 godina, a nalazi se u Vlaškoj ulici 79. Kuhari iz Vegeshopa stvaraju doista maštovita jela, poput avokado burgera i cezar salate, a osobito se ponose  svojim vege lazanjama, dok će od slastica preporučiti dunavske valove koji su pravi hit ovog vege restorana. Dnevni meniji u ovom zagrebačkom vege restoranu baziraju se na svježim sezonskim namirnicama, mogu biti čak i bezglutenski, a u ponudi imaju čak i vege ćevape i sarmu. 

 | Autor: Vegeshop Vegeshop

Veganko

Martina Ratković i Nino Huzjak su u potrazi za boljim životom prije nekoliko godina napustili Hrvatsku pa su se preselili u irski gradić Cork, gdje su, inspirirani bogatom vege ponudom koju su viđali na brojnim putovanjima, odlučili pokrenuti VeganKO (čitaj: Vegan Knock Out). Ircima se svidio njihov lokal pa VeganKO u Corku i nakon tri godine posluje itekako dobro. Kada je njihova obitelj postala bogatija za još jednog člana, sve su intenzivnije krenuli razmišljati o povratku u Hrvatsku, a potom i otvaranju hrvatskog Veganka. Njihov veganski fast food lokal u zagrebačkoj Masarykovoj ulici 26 posluje izvrsno. Ovaj vege restoran poznat je po sočnim burgerima koje sami rade, a veliki su hit i slasni krumpirići s veganskim sirom i hrskavom veganskom slaninom. 

Veganko | Autor: Veganko Veganko

Oaza Joyful Kitchen

Oaza joyful kitchen je vege restoran u kojem se uživa u zdravoj, balansiranoj i nutritivno uravnoteženoj hrani i pravi je hit među zagrebačkim veganima i vegetarijancima. Na meniju se tako mogu naći burgeri s veganskim pljeskavicama koje rade sami, tortilje, falafel i wok, a tu je i dnevna ponuda koja najčešće uključuje puno povrća, žitarica i mahunarki. Ljubitelji vege kuhinje hvale lazanje za koje tvrde da im neće odoljeti ni okorjeli  ljubitelji mesa.   

 | Autor: Oaza Joyful Kitchen Oaza Joyful Kitchen

Simple Green by Jelena, Zelinska ulica 7

Ovaj mali veganski restoran smješten u Zelinskoj ulici 7 je vjerojatno postao najpoznatiji po tome što među prvima dostavljao veganske obroke u urede po cijelom Zagrebu. Na meniju ovog zagrebačkog vege restorana nalaze se ukusna i maštovita jela spravljena od isključivo svježih namirnica lokalnog i eko uzgoja. Na istoj lokaciji otvorili su i pekarnicu gdje se sve peče isključivo veganski i bez glutena. 

Simple Green by Jelena | Autor: Simple Green by Jelena Simple Green by Jelena Simple Green by Jelena

Roots

Kad je riječ o ukusnom vege doručku u gradu, nema baš puno opcija. Stoga na listu vege restorana moramo uvrstiti Roots, koji se nalazi u Tomićevoj ulici 5, a poznat je po ukusnom vege doručku. Ako želiš veganski smoothie pun vitamina i superhrane ili kavu s biljnim mlijekom ili brunch, u Rootsu ima doista veliki izbor. 

Roots | Autor: Roots Roots

Barcode Mitra

Barcode Mitra nalazi se na Zagrebačkoj cesti 113, a svojim posjetiteljima nudi ukusne i veganske burgere po kojima su poznati u gradu pa i šire. Kažu mnogi da su to veganski burgeri za mesojede, jer su „pljeskavice“ sočne i aromatične, a okus je fenomenalan. Ovaj vege restoran nudi i fina veganska variva te dnevna jela. 

 | Autor: Barcode Mitra Barcode Mitra

Photo: shutterstock

Komentari 0