Life&style
Najbolji novi restorani u Zagrebu

Najbolji novi restorani u Zagrebu: gastro scena procvala je u 2023. godini

  • Zagreb se u posljednjih nekoliko godina iskristalizirao kao prava gastro meka Lijepe Naše
  • Često se otvaraju novi restorani i bistroi, a ponuda raznih svjetskih kuhinja i maštovitih jela sve je veća
  • Donosimo popis vjerojatno najboljih novih restorana otvorenih u Zagrebu u protekloj godini 

Tijekom 2023. godine gastro scena u Zagrebu je procvala; novi restorani pojavljivali su se na svakom koraku, a ponuda je vrlo raznovrsna. Tako se otvorilo dosta novih restorana s bogatom ponudom talijanskih, azijskih, austrijskih i inih finih kuhinja i jela koja će zadovoljiti i najzahtjevnija gurmanska nepca. Od vrhunskih odležanih steakova, japanskih jela, talijanskih specijaliteta, ribljih delicija te jela kojih se ne bi posramili ni vrhunski bečki restorani, ponuda je doista slasna. Pa, baci oko na popis novih restorana u Zagrebu, jamačno ćeš pronaći nešto za sebe…

Fish House

U samom centru Zagreba, na adresi Masarykova 19, otvorio se krajem prošle godine Fish House. To je street food restoran koji je dio poznate domaće franšize. Fish House gostima nudi zanimljive zalogaje poput ribljeg hot doga, tuna tacosa ili pak popularnih peciva od srdele. Ne smijemo zaboraviti niti na burgere s oradom ili pak mix kozica, srdela, girica, lignji i trilja. Iza svih jela koje nudi ovo mjesto nalazi se chef Jasmin Hajrula koji u svom portfoliju ima neke od najprestižnijih restorana s Michelinovim zvjezdicama. 

But #MeatTheKing

Na mjestu gdje je Mate Janković prvotno otvorio Sol, u Margaretskoj 1, u proljeće je otvoren But, za sve ljubitelje dobrog mesa. But je zapravo 'kušaonica mesnog branda' Meat The King, ali osim mesnih, nude i razna druga jela. Cijene se kreću od 3,50 eura pa sve do 25 eura za ozbiljnije komade mesa, poput odležanog rib-eye steaka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MeatTheKing (@meattheking)

Matsu

Za ovaj asia fusion restoran, Matsu, zaslužna je ekipa koja stoji iza lanca Batak Grill, a nalazi se na adresi Domobranska ulica 27. Svi koji vole klasike azijske kuhinje, poput gyoza i sushija, zasigurno će doći na svoje, ali nude i privlačan izbor raznih drugih jela za različite ukuse.

Purple Monkey

U Tomašićevoj ulici 6 smjestio se restoran Purple Monkey, dobro poznato ime ljubiteljima istočnjačke kuhinje. Ovaj asian fusion street food restoran unazad nekoliko godina oduševljava jelima koja nas okusima vode u neke daleke krajeve, a prije otvaranja lokala smo ih mogli posjetiti na raznim street food festivalima. Tomislav Bralić, mnogima poznat i kao Don Tom, idejni je tvorac svih kulinarskih kreacija u Purple Monkeyju. Interijer, koji podsjeća na prašumu, također je nadasve zanimljiv. 

Wirtshaus

Ima li išta ljepše od odlaska na fini ručak ili večeru nakon izleta na Sljeme? Sve ljubitelje austrijske kuhinje oduševilo je otvaranje restorana Wirthaus na Gračanskoj cesti 112. Otkako je počeo raditi, traži se mjesto više pa je rezervacija obavezna. Što i ne čudi, jer od namirnica nabavljenih od lokalnih OPG-ova pripremaju jela slična starozagrebačkim. Svakako treba kušati bečki teleći odrezak (16 eura), knedle s čvarcima poslužene s kiselim kupusom (11,90 eura), bečki Tafelspitz (12,90 eura) i za desert obavezno keiserschmarn (4,50 eura).   

Boogie Lab

Boogie Lab je vjerojatno najposjećeniji novi lokal u Hrvatskoj. Boogie Lab je craft pekarna, bistro i bar u jednom, a smješten je u Ulici kneza Borne na broju 26, u sklopu kompleksa Park kneževa. Interijer je fenomenalan (ima čak 150 sjedećih mjesta), glazba još bolja, a meni je koncipiran prema dobu dana. Tako se od 9 do 12 nudi ukusni brunch (cijene su u rasponu od 6 do 10 eura), od 12 do 18 je ručak (cijene su u rasponu od 9 do 12 eura), a Moonlight, to jest večera, koja traje od 18 do 23 sata, obuhvaća ponudu tapas jela i razne pizze. Cijena pizza i tapasa kreću se od devet do 16 eura, a ponuda će zadovoljiti svako nepce. 

Možda vas zanima Kad se zbroje steak house, pub, cigar bar i pizzeria, možemo reći da je Cortes klub za svekolike hedoniste Rubrika Life&style Life&style

Thai Thai

Ljubitelje tajlandske kuhinje razveselilo je otvaranje Thai Thai restroana u centru grada (Varšavska 10) s prepoznatljivim jelima od proljetnih rolica od wokova. Tu su i fine juhe (poput Tom Yum juhe s piletinom ili kozicama za 5,50 eura), te razna ponuda egzotičnih napitaka, curryja, slastica… 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @thai.thai.streetfood.zagreb

YEZI

Još jedan restoran u užem centru grada (Amruševa 4) postao je pravi hit čim se otvorio. Restoran i bar YEZI, smješten u sklopu novog hotela art'otel, nudi panazijsku kuhinju, vrhunske slastice, čajeve i koktele koji savršeno spajaju azijske okuse i filozofiju s modernom kuhinjom. Tamo će zasigurno svi uživati u hrani koja je namijenjena tome da se dijeli. Njihov glavni adut je dim sum sekcija, pojam koji podrazumijeva veći broj malih jela, često dumplinga. Cijene jela kreću se u prosjeku od 6 do 20-ak eura, pa sve do 60 eura (60 eura je skupocjeni wagyu beef ishiyaki), tako da, s obzirom na kvalitetu, uopće nisu tako strašne. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yezi Zagreb (@yezi.zagreb)

Mlinček

U zapadnom dijelu grada, na adresi Gradiščanska 20a, smjestio se slatki bistro Mlinček, vlasnice i chefice Tuge Zane. Tamo će svi ljubitelji finih zalogaja uz kavu, koktel ili domaći ledeni čaj doći na svoje. Njihovi tapasi i plate za dijeljenje su neodoljivi, atmosfera izvrsna… Treba samo još pozvati ekipu i prepustiti se uživanju…

Tomassino

Zagreb je postao bogatiji za novu i vrlo šarmantnu gastro oazu u kojoj se u ugodnom ambijentu služi najbolje od bogate talijanske gastronomske povijesti. Najfiniji steakovi, sicilijanski cannoli s lokalnom skutom, kandiranim koricama agruma, čokoladnim komadićima i pistacijom, salata od hobotnice, bruschetti s dattarino rajčicama, arancini punjeni raguom od janjetine, razne pizze i paste te vinska karta s više od 50 različitih vrsta vina iz našeg, ali i stranog podneblja, samo su mali dio bogate ponude Tomassina, smještenog u zagrebačkom hotelu Sheraton (Ulica kneza Borne 2). Meni je složen tako da ga možeš dijeliti s manjim ili većim društvom.

Superplanty

Ako paziš na zdravu i uravnoteženu prehranu, onda svakako svrati u Superplanty, lokal koji u spaja kafić i bistro. Premda je ponuda jela i pića kratka i jednostavna, sadrži dovoljno opcija za zdravi doručak ili brunch tijekom dana. Smoothie bowlovi s granolom, sourdough sendviči s 'dimljenim lososom' od mrkve marinirane u morskim algama i 'sirom' od indijskih oraščića, tofu scramble i domaće energetske kuglice neka su od jela koja oduševljavaju brojne goste. 

Asuka

Prošlog ljeta je pažnju svih ljubitelja japanske kuhinje privukao novootvoreni restoran Asuka na Opatovini 16. Najveći dio menija su sashimiji i sushiji, ali doista originalni i preukusni. Salata Spicy Paku s mesom raka, lososa, kavijarom i umacima koje podsjeća na crveni krug s japanske zastave pravi je hit i svakako je vrijedi kušati. Tu su još jela od dagnji, kozica, ali svinjskog filea (Katsu Ju, također hit jelo na meniju). Asuka se trudi da što vjernije prenese i poštuje japansku tradiciju – kako kroz svoju kuhinju tako i kroz unutarnji ambijent.  

Caffe and Wine Bar Lanterna Možda vas zanima Poznati restoran u centru Zagreba odnedavno ima šarmantni 'dodatak', Caffe and Wine Bar Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Pablo Merchán Montes

Komentari 0