Life&style

Najbolji Netflix filmovi u 2022: Ovih 25 naslova vrijedi pogledati i dva puta!

  • Dosadilo ti je beskrajno skrolanje Netflixom svaki puta kada želiš pogledati dobar film? 
  • Baci pogled na ovu listu najboljih filmova na Netflixu i uštedi si vrijeme!
  • Izabrali smo 25 filmova od kojih su neki noviji, a neki klasici koje si sigurno već gledala, ali koje vrijedi pogledati i više puta. 

Netflix, kao omiljeni i najveći streaming servis, postao je glavno mjesto na koje odlazimo kada poželimo pogledati neki film ili seriju. Malo tko više skida filmove ili ih traži po opskurnim online stranicama punih reklama i loše kvalitete. Istina, na Netflixu ne možeš pogledati baš sve što hoćeš, ali i dalje ima pregršt sadržaja.

Američki streaming servis je u Hrvatskoj dostupan od 6. siječnja 2016. godine, no znamo svi da nema isti sadržaj u svim zemljama. Netflix na hrvatskom tržištu trenutno ima bazu od nešto više od 5000 filmova i 2000 serija. To svakako nije mali broj stoga ni ne čudi što često znamo izgubiti puno više vremena tražeći film nego ga zapravo gledajući. Zato smo odlučili napraviti težak posao kako bi tebi (dobro, i nama) olakšali odluku sljedeći puta kada sjednemo na kauč.

Najbolji Netflix filmovi u 2022. 

Netflx stalno dodaje nove, a miče neke stare naslove, stoga smo izabrali 25 trenutno najboljih filmova na Netflixu u 2022. godini, a koji su dostupni u Hrvatskoj. Ima tu starijih filmova i dobro poznatih klasika, kao i novih naslova. Pri odabiru smo, osim osobnog ukusa, uzeli u obzir da se radi o filmovima koji imaju ocjenu veću od 7 na IMDBu i veću od 80% na Rotten Tomatoesu. Filmovi nisu poredani od najboljeg do najgoreg, već nasumično jer smatramo da svih 25 naslova jednako vrijedi pogledati!

Možda vas zanima Filmski izazov: Možeš li prepoznati kultne filmove prema samo jednoj sceni? Rubrika Life&style Life&style

Lady Bird (2017)

U režiji Grete Gervig, film Lady Bird je osvojio pet nominacija za Oskara, uključujući najbolji film godine, glavnu glumicu, sporednu glumicu i najbolju režiju. Christine Lady Bird McPherson, tinejdžerica je koja prolazi kroz uspone i padove u svojoj srednjoškolskoj vezi, međutim u središtu ove priče o odrastanju su zapravo ona i njena majka. 

Hunt for the Wilderpeople (2016)

Šarmantna i smiješna drama maskirana u komediju, Hunt for the Wilderpeople priča priču o nevoljenom i buntovnom dječaku kojeg nitko ne želi dok mu napokon netko ne pruži priliku.

Homecoming: A Film by Beyonce (2019)

Dokumentarac o Beyonce predstavlja intiman pogled na njen povijesni nastup na Coachelli  2018. godine koji je odao počast američkim crnim koledžima i sveučilištima. Dokumentarac je prepun iskrenih snimaka te prati emocionalni put od kreativnog koncepta do kulturnog pokreta.

Moonlight (2016)

Ova teška drama oduševila je kritičare i gledatelje, a osvojio je tri Oscara - za najbolji film, najbolji scenarij, a Mahershala Ali osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca. Za nas je svakako i jedan od najboljih filmova na Netflixu. Radnja prati dječaka kroz tri faze nevjerojatno teškog života: djetinjstvo, njegove tinejdžerske godine i odraslost. 

The Tinder Swindler (2022)

Film Netflixove produkcije, The Tinder Swindler priča istinitu priču o čovjeku koji je preko Tinder aplikacije za upoznavanje prevario brojne žene i financijski ih iskoristio. U dokumentarcu tri žene pričaju nevjerojatnu priču o istom muškarcu kojeg su upoznale na Tinderu i koji ih putem elaborirane mreže laži prevario za stotine tisuća dolara. The Tinder Swindler se možda ne može mjeriti s nekim ovdje spomenutim klasicima, ali zaslužio je mjesto na listi najboljih Netflixovih filmova u 2022.

16 filmskih soundtrackova koji su postali slavniji nego filmovi za koje su rađeni - poslušaj ih

Captain Phillips (2013)

 Američki filmski triler Captain Phillips baziran je na istinitoj priči o otmici iz 2009., incidentu u kojem je pomorski trgovac Richard Phillips uzet kao talac od strane somalskih pirata u Indijskom oceanu. Kapetana Phillipsa utjelovio je glumac Tom Hanks, a film je nominiran za 6 Oscara.

Marriage Story (2019)

Smatran do sada najboljim filmom redatelja Noaha Baumbacha, Marriage Story je priča o jednome braku koji se raspao, ali obitelj je ostala zajedno. Film je nominiran za čak 6 Oscara, a u glavnim ulogama su Scarlett Johansson i Adam Driver.

American Gangster (2007)

Možda najpoznatiji film redatelja Riddlya Scotta, Američki gangster je klasik kojeg moraš pogledati...barem dva put. Film se temelji na kriminalnoj karijeri Franka Lucasa, gangstera iz La Grangea u Sjevernoj Karolini koji je prokrijumčario heroin u Sjedinjene Države američkim službenim avionima koji su se vraćali iz Vijetnamskog rata. U glavnim ulogama legende Denzel Washington i Russell Crowe.

The Power of the Dog (2021)

Moć psa još je jedan Oscarovski pretendent Netflix produkcije, u režiji Novozelanđanke Jane Campion čiji je ovo prvi dugometražni film nakon 10 godina, a k tome se još radi o vesternu - ne tako čestom žanru među redateljicama. Adaptiran prema romanu Thomasa Savagea iz 1967., film prati dva brata rančera i udovicu Rose. Maestralna izvedba Benedict Cumberbatcha.

Green Mile (1999)

Zelena milja američka je drama iz 1999. godine temeljena na istoimenoj knjizi legendarnog Stephena Kinga iz 1996. godine. Tom Hanks glumi zatvorskog čuvara koji radi na odjelu gdje se čuvaju osuđenici na smrt, među njima i ogromni crnac John Coffey, koji posjeduje iscjeliteljske moći, a ponaša se kao mali dječak. Čuvar je uvjeren u njegovu nevinost, ali mu ne može pomoći. Uz ovaj film svakako će ti trebati i paketić maramica. Iako kritičari rijetko kada stave Zelenu milju na listu najboljih Hanskovih filmova, mi se s time nikako ne slažemo i zato ga stavljamo na listu najboljih filmova na Netflixu!

Boyhood (2014)

Ovaj film specifičan je po tome što je sniman u razdoblju od 12 godina, točnije od 2001. godine do 2013. godine, a prikazuje emotivnu priču o odrastanju iz perspektive dječaka Masona. U glavnim ulogama su fantastična Patricija Arquette, Ellara Coltrane, Lorelei Linklater te Ethan Hawke.

La la Land (2016)

Spoj mjuzikla i romantične komedije, film La la Land donosi dirljivu priču o odricanju radi ostvarivanja vlastitih snova. Smješten u modernom Los Angelesu, s atmosferom koja podsjeća na zlatnu eru Hollywooda, film prati ljubavnu priču mlade i ambiciozne glumice Mije i jazz pijanista Sebastiana, a glume ih neodoljivi Ryan Gosling i Emma Stone. Ako još nisi gledala, nećemo ti odati kraj, ali samo ćemo upozoriti - pripremi maramicu.

The Theory of Everything (2007)

Priča o nevjerojatnom čovjeku Stephenu Hawkingsu koji je postao jedan od najvažnijih fizičara svih vremena. Film prati njegov privatan život, odnos sa ženom i borbu s amiotrofičnom lateralnom sklerozom.

Uncut Gems (2019)

Ako nisi gledala film, sigurno si čula za njega na TikToku gdje glumica Julia Stone govori kako je bila muza Josh Safdiea kada je pisao Uncut Gems. U filmu koji se smatra jednim od najboljih u 2019. godini imamo prilika vidjeti komedijaša Adama Sandlera u jednoj drugačijoj ulozi, a mnogi govore da mu je upravo to uloga života.  Sandler glumi draguljara, kockara i muljatora u New Yorku, a zaplet kreće kad on iz Etiopije, za lukrativnu aukciju, dobije iznimno vrijedan dragi kamen.

Ocean's Eleven (2001)

Ocean's Eleven uključuje čitav ansambl holivudskih zvijezdi s A liste, kao što su George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle, Andy Garcia, Berniej Mac i Julija Roberts. Priča prati prijatelje Dannyja Oceana (Clooney) i Rustyja Ryana (Pitt), koji planiraju pljačku od 160 milijuna dolara vlasnika kasina Terryja Benedicta (García), ljubavnika Oceanove bivše žene Tess (Roberts).

Moneyball (2011)

Humoristična drama o bejzbolu koja ne zahtijeva da znaš puno o ovom sportu, istinita je priča o generalnom menadžeru baseball ekipe  i njegovom pokušaju da napravi pravu natjecateljsku momčad unatoč ogromnim financijskom problemima. Dodatni razlog za pogledati - u glavnoj ulozi Brad Pitt.

Little Women (2019)

Film Male žene ekranizacija je popularnog romana autorice Louise May Alcott napisanog davne 1868. godine. Radnja je fokusirana na četiri tinejdžerice i njihovu majku koja se nosi s njihovim odrastanjem. Topla priča o ljubavi i odrastanju, iako je nastala prije više od 150 godina, bezvremenska je te se s njom lako povezati i danas te je zato na našoj listi najboljih filmova na Netflixu.

Okja (2017)

Ako si voljela film Parazit južnokorejskog redatelja Bonga Joon Hoa, svakako pogledaj i njegov posljednji film Okja, koji je jedan od najboljih Netflixovih originala do sada. To je bizarna priča o mladoj djevojci i njenom najboljem prijatelju, ogromnom stvorenju zvanom Okja. 

Good Fellas (1990)

Za mnoge, najbolji Scorsesejev film ikada, Dobri momci je možda i najbolji mafijaški film svih vremena, pa kako ga onda ne staviti i na listu najboljih filmova na Netflixu? Film prati uspon i pad Henrya Hilla i njegovih prijatelja u mafijaškoj obitelji Lucchese u periodu od 1955 do 1980. U glavnim ulogama su glumačke legende poput Ray Liotte, Robert De Nira i Joe Pescija.

The Two Popes (2019)

Nemoj da te naziv odbije jer ne moraš biti previše (ili uopće) religiozna da bi uživala u ovom filmu. Anthony Hopkins glumi Benedikta XVI, a Jonathan Pryce (tada još) kardinala Bergoglia koji su u ovom superzabavni kao dva intelektualno sukobljena, pa povremeno i komična djedice.

Knives Out (2019)

Radnja filma Nož u leđa smještena je u jednu obiteljsku vilu gdje dva detektiva istražuju smrt bogatog vrti se oko obiteljskog i 85-ogodišnjeg Harlana Thrombeyja, glave obitelji i pritom otkrivaju skrivene obiteljske tajne, kao i tko ga je imao motiv ubiti. Naravno, svaki član obitelji je sumnjiv, pa čak i sporedni likovi. Film će voljeti ljubitelji Agathe Christie, a ima i karakterističan „Hitchcockov zaplet“.

Baby Driver (2008)

Glavni lik ovog super zabavnog kriminalističkog filma je mladić sa zapanjujućim vozačkim sposobnostima, koji sticajem okolnosti krene raditi za kriminalca (Kavin Spacey) koji pronalazi i organizira poslove za svoje pljačkaše. Baby, kako ga zovu radi njegovih godina, je zadužen za bijeg nakon izvršenih pljački . Babeyiju ne postoji ravan i ne postoji manevar koji ne može izvesti dok sluša svoju playlistu.

The Usual Suspects (1995)

90-te godine su nam dale velik broj filmskih klasika, a jedan od njih svakako je i neo-noir kriminalistički triler Privedite osumnjičene. U filmu su glavne uloge ostvarili Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio del Toro, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite i Kevin Spacey, a film je snimljen uz budžet od svega 6 milijuna dolara. Dovoljno dobar razlog da ga stavimo na listu najboljih filmova na Netflixu.

Brokeback Mountain (2005)

Ang Lee je osvojio svoj prvi Oscar za najboljeg redatelja za ovaj film, a pokojni Heath Ledger nominaciju za najboljeg glumca za izvedbu pastira koji se zaljubljuje u drugog muškarca i krije vezu od svoje žene. U glavnoj ulozi je pokojni Heath Ledger koji je za ovu ulogu bio nominiran i za Oscara. Međutim, prestižni zlatni kipić osvojio je tek posthumno za ulogu Jokera u filmu Batman.

The Shining (1980)

Najstariji film na ovoj listi je horor Stanleyja Kubricka iz 1980. godine snimljen prema istoimenom romanu Stephena Kinga. Kingu je to bio treći objavljeni roman i prvi od mnogih svjetskih bestselera. U glavnim ulogama se pojavljuju legendarni Jack Nicholson kao poremećeni pisac Jack Torrance, Shelley Duvall kao njegova žena Wendy i Danny Lloyd kao njihov sin Danny.

 

Photo: shutterstock

Komentari 0