Life&style

Najbolje serije u 2022.: Evo zašto je 'Nasljeđe' pomelo konkurenciju na Emmyju

  • U Microsoft Theateru u Los Angelesu održana je 74. svečana dodjela nagrade Emmy
  • HBO-ova serija 'Nasljeđe' je proglašena najboljom dramskom serijom ispred 'Igre lignje', 'Nazovi Saula' i 'Euforije'
  • Zendaya je najbolja glumica, zvijezda 'Igre lige' najbolji glumac, a 'Ted Lasso' najbolja humoristična serija    
  • Donosimo popis osvajača Emmyja u svim najvažnijim kategorijama

Nakon dvije godine što je ceremonija nagrada za najbolja ostvarenja u TV industriji bila ograničena radi borbe protiv pandemije,  Emmy se vratio u svečani ambijent kazališta Microsoft u Los Angelesu. Čast za ovogodišnjeg voditelja prestižne ceremonije pripala je veteranu kultne zabavne emisije Saturday Night Live, Kenanu Thompsonu. Čak 20 tisuća članova Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti odlučivalo je o izvanrednom radu u američkom udarnom i dnevnom zabavnom programu i dodijelilo više od 100 Emmy nagrada u 24 kategorije. Iako su ovogodišnji Emmyji ponudili nekoliko iznenađenja, kipići za glavne nagrade su uglavnom otišli dobro poznatim serijama i višegodišnjim favoritima. Donosimo pobjednike večeri u najvažnijim kategorijama.

Serija 'Nasljeđe' pomela konkurenciju s 25 nominacija

Kad je u pitanju jedna od najvažnijih kategorija - nagrada za najbolju dramsku seriju, ovdje nije bilo iznenađenja. Emmy je ponovno nagradio seriju 'Nasljeđe' (Succession) koja je i 2020. proglašena najboljom dramskom serijom. Serija je u ovoj kategoriji pobijedila izazovnu konkurenciju koja se sastojala od serija 'Better Call Saul', 'Euforia', 'Ozark', 'Severance', 'Igra lignji' (Squid Game), 'Stranger Things' i 'Yellowjackets'. HBO-eva financijska serija imala je najviše nominacija ove godine, čak njih 25, a uz Emmy za najbolju dramsku seriju osvojila je i onog za za izvanredno pisanje za dramsku seriju, dok je glumac Matthew Macfayden uzeo kipić za izvanrednog sporednog glumca. 

 | Autor: Serija 'Nasljeđe' Serija 'Nasljeđe'

Serija 'Nasljeđe' do sada je izbacila tri sezone, a trenutno je u produkciji i četvrta. Radi se o seriji koja je podjednako oduševila i publiku i kritiku te se smatra jednom od najboljih TV serija posljednjih godina što svakako potvrđuju i njeni brojni Emmyji. Smještena u New Yorku, radnja ove HBO-ove dramske serije prati obitelj Roy, vlasnike medijskog carstva Waystar/Royco, na čelu s glavom obitelji Loganom Royom (Brian Cox). Na početku serije Logan je upravo proslavio 80. rođendan, zdravstveno se ne osjeća dobro, a njegovih četvero djece silno želi vlast i dokazati ocu da su sposobna za velike poslovne uspjehe.

Možda vas zanima Glavni favorit za Oscara: Evo zbog čega je poseban Spielbergov najnoviji film koji je radio prema svom životu Rubrika Stars Stars

Autor nagrađivane serije je Britanac Jesse Armstrong koji je stvorio obitelj Roy dobrim dijelom na sliku i priliku medijskog magnata Ruperta Murdocha i njegove obitelji. Kako se serija počela snimati u vrijeme kada je na vlasti u Americi bio Donald Trump, na neki način je bila i kritika njegovog načina vođenja tvrtke, ali i države. Disfunkcionalna obitelj Roy postala je televizijska slika korporativne Amerike, a posebnost ove serije je što nema apsolutno ni jednog junaka, ali zato je gotovo svaki lik antijunak. Unatoč tome, osvojila je srca gledatelja i kritičara.

Uz Nasljeđe, istaknule su se još dvije serije. Najboljom komedijom ponovno je proglašen 'Ted Lasso', dok je nagrada za najbolju limitiranu seriju pripala humoristično-dramskoj antologijskoj seriji 'Bijeli lotos' White Lotus.

Ovogodišnji Emmyiji napokon su nešto raznolikiji po pitanju rase

Prošlogodišnje Emmye obilježio je skandal radi kojeg su mnogi i sabotirali dodjelu nagrada jer su sve Emmye pokupili bijelci. Ove godine pobjednici su ipak nešto raznolikiji kada je u pitanju boja kože te je korejska serija 'Igra lignji' pomrsila račune 'Nasljeđu' u važnoj kategoriji Izvanredne režije za dramsku seriju. Glumac Lee Jung-jae osvojio je Emmya za izvanrednog glavnog glumca u dramskoj seriji te je time postao prva osoba koja je osvojila glumačku nagradu za izvedbu koja nije na engleskom jeziku.

 | Autor: Pixsell/Reuters Pixsell/Reuters Lee Jung-jae osvojio je Emmyja za najboljeg glumca za ulogu u 'Igri lignje'

A još jedna glumica koja se upisuje (ponovno!) u povijest Emmya je mlada Zendaya za ulogu u seriji 'Euforija'. Zendaya je 2020. osvojila Emmya za izvanrednu glavnu glumicu u dramskoj seriji i time postala najmlađa dobitnica Emmya za kategoriju glavne glumice. Ove godine ponovno je odnijela pobjedu u kategoriji izvanredne glavne glumice i time srušila još dva rekorda: Zendaya je najmlađa glumica koja je osvojila dva Emmyja i prva crnkinja koja je dva puta osvojila Emmyja za glavnu glumicu u dramskoj seriji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Borba streaming divova - HBO uvjerljivo vodi

Nako prošlogodišnje dominacije Netflix produkcije gdje je ovaj streaming servis osvojio 44 nominacije, naspram HBO-a sa skromnih 19, ove godine ponovno tradicionalno dominira HBO. S višestrukim pobjedama za mini seriju 'Bijeli lotos' (koja je imala ukupno 10 pobjeda) i 'Nasljeđe', plus ključne nagrade za serije kao što su Euforija, Hacks i Last Week Tonight, HBO/HBO Max dramatično je povećao vodstvo naspram Netflixa koji ove godine nije imao kvantitativno značajne rezultate iako je sa serijom 'Igra lignje' ostvario veliki uspjeh.

Četvrta sezona 'Manifesta': Evo što sve znamo o novim nastavcima popularne Netflixove serije

HBO nije baš pobijedio u svim najjačim kategorijama, ali stoji kao jasan ukupni lider sa 140 nominacija. Netflix je bio jedini drugi streaming servis koji je dobio troznamenkastu brojku, dostigavši 105. U prosjeku, to su 3 nominacije u 35 projekata, u usporedbi s HBO-ovim prosjekom od gotovo 6 nominacija za 24 nominirane serije, filmove i posebne ponude. U top 5 su se još našli Hulu, Apple TV+ i Disney+. 

Donosimo sve dobitnike u najvažnijim kategorijama.

Za najbolju dramsku seriju: Nasljeđe (Succession)

Za najbolju humorističnu seriju: Ted Lasso

Za najbolju mini seriju: Bijeli lotos (The White Lotus)

Izvanredna režija za dramsku seriju: Hwang Dong-hyuk, Igra lignje, “Red Light, Green Light

Izvanredna režija za humorističnu seriju: MJ Delaney, Ted Lasso, “No Weddings And A Funeral”

Izvanredna režija za mini seriju:  Mike White, Bijeli lotos, (The White Lotus)

Za izvanrednog glavnog glumca u dramskoj seriji: Lee Jung-jae, Igra lignje (Squid Games)

Za izvanrednog glavnog glumca u humorističnoj seriji: Jason Sudeikis, Ted Lasso

Za izvanrednog glavnog glumca u mini seriji: Michael Keaton, Dopesick

Za izvanrednu glavnu glumicu u humorističnoj seriji: Jean Smart, Hacks

Za izvanrednu glavnu glumicu u dramskoj seriji: Zendaya, Euphoria

Za izvanrednu glavnu glumicu u mini seriji:  Amanda Seyfried, The Dropout

Za izvanrednog sporednog glumca u mini seriji: Murray Bartlett, Bijeli lotos, (The White Lotus)

Za izvanrednog sporednog glumca u dramskoj seriji: Matthew Macfayden, Nasljeđe (Succession)

Za izvanrednog sporednog glumca u humorističnoj seriji: Brett Goldstein, Ted Lasso

Za izvanrednu sporednu glumicu u dramskoj seriji: Julia Garner, Ozark

Za izvanrednu sporednu glumicu u humorističnoj seriji: Sheryl Lee Ralph, Abbott Elementary

Za izvanrednu sporednu glumicu u mini seriji: Jennifer Coolidge, Bijeli lotos (The White Lotus)

Izvanredna 'variety' serija: Saturday Night Live

Izvanredni 'variety talk show': Last Week Tonight With John Oliver

Izvanredan 'variety' specijal: Adele: One Night Only

Izvanredan voditelj u reality ili natjecateljskom programu: RuPaul Charles, RuPaul’s Drag Race

 

 

 

Photo: Pixsell

Komentari 0