Life&style 24. veljače 2016.

Najbolje ideje za online kupovinu detalja za interijere

arhiva.
1/11

Ne želite izlaziti iz kuće, tražiti parking i onda bjesomučno hodati po dućanima da biste našli idealan komad koji bi se uklopio u vaš dom? Ne da vam se lunjati i gledati gdje je koji kućanski uređaj jeftiniji, a opet ne želite bacati novac i kopka vas to što su u gradu još sniženja?

Ako već niste, vi morate početi kupovati online. Nema redova na blagajnama, ljudi koji tumaraju i gurkaju vas u redovima, neljubaznih prodavačica... Samo nekoliko klikova i za nekoliko dana u vaš dom stiže vaš željeni komad, a najbolji dio je što se ne morate ograničavati na ponudu u vašem gradu, nego možete kupovati po cijelom svijetu, a nakon ulaska Hrvatske u EU i bez carine i sa znatno nižim cijenama dostave. Ipak, carina i PDV i dalje će se obračunavati na robu naručenu iz trećih zemalja, primjerice, SAD-a ili Kine. Ako je vrijednost pošiljke s poštarinom do 22 eura (što je približna svota kao što je i bila do ulaska Hrvatske u EU), nećete imati dodatnih troškova. Pošiljke vrijednosti između 22 i 150 eura bit će oslobođene plaćanja carine, ali će se za njih morati platiti PDV, dok će se za pošiljke vrijednosti veće od 150 eura naplaćivati i carina i PDV. Također, oslobođene su i pošiljke ili pokloni koji stižu od privatnih osoba u vrijednosti do 45 eura. Artikli naručeni iz Europske unije uglavnom se bez problema dostavljaju u Hrvatsku, i to obično uz naknadu od 20-ak eura ako želite ekspresnu dostavu, što znači da vam dekoracije iz Londona, Pariza ili Kopenhagena stižu kući za tri-pet radnih dana. Gdje kupovati? Mi uvijek prednost dajemo hrvatskim trgovinama od kojih većina u posljednje vrijeme ima web shopove. Emmezeta, Lesnina, Harvey Norman, Home Sweet Home, Dizajnholik, Jysk samo su neki od dućana koji nude web kupnju, a mnogi dućani poput Modus design shopa, iako nemaju svoj web dućan, ponudu bestselera imaju i na webu, tako da možete razgledati što vam se sviđa i ciljano isplanirati kupnju.

 | Autor: arhiva arhiva

Prave dizajnerske poslastice pronaći ćete i na zagrebačkom www.designtherapy.hr, kao i na www.croatiandesignsuperstore.com, www.takemehome.hr, www.loveanadesign.com, www.grupaproducts.com na kojima možete pronaći divne dizajnerske stvari s hrvatskim potpisom. Osim domaćih na raspolaganju su vam i brojni svjetski web shopovi. Najpopularniji su Amazon, eBay i Etsy, a u posljednje vrijeme i Fab, Modcloth te Monoqi... Mnogo zanimljivih stvari pronaći ćete ako pratite Instagram i Facebook profile zaljubljenika u dizajn. Moj favorit je trenutačno mali obiteljski brend tellkiddo.com na koji sam slučajno naišla surfajući i čitajući blogove o dizajnu. I zato umjesto šetnje po gradu, iskušajte u ovo hladno zimsko vrijeme svu ljepotu shoppinga iz vlastita doma. Kako? Evo malog vodiča za online shopping. Kako kupiti proizvod online?

 | Autor: arhiva arhiva


Prvo je potrebno proučiti internetske stranice online trgovine i doznati uvjete kupnje te dostave. Na većini online trgovina možete ostavljati i svoje komentare pa svakako pročitajte iskustva prijašnjih kupaca. Prije kupnje potrebno je registrirati se u online trgovini i ostaviti svoje podatke. Kupovati se može putem debitnih kartica, a najsigurniji način plaćanja je preko PayPala. Ako prodavač nudi “shipment tracking”, možete pratiti kretanje paketa od mjesta kupnje do svoje adrese. Paket iz zemalja članica EU stiže na kućnu adresu, a pošiljke iz trećih zemalja podliježu plaćanju carina i PDV-u. Ako pošiljka ne stigne u roku 40-ak dana, a platili ste PayPalom, novac će vam se vratiti ili će posrednici ponovno naručiti umjesto vas.

Komentari 0