Life&style

Nadopuna prehrane dojilja

Dolazak bebe najljepši je trenutak za svaku trudnicu, no nakon porođaja potrebno je vrijeme za oporavak i dovoljan unos ključnih hranjivih tvari

Ovo je posebno važno tijekom dojenja jer to iziskuje dodatnu energiju. Istraživanja upozoravaju na važnost folne kiseline, željeza, magnezija, joda, omega-3 masnih kiselina te vitamina B6, B12 i D, stoga je važno prehranu obogatiti ovim tvarima. Omega-3 masne kiseline utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava, posebno su važne za razvoj mozga dojenčadi te je bitno da dojilja osigura dovoljan unos ovog nutrijenta kako bi se povećale te masne kiseline u mlijeku. Iako se folna kiselina ili vitamin B9 počinju piti tijekom planiranja trudnoće, ženama se savjetuje da nastave i nakon porođaja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Djeluje na poboljšanje raspoloženje, odnosno pomaže kod postporođajne depresije jer regulira razinu serotonina. Vitamini B6 i B12 pomažu pri regulaciji hormonskih aktivnosti. Željezo je važno jer doprinosi smanjenju iscrpljenosti i umora te za normalnu proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih stanica, a kako bi tijelo što bolje apsorbiralo željezo potreban je dovoljan unos vitamina C. Bitno je paziti na dovoljan unos kalcija, jer će inače tijelo taj manjak nadoknaditi iz kostiju i zubi. Dojilje trebaju posebno paziti na unos vitamina D, dok su neka istraživanja pokazala da često pate od nedostatka cinka. Jod osigurava normalan rad štitnjače, dok je magnezij potreban za održavanje normalne funkcije mišića i živaca.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0