Life&style

"Na toj izložbi će biti moja duša". Mare Milin ima izložbu u Galeriji Kranjčar, propričali smo s fotografkinjom uoči otvorenja

  • Večeras se u Galeriji Kranjčar otvara izložba fotografkinje Mare Milin 
  • Razgovarali smo s Mare uoči izložbe i doznali što nam je pripremila
  • U tim fotografijama sam baš onakva kakva ja jesam, i nostalgična, i melankolična i želim da to moja publika vidi", kaže autorica

Mi koji smo već dugo u lifestyle medijima imamo smo tu sreću surađivati s fotografkinjom Mare Milin. Raditi modne editorijale s njom uvijek bi bio gušt prožet osjećajem sigurnosti - uvijek biste znali da će se iz cjelodnevnih snimanja izroditi nešto posebno, kreativno, umjetnički, profinjene estetike s posebnim Marinim potpisom. Snimanja izgurava uvijek s puno entuzijazma, neokrhnute vizije, motivirajući cijelu ekipu i energična do kraja, ma koliko ta snimanja znaju biti dugotrajna, ali kada smo je tri dana prije otvorenja njezine izložbe ulovili da popričamo, Mare je bila umorna, iscrpljena, neispavana, s još dosta neoznačenih kućica na 'to do' listi, no svejedno je isijavala svojom prepoznatljivom energijom.

Izlaže nakon 11 godina 

Njezina posljednja izložba održana je 2011. kada je osvojila nagradu "Tošo Dabac", a večeras se nova, dugoočekivana izložba Mare Milin pod nazivom 'Godišnji odmor' otvara u Galeriji Kranjčar i traje do 18. listopada. Svakako je preporučujemo, a Mare smo morali pitati što je za nju godišnji odmor. 

 | Autor: Mare Milin Mare Milin

"Predah, osjećaj da dišem duboko, prepuštanje životu u trenutku. Ono što ne osjećam kad plivam prsno, kad mi je glava zaronjena pod more i kada je sve prigušeno i mutno. Taj osjećaj koji imam kad dišem duboko i čujem otkucaje srca, taj osjećaj bih željela prenijeti svojoj publici", odgovara fotografkinja i otkriva kako će publici predstaviti 26 fotografija, ali prije svega govori o niši u interijeru galerije, prostoriji u koju se može pobjeći i koja pruža 4D doživljaj koji spaja sliku, zvuk, miris i emociju.  

Moment istinske sreće i mira

"Niša u interijeru galerije, i simbolički, kao dio izložbe ima svoju ulogu. Izložbu sam zamislila kao višesmjernu cirkulaciju energije, a nišu kao mjesto predaha, nirvane, početnu ili zadnju stanicu. Smještena kraj staklene stijene kroz koju se može ući u galeriju, ona je ili na ulazu, ili na izlazu. Njena tamnosiva boja, skoro crna, i taj neki izdvojeni aspekt, naveli su me da razmislim.Htjela bih da ono što se događa u niši bude moment moje istinske sreće i mira i da ga prenesem gledatelju/slušatelju", priča autorica. 

Prije, ili nakon niše, posjetitelje čeka 5 serija fotografija čija prva slova u nazivu tvore Marino prezime, Milin. 

"Prva serija nazvana je Marstrand, to je otok u Švedskoj, inspirativna nakupnina granita u Sjevernom moru, a druga 'Izautobusna' . te fotografije su mi posebno drage, snimljene su iz autobusa, najčešće na liniji Zagreb-Zadar, i njih sam snimala u djeliću sekunde jer - neće autobus stajati zbog mene. Jednostavno volim takve situacije. Sljedeća serija je 'Ludus' i te fotografije snimljene su dok šetam i igram se s fotoaparatom i zatim radim duple ekspozicije", govori.  

 | Autor: Mare Milin Mare Milin Fotografija iz serije 'Ludusi'

Dolce far niente

Sljedeće dvije serije su 'Izmračne', nastale iz mraka i 'Nirvana' koje, kaže Mare, pružaju osjećaj meditacije ili masaže.  
"Po meni, umjetnik je onaj tko uljepšava svijet, a ja na ovaj način želim biti blizu drugim ljudima i želim da se moja publika osjeća dobro", objašnjava, a kad je pitamo kako bi ona sama opisala svoju izložbu u par riječi, odgovara: "Dolce far niente. Nitko me nije tjerao, nisam morala, nitko nije naručio ovaj posao, jednostavno mi je došlo. Na toj izložbi će biti moja duša. U tim fotografijama sam baš onakva kakva ja jesam, i nostalgična, i melankolična i želim da to moja publika vidi". 

 | Autor: Mare Milin Mare Milin Fotografija iz serije 'Ludusi' Marina izložba, prva nakon dugih 11 godina, prodajnog je karaktera, njezine fotografije vrhunski su isprintane na pamučnom papiru najveće kvalitete i u okvirima izrađenima po mjeri, a mi jedva čekamo zaputiti se u Galeriju Kranjčar i uživati u Marinim fotografijama - i njezinoj duši.

Photo: Mare Milin

Komentari 0