Life&style
1/19

Na putovanju u vlastitom domu

Putovanja nas posebno ispunjavaju, no ne možemo uvijek otputovati gdje bismo htjeli, pa se okružite detaljima u domu koji će podsjećati na omiljene destinacije

Volimo ih zato što šire vidike, zato što na njima učimo o drugim kulturama, ljudima, civilizacijama, o sebi. Volimo ih zato što su čista zabava i što je to jedna od onih stvari na svijetu kada nam dani kao da traju dulje. Kada imamo osjećaj da poput djece otkrivamo svijet velikim očima i da nam nekim čudom, baš kao nekada, školski praznici traju cijelu vječnost. Volimo ih zato što se uvijek nakon njih osjećamo tako ispunjeno, sretno, zadovoljno, koliko god bili umorni i natečenih nogu. Pa i praznog novčanika. Jednostavno, volimo putovanja.

 | Autor: arhiva arhiva

No koliko god bismo voljeli da možemo uvijek spakirati kovčege kad god se osjećamo umorno i kada nam treba psihofizičko punjenje baterija ili kad god na booking.comu, hotels.comu, Airbnb-ju... vidimo neku super ponudu za odličan hotel, apartman ili stan na nekoj zanimljivoj lokaciji, toliko ipak živimo u realnosti i ne možemo uvijek otputovati kada bismo htjeli. Šteta. No zato imamo jedan prijedlog. Unesite dašak svih gradova, mjesta, destinacija koje želite posjetiti u svoj dom.

Spavajte zaogrnuti posteljinom na vaš omiljeni grad, pijte jutarnju kavu iz šalice na najdražu metropolu, zidove radne sobe ukrasite plakatom s gradom koji uskoro planirate posjetiti, a spavaću sobu destinacijom u kojoj biste se rado budili svakog jutra.

 | Autor: arhiva arhiva

New York, Pariz, London, Prag, Rim, Berlin, Barcelona, Tokio... svatko od nas ima svoje favorite i svoju listu gradova koju želi posjetiti, kao i one kojima se rado vraća.

Za sve vas koji se prepoznajete u ovom tekstu napravili smo mali izbor stvari i dekoracija za dom iz domaćih i internet-trgovina koje će se uklopiti u svaki interijer i u kojima možete uživati tijekom cijele godine.

 | Autor: arhiva arhiva

Kao i uvijek, naša preporuka je da ne pretjerujete s dekoracijama te da uskladite boje, oblike, teksture i stilove, a sve što vam se čini da ne pristaje jednostavno maknite i pospremite u ormar.

Veliko pravilo vrhunskih stilista je nikada ne pokazivati sve što imate kod kuće, nego stvari dekorirajte prigodno, s elementima koji si međusobno pristaju, i to po pravilu manje je više.

 | Autor: arhiva arhiva

To pravilo vrijedi posebno kod plakata, dekorativnih jastuka, okvira za slike, vaza i dekoracija u jarkim bojama i upečatljivim printevima. Plakat s panoramom New Yorka, Pariza ili Londona instantno će se nametnuti u prostoru te će s lakoćom prostoru dati metropolitski štih. No oprez. Previše sličnih uzoraka te plakata s raznim panoramama vaš bi interijer mogli pretvoriti u interijer nevješte turističke agencije. Također, treba biti vrlo pažljiv pri izboru slika s panoramama. Koliko god zalazak sunca nad Manhattanom ili nad Parizom izgledao uživo neodoljivo i neponovljivo, na fotografiji to izgleda prilično kičasto. Ako ste zaljubljenik panorama gradova, uvijek to nekako imajte na umu. Možda su GPS navigacija, Google Maps te razne slične aplikacije razlog zašto je dramatično pala prodaja klasičnih karta gradova, nekad “must have” predmeta za snalaženje po stranom gradu, no planovi su dobili neku drugu primjenu. U trendu se stilizirane karte gradova koje se pojavljuju kao dekoracije na zidovima, tanjurima, čašama, stolnjacima, jastucima, poplunima.

 | Autor: arhiva arhiva

Vrlo atraktivni su i natpisi imena gradova s kojima se poigrala najnovija H&M Home linija koja u interijer unosi i mnoštvo zlatne boje. Zlatna boja također je novi trend, ali o tome ćemo uskoro. Možda već iduće subote.

Photo: arhiva

Komentari 0