Life&style

Na Netflix je stigla nova true crime serija: za koji dan o zloglasnoj braći ćemo svi naveliko pričati

  • Nakon što je puno pozornosti privukla serija 'Dahmer' o zloglasnom američkom serijskom ubojici, Ryan Murphy i Ian Brennan vraćaju se s novom sezonom svoje sada već antologijske serije 'Monster'
  • Nova sezona sletjela je na Netflix u četvrtak, i na prvi nas je pogled kupila zanimljivom pričom, odličnim soundtrackom i fotografijom kojoj, kad god je ova serija u pitanju, nemamo što za prigovoriti
  • Nicholas Chavez i Cooper Koch glume Lylea i Erika, braću koji su 1996. osuđeni za brutalna ubojstva svojih roditelja koja su počinili 1989. i zbog kojih su osuđeni na višestruke doživotne kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja

Netflix je odavno postao omiljena streaming platforma kada su u pitanju true crime priče kojih se, koliko god uzrujavajuće i strašne bile, svijet ne može zasititi. Možda nas baš zato što su nam većini ovakvi slučajevi u potpunosti nezamislivi izvan fikcije na malim ekranima ili velikom platnu, u toj mjeri intrigiraju. Nakon što je puno pažnje privukla serija 'Dahmer' o zloglasnom američkom serijskom ubojici, Ryan Murphy i Ian Brennan vraćaju se s novom sezonom svoje sada već antologijske serije 'Monster', a koja istražuje živote i zločine braće Menendez.

'Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story' sletjela je na Netflix jučer, i na prvi nas je pogled kupila zanimljivom pričom, odličnim soundtrackom i fotografijom kojoj, kad god je ova serija u pitanju, nemamo što za prigovoriti. U novoj sezoni Nicholas Chavez i Cooper Koch glume Lylea i Erika, braću koji su 1996. osuđeni za brutalna ubojstva svojih roditelja 1989. - direktora zabavne industrije Josea Menendeza (glumi ga briljantni Javier Bardem) i Mary Louise 'Kitty' Menendez (glumi ju Chloë Sevigny). 

Nova istinita priča stiže dvije godine nakon što je njezina prethodnica postigla nevjerojatan uspjeh i postala tek treća serija u povijesti Netflixa koja je premašila milijardu sati gledanja u prvih 60 dana, dok je istovremeno podijelila kritičare i publiku po pitanju prikaza Jeffreya Dahmera. “Nikada me nije zanimao Jeffrey Dahmer kao čudovište. Zanimalo me što ga je učinilo takvim”, komentirao je Ryan Murphy za 'Variety' 2022. kontroverze oko serije. “Mislim da činjenica da sve likove vidimo kao ljudska bića nekim ljudima stvara nelagodu. Razumijem to, ali pokušavam nemati mišljenje o tome”, zaključio je.

Možda vas zanima Intrigantna serija 'Bivši iz pakla' stiže na Netflix. U lošoj vezi smo možda bili, ali u ovako lošoj... Rubrika Life&style Life&style

Priča o Lyleu i Eriku Menendezu reklamira se kao istraga o tome tko su bila 'prava čudovišta' u slučaju Menendez, a deset epizoda nove sezone ima za cilj ispitati jesu li braća hladnokrvni ubojice koji su željeli naslijediti bogatstvo svoje obitelji, kao što je tvrdilo tužiteljstvo, ili tek žrtve fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja od strane svojih roditelja, kao što je tvrdila obrana, i na čemu braća nastavljaju inzistirati i dan danas.

A evo i što se dogodilo te kobne večeri 20. kolovoza 1989...

21-godišnji Lyle i 18-godišnji Erik ušli su u svoju obiteljsku vilu na Beverly Hillsu naoružani sačmaricama te su pucali u svoje roditelje ukupno 14 puta. Ubojstva su bila toliko nasilna da je policija isprva posumnjala da je u njih umiješana mafija. Međutim, otprilike šest mjeseci nakon zločina, vlasti su dobile dojavu od potpuno neočekivanog izvora - Judalon Smyth, ljubavnice Erikovog psihologa, Jeromea Oziela. Judalon je rekla policajcima da je Erik priznao ubojstva na terapiji i da postoje audiosnimke priznanja, braća su uhićena u ožujku 1990., a zatim je uslijedila višegodišnja pravna bitka oko prihvatljivosti Ozielovih snimaka koja je završila u kolovozu 1992. kada je Vrhovni sud Kalifornije presudio da je većina Ozielovih vrpci prihvatljiva, s izuzetkom vrpce na kojoj je Erik opisao ubojstva.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix

20. srpnja 1993., kada je počelo suđenje koje je dobilo ogroman publicitet, nije bilo sumnje da su Lyle i Erik ubili svoju majku i oca, no pitanje je bilo zašto su to učinili. Tužiteljstvo, predvođeno zamjenicima okružnog tužitelja Pamelom Bozanich i Lesterom  Kuriyamom, tvrdilo je da su ubojstva bila s predumišljajem i motivirana pohlepom. Naveli su da su braća planirala i izvela jezive zločine kako bi preuzeli kontrolu nad imanjem svojih roditelja vrijednim 14,5 milijuna dolara, a u prilog njihovim tvrdnjama išla je činjenica da su, u mjesecima između ubojstava i njihova uhićenja, navodno potrošili čak 700 000 dolara svog nasljedstva na luksuzne predmete, poslovne pothvate i putovanja.

Možda vas zanima Otac 1000 djece: Na te plave oči i uvojke pale su stotine žena - ovaj dokumentarac govori o njemu Rubrika Life&style Life&style

Obrana, predvođena odvjetnicom Leslie Abramson, tvrdila je da su braća djelovala u samoobrani nakon godina zlostavljanja od strane oba roditelja, s posebnim naglaskom na Joseovo navodno zlostavljanje oba sina, a ove su tvrdnje potkrijepljene svjedočenjem dvoje rođaka braće, Andyja Canoa i Diane Vander Molen, koji su rekli da su im Lyle i Erik pričali o seksualnom zlostavljanju još dok su bili djeca.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix

Šestomjesečno suđenje postalo je nacionalna senzacija jer je emitirano na 'Court TV' (danas TruTV), kabelskoj mreži koja je pokrenuta dvije godine ranije i koja je gledateljima omogućila izravni prijenos suđenja i komentare stručnjaka, a Los Angeles Times je ocijenio da je cijeli slučaj bio sapunica umotana u psihodramu.

Braći je suđeno istovremeno, ali s odvojenim porotama, a budući da niti jedna od njih na kraju nije uspjela donijeti jednoglasnu odluku o tome jesu li Lyle i Erik krivi za ubojstvo sa ili bez predumišljaja, suđenje je poništeno i ubrzo je objavljeno da će se braći ponovno suditi. Tijekom drugog suđenja, koje je započelo 11. listopada 1995., sudac Stanley Weisberg doveo je samo jednu porotu da odluči o sudbini braće, nije dopustio televizijski prijenos postupka, a ograničio je i svjedočenje o optužbama za seksualno zlostavljanje te  zabranio poroti da optužbe razmatra u kontekstu ubojstva bez predumišljaja. 20. ožujka 1996. Lyle i Erik su osuđeni po dvije točke optužnice - za ubojstvo prvog stupnja i zavjeru o počinjenju ubojstva i tog su srpnja osuđeni na višestruke doživotne zatvorske kazne  bez mogućnosti pomilovanja.

Photo: Netflix

Komentari 0