Life&style

Na dva kotača se odvezite do najbolje kondicije u životu

Bicikl je jeftino prijevozno sredstvo koje ne troši benzin i ne zagađuje okoliš, a uz to je i sjajan oblik kardio vježbe. Dakle, što čekate?

Bicikl je za većinu nekada bio jedino sredstvo prijevoza, a mnogi ga i danas koriste kao sredstvo za brzo stizanje do željenog odredišta, bez zastoja u prometu. Osim ekonomske i ekološke koristi, vožnja bicikla je odlična rekreacija. Dakle, bilo da ga vozite radi fizičke kondicije, zabave, ili drugih potreba, navodimo vam razloge zbog kojih malo što može nadmašiti vožnju bicikla. 

Univerzalna rekreacija

Za početak, svatko može voziti bicikl - bez obzira na godine života i stupanj kondicije. Budući da se radi o aktivnosti manjeg intenziteta, korisna je i za osobe koje imaju problema sa zglobovima i viškom kilograma. Čak i kada je vrijeme loše, ili ne možete podnijeti vožnju kroz gust gradski promet, uvijek možete voziti trenažni bicikl u teretani ili kod kuće.

Spinning

Mnoge žene neopravdano se plaše da će vožnja bicikla "nabilvati" njihove butine. No, osim ako niste profesionalni biciklista, ne postoji bolja aktivnost za formiranje izduženog, mišićavog tijela. Ako želite učinkovito sagorjeti masti, primjenjujte ono što rade vozači Tour de France da biste smršavjeli prije početka biciklističke sezone - trenirajte spinning. Ova aktivnost uključuje 90 okretaja pedalom u minuti, minimalnom snagom i pri 70 posto maksimalnog rada srca. Dok vozite bicikl, razmišljajte o tome da okrećete stopala u punom krugu, a ne samo da ih spuštate i podižete. 

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Efikasni trening

Dobra nedjeljna osnova za stjecanje biciklističke kondicije može uključiti dva do četiri dana vožnje po putu dužine od 20 do 30 km, umjerenom brzinom, i jednu vožnju izdržljivosti (od 5 do 10 km) po brdovitom terenu. Alternativno, idite u teretanu. Spining, ili RPM trening, ubrzat će rad srca i sagorjet ćete 717 kalorija za sat vremena. Ove vježbe mogu se izvode bez obzira na razinu fizičke kondicije i odličan su izbor za osobe koje su dugo bile neaktivne, ili imaju problema s koordinacijom pokreta. A budući da ne morate se zaustavljate u prometu, 45 minuta spining je podjednako učinkovito kao i 90 minuta vožnje bicikla na putu. 

Biciklistička pravila

Osim cross-country skijanja, vjerojatno ne postoji bolji oblik vježbi za mišiće stražnjice od vožnje bicikla. Najveći utrošak snage, pri svakom okretaju pedale, potječe od najvećeg mišića stražnjice, dok srednji i mali glutealni mišići omogućavaju ravnotežu. Da biste izvukli maksimalnu korist iz vježbi za gluteuse, te za pravilno i efikasno vozili bicikl, morate pravilno sjediti na sicu. Najveći dio težine treba biti na sedalnoj kosti, koja se nalazi u bazi zdjelice. No, budući da su pubični lukovi kod žena širi, a kutovi sjedalne kosti okrenuti prema van, ženama je obično teško da sjede na sicu muškog bicikla. Ako je to slučaj i kod vas, isprobajte nekoliko vrsta ženskog bicikla prije nego što nađete onaj koji vam odgovara. 

Info plus: Rezultati najnovijih istraživanja pokazali su da je vožnja bicikla odlična metoda za borbu protiv migrene i očuvanje funkcija mozga u starijoj životnoj dobi.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0