Life&style

Muškarci ne odrastaju do 40-e, potvrdila znanost! A znaš li zašto?

  • "Ma muškarci ti kasno odrastaju", rečenica je koju si već vjerojatno negdje čula, ali sad je i znanstveno dokazano - istina!
  • Djetinjasto razmišljanje muški spol prati do 40-e godine, a razlog je u razvoju mozga. Ili nerazvoju?
  • I znaš što još? Saznali smo i kako to da muškarci ne vide razliku između dvije potpuno različite boje!

Sigurno si već čula, a vjerojatno se i sama uvjerila, da se muškarci i u odrasloj dobi ponašaju kao djeca. Osim toga, mnogi vjeruju da su u vezama uvijek zrelije žene. Poznato?

Možda vas zanima Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš! Rubrika Life&style Life&style

Ženski i muški mozak

Zato se nekolicina znanstvenika upustila u istraživanje ovih nagađanja(?) o kojima bi svaka žena imala koju iskustvenu za dodati, o ponašanju svoga dragog, braće, ponekog kolege, prijateljičinog muža... Uspoređivali su zrelost odraslih muškaraca i žena i došli do zanimljivih zaključaka.

via GIPHY

Studija koju je pokrenulo Sveučilište u Oxfordu objasnila je da se općenito sazrijevanje ljudskog mozga razlikuje među spolovima zbog dužeg razvijanja njegovih funkcionalnih i strukturalnih svojstava što se produljuje i u odraslo doba. Ukratko - razvoj strukture i funkcioniranja muškog mozga maaaalo kasni.

Znanstvenici su željeli otkriti koja se to svojstva tijekom sazrijevanja mijenjanju, a koja ostaju jednaka. Proučili su funkcioniranje mozga 121 ispitanika obaju spolova između četvrte i 40. godine. Pronašli su tako razlike u funkcijama mozga ovisno o dobi i spolu ispitanika.

Veći, ali neučinkovitiji

Rezultat? Iako mozak i muškaraca i žena razvije iste mogućnosti za funkcioniranje u svakodnevici, muškarci zaostaju u razvijanju tih funkcionalnih sposobnosti mozga. No, s druge strane, dok se ženama one prije razviju, prije se i počinju smanjivati. I eto, sada znamo razlog zašto muškarci kasnije sazrijevaju. Ali tu je i još nešto.

via GIPHY

Ženski mozak je učinkovitiji. Eduardo Calixto, profesor psihologije, u svojoj je publikaciji objasnio da je ženski mozak sposobniji iako je fizički manji od muškog. Pokazuje bolje pamćenje i više neuroloških veza te detaljnu percepciju boja i okusa. To objašnjava muško nepoimanje razlike između bež boje i losos ružičaste, zar ne?

Možda vas zanima Znaš li točno zbog čega žene žive dulje od muškaraca? Nekoliko je razloga... Rubrika Life&style Life&style

Tako nam je znanost potvrdila ono što već i znamo, da ženski i muški mozak doista funkcioniraju drugačije. To objašnjava i razliku u ponašanju i stupnju emocionalne zrelosti osobe. I što sad? Muškarci su isprva djetinjasti jer su mladi, a onda se to razdoblje nastavlja do 40-e. Dakle treba pričekati dok ne sazriju. Međutim, onda slijedi kriza srednjih godina... I kako onda, ili bolje pitati KADA s njima na zelenu granu? 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0