Life&style

Multitasking nas otupljuje više od marihuane

Žene često govore kako su prave multitasking-profesionalke. Telefoniranje, spašavanje svijeta, pranje dječje guze, lakiranje noktiju, sve u isto vrijeme. Međutim, znanstvenici su otkrili da je multitasking štetan za naš mozak, a prije svega inteligenciju

U pozadini na televizoru trešti epizoda zadnje sezone „Igre prijestolja“, voda za tjesteninu vrije na štednjaku, najbolja prijateljica kuka na telefon o svojim najnovijim ljubavnim jadima, a istovremeno odgovaramo na email gazdarici zbog prevelike stanarine… I nije baš toliko neuobičajena situacija, zar ne? Upravo se žene hvale svojom sposobnošću multitaskinga. Sposobnost da se u isto vrijeme mogu koncentrirati na više stvari shvaćamo kao nešto poželjno. Čak se i traži u mnogim natječajima za posao. Međutim, za vrijeme multitaskinga mozak pati…  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

To su nedavno i službeno potvrdili britanski znanstvenici. U jednom istraživanju otkrili su da nas multitasking otupljuje, odnosno, čini glupljima. U istraživanju je sudjelovalo 1100 ispitanika i pokazalo se da multitasking uzrokuje smanjenje kvocijenta inteligencije – jače od nedostatka sna ili konzumacije marihuane! 

Možda vas zanima Znanstveno dokazano: Lijenost je znak inteligencije Rubrika Life&style Life&style

Zašto je multitasking štetniji za naš mozak od marihuane ili nesanice? Naime, naš mozak zapravo nije sposoban za multitasking. Kad više stvari radimo paralelno, mozak se ne može fokusirati na sve aktivnosti. To vodi do toga da mozak skače sa jedne zadaće na drugu, pa opet nazad. Time gubimo sposobnost davanja prioriteta stvarima te donošenje odluka. 

via GIPHY

Međutim, multitasking se ne može lako izbjeći. Zbog toga je (prvenstveno u eri pametnih telefona) važno da ponovno naučimo raditi stvari jednu za drugom. To znači sljedeće: kad te prijateljica nazove i počne pričati o svojim ljubavnim problemima, stisni stanku i zaustavi seriju. Skuhaj tjesteninu nakon što odgovoriš na email. A za vrijeme jela bi bilo dobro stišati i odložiti mobitel daleko od očiju. Možda zvuči teško, ali dobro je za naš IQ! 

Možda vas zanima Crtež otkriva imaš li mozak odrasle osobe ili djeteta Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0