Life&style

Mućkanje ulja za bijele zube

Bijeli i zdravi zubi jednostavno kod kuće i bez skupih terapija ili kemijskih dodataka? Na prvu zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Mućkanje jedne žlice biljnog ulja bez aditiva u ustima navodno potiče zdravlje i jača zube i zubno meso. Ova metoda pod nazivom mućkanja ulja se spominje još u ajurvedskim tekstovima, ali što se zaista krije u tom ponovno oživljenom trendu?

Primjena

Postupak je najbolje izvesti odmah ujutro nakon ustajanja na prazan želudac. Za to u usta stavite otprilike jednu žlicu kvalitetnog biljnog ulja iz provjerenog izvora i nježno ga mućkajte lijevo i desno. Kao što i sam naziv otkriva, ulje se mućka kroz međuzubni prostor. Cijeli postupak može potrajati 15 do 20 minuta. Pritom treba dobro pripaziti da se ulje ne proguta jer će inače bakterije ponovo dospjeti u tijelo.

Nakon primjene je ulje najbolje pljunuti u kućanski otpad jer u odvodu može začepiti cijevi. Zatim usta treba isprati toplom vodom.

Koja su ulja prikladna?

Za koje ćete se ulje na kraju odlučiti pitanje je osobnog odabira. Načelno su prikladna sva biljna ulja, ali bi trebalo obratiti pažnju na to da su biokvalitete. Time je osigurano da ulje ne sadrži neželjene aditive koji bi na taj način dospjeli u tijelo. Odlični za tu primjenu su, primjerice, dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje ili dmBio djevičansko ulje suncokreta.

Sada u prodaji već postoje ulja koja su zamišljena posebno za tu namjenu. Tako je i alverde NATURKOSMETIK ulje za mućkanje s biomentom jedna alternativa. Menta sadržana u ulju za mućkanje dodatno osigurava svježi dah.

Kako djeluje ova metoda?

Prema ajurvedskoj medicini ulje bi trebalo osigurati da se iz tijela izvuku otrovne tvari. Osim toga, ulje ima antibakterijsko djelovanje i time nastavno i ubija klice. Na taj se način može ublažiti rizik od upala desni, karijesa i zadaha. Također se i uklanjaju naslage nastale konzumacijom kave, čaja ili crnog vina, čime se postiže izbjeljivanje zubi, ali upamtite pravilo: Budite uporni. Za postizanje učinka izbjeljivanja zubi potrebno je ovaj postupak izvoditi najmanje dva tjedna svaki dan.

Iako mućkanjem ulja možda nećete dobiti holivudski osmijeh, ono itekako može imati pozitivan učinak na tijelo i usnu šupljinu. Osim toga se ovaj postupak može odlično uklopiti u osviještenu i mirnu jutarnju rutinu kako biste osnaženi krenuli u novi dan.

 

Photo: dm.hr